Over het algemeen is Tsjechisch eten gebaseerd op vlees geserveerd met saus. Aardappelen, brood en klein beetje groente zijn vaak bij de bijgerechten bij een traditioneel gerecht. Tsjechen houden ook enorm van dumplings. Deze deegkussentjes zijn er in diverse variaties – met brood, aardappel en zelf met fruit.
Tsjechen zijn dol op soep (polévka) en vooral van de stevige soort met aardappel, goulash of champignons. Tussen de middag eten de meeste Tsjechen warm en daarom is er in veel restaurants een dagmenu te vinden. Dit menu bestaat vaak uit een soep en 2 of 3 hoofdgerechten waar je uit kan kiezen.
Vepřo Knedlo Zelo wordt beschouwd als een van de nationale gerechten van Tsjechië. Het klassieke gerecht bestaat uit geroosterd varkensvlees, zelí (zuurkool) en knedliky (knoedels) en wordt geserveerd met een lekkere jus van ui en karwij (kruid).
In Tsjechië eet men vooral zuurdesem brood. Dit is brood dat op basis van tarwe en meel is gemaakt, oftewel desem.
De meeste Tsjechen eten hun avondeten doordeweeks rond een uur of 19:00, omdat ze vroeg naar bed willen zodat ze de volgende morgen op tijd wakker en fit zijn om weer aan het werk te gaan. De meeste restaurants in de stad blijven wel langer open, de gemiddelde sluitingstijd licht rond 22:30 uur.
Hoewel Tsjechië bij de Europese Unie hoort, wordt er nog niet met de euro betaald. De Tsjechische munteenheid is de kroon, een kroon (Kc) is 100 helaru.
Ontbijt. Het Tsjechische ontbijt kun u vergelijken met dat in andere Europese landen. In hotels liggen meestal harde broodjes met wat sneetjes zuurdesembrood voor u klaar. Als beleg neemt men vaak vleeswaren, kaas en gekookte eieren.
Rond 2010 werd een poging gedaan om aandacht te vragen voor dit fenomeen in Tsjechië, maar kwam het niet tot een oplossing. Momenteel (2023) zitten er drie bruine beren in Český Krumlov, een Aziatische zwarte beer bij kasteel Konopiště, een bruine beer bij kasteel Náchod en twee bruine beren bij kasteel Točník.
Als u naar Tsjechië reist, heeft u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig, waarmee u zich kunt identificeren. Voor Tsjechië is een ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf in Tsjechië.
Bier, frisdrank, wijn en water worden veel gedronken in Tsjechië. Sterke drank is er ook in overvloed te verkrijgen.
In Praag betaal je gemiddeld €1,63 voor een flesje bier. Daarmee is de hoofdstad van Tsjechië de goedkoopste plaats in Europa om een biertje te drinken. Ook andere alcoholische dranken zijn er goedkoop. Voor een glas wijn tel je gemiddeld €2,03 neer.
Een kop koffie kost in een stadstentje zo'n 45 CZK maar bij Starbucks betaal je rond de 100 CZK. Een biertje kost in een kroeg buiten het centrum ongeveer 25 CZK hoewel een biertje in het centrum makkelijk 80 CZK kan kosten, voor frisdrank betaal je ongeveer 35 CZK.
Goed eten is in Tsjechië ook niet duur. Vaak betaalden we met zijn tweetjes voor eten en een drankje 10 à 15 euro. Ga je naar een wat sfeervoller restaurant, reken dan op het dubbele. Omdat porties in Tsjechië best groot zijn, is het ook goed mogelijk om maaltijden te delen met je kinderen.
Op cultuurgebied heeft het land o.a. kerken, paleizen, burchten en veel historische monumenten.Verder staat het land bekend om de vele geneeskrachtige bronnen, bier en componisten. Voetbal is de populairste sport in Tsjechië. Daarnaast kent het land veel golfbanen.
Hoe zijn Tsjechische mensen? Over het algemeen worden Tsjechen beschouwd als zeer rechtlijnige, sarcastische en enigszins ironische mensen, maar ze zijn ook erg intiem met de mensen die ze het beste kennen en zijn over het algemeen erg beleefd.
Tsjechië is een veelzijdig vakantieland. Het land mag zich absoluut rekenen tot een van de mooiste plekken van Europa. Het land kent zowel prachtige steden als fantastische natuurgebieden. Tsjechië onderscheidt zich met name doordat het voor elke reistype wel iets te bieden heeft.
Tsjechië is een land dat veel te bieden heeft. Je vindt er prachtige historische steden, zoals Praag, maar ook adembenemende natuur. Het landschap is afwisselend met vlakke delen, maar ook bergachtig. Zo vind je er onder andere het Reuzengebergte, Bohemen en Moravië.
Een Tsjech drinkt gemiddeld 140 liter bier per jaar. Maar door de lockdown in het land zijn cafés gesloten en zit een vers getapt pilsje er dus niet in.
Bier (Tsjechisch: pivo) is in Tsjechië heel populair en met een bierconsumptie van 145 liter per inwoner (cijfers 2011) zijn de Tsjechen al jarenlang de grootste bierdrinkers ter wereld.
Rookverbod. Roken is verboden in alle openbare binnenruimtes in Tsjechië, d.w.z. in restaurants, bars en cafés. Roken is alleen toegestaan op binnenplaatsen.
Het kraanwater in Tsjechië is veilig om te drinken. Vanwege het gebruik van chloor ter zuivering kan de smaak tegenvallen. Als u een gevoelige maag heeft wordt aangeraden mineraalwater te drinken.