Met krabben is er altijd iets te beleven. Het zijn de rovers van de zee. Dood of levend, ze eten alles wat maar enigszins te nassen is: brokkelsterren, vis(jes), schelpdieren, kwallen en… andere krabben.
De meeste krabben zijn omnivoor en eten alles wat ze tegenkomen en hebben een gevarieerd menu van aas, planten, kleine kreeftjes, slangsterren en wormen zoals borstelwormen. Sommige soorten zijn herbivoor en eten uitsluitend planten, andere soorten filteren plankton uit het zeewater.
Een krab met een smal, spits, driehoekig achterlijf, in de vorm van een vuurtoren, is een mannetje. Die heeft daar twee piemels onder zitten, eentje links en eentje rechts. Eigenlijk zijn het omgebouwde pootjes.
De Noordzeekrab wordt hoofdzakelijk gevangen met korven met vers aas (bijvoorbeeld horsmakreel, mul, poon …). De korven (soms tot 100 aan één lijn) zijn aan een boei verbonden en worden elke dag opgehaald. De helft van de Franse korvenvissers zijn geregistreerd in Bretagne, een derde in Normandië.
Noordzeekrab is absoluut top in het najaar. De smaak is licht zoet en zelfs wat verfijnder dan die van kreeft.
De Kingcrabvisser is zo'n beetje het gevaarlijkste beroep ter wereld en wordt uitgeoefend op de zeeen in het hoge noorden. Het vissen naar deze diepzeekrabben heeft al wat vissers het leven gekost. De prijs voor het uitoefenen van dit beroep is dus hoog.
Trek met een draaiende beweging eerst de scharen en de poten van het lijf. Voel waar de verbinding zit tussen het lichaam van de krab en het harde pantser. Gebruik je vingers of een mes om het kopborststuk los van de schaal te breken. Druk stevig op het scharnier tot het knapt, zo trek je het lichaam er eenvoudig af.
Je komt best aan bij de start van hoogwater, aangezien je dan de krabben het best kan vangen tussen de rotsen. Kom je aan bij laagwater, geniet je eerst van een picknickje op het strand en wat strandspelletjes.
De stofwisseling van deze koudbloedige beesten gaat in de winter naar beneden, waardoor ze minder voedsel nodig hebben. Krabben kiezen voor veiligheid en blijven in de diepere geulen zolang het water koud is.
De Japanse onderzoekers vonden alleen kleinere krabben (33 tot 2.120 gram) met een knijpkracht van 29,4 tot 1.765 Newton. Er zijn echter kokoskrabber met een gewicht van vier kilo. De auteurs berekenen dat zo'n zwaar exemplaar met een kracht van 3.300 Newton kan knijpen.
Grijze garnaal (Crangon crangon) wordt maximaal 3,3 jaar oud, strandkrab (Carcinus maenas) 6 jaar, Noordzeekrab (Cancer pagurus) 9 jaar en Noorse kreeft (Nephrops norvegicus) 15 jaar.
En nu blijkt dat de Aziatische kokoskrab (Birgus latro) inderdaad het hardst knijpt van alle schaaldieren: 3.300 newton, ofwel vijfmaal zo hard als een mens kan bijten. Dat constateren Japanse onderzoekers na metingen van 29 wilde krabben.
Voorbeelden van schaaldieren zijn: Kreeft (Zeekreeft, hoornkreeft, langoustine en rivierkreeft) Garnalen (Hollandse en Noorse, kleine Aziatische en grote tropische garnalen, die ook bekend zijn als gamba's) Krab.
Hoe lang een krab uit het water kan blijven, is afhankelijk van het type krab. Sommige krabben, zoals kokoskrabben en landheremietkreeften, zijn aards en ademen goed zonder water, hoewel ze hun kieuwen nog steeds vochtig moeten houden.
Krabben leven in de zee, tussen rotsblokken en wieren, of ingegraven in het zand. Veel soorten bedekken zich door wieren en zeepokken. Ze kunnen vooruit en achteruit lopen, maar ook opzij. De vijanden van krabben zijn meeuwen, roofvissen, inktvissen, zeehonden en de mens.
De grootste krab die ooit in Europa te zien is geweest is de reuzenspinkrab. Hij is nu – als hij zijn poten uitstrekt – 3,5 meter lang, maar hij groeit nog steeds! Hoe ziet zo'n reuzenkrab er uit?
Wat zijn de vijanden van de krab/ Worden krabben ook opgegeten door andere dieren? Een beruchte krabbeneter is de Zeester, maar ook grote vissen zoals kabeljauw en grote palingen eten krabben, en natuurlijk vogels zoals meeuwen en eidereenden. En dan is er nog de mens die ook krabben eet.
De meeste kans heb je bij palen van steigers in de vele haventjes en bij de bekende strandpalen op de stranden van Zeeland. Ook tussen de stenen langs het water heb je veel kans om krabben te vangen.
Veel krab wordt door Chinese en Indische restaurant in hun gerechten verwerkt, en in het algemeen wordt hier meer krab in restaurants verwerkt dan in de keukens thuis. EETBARE KRABBEN In het algemeen schijnen alle soorten krabben te kunnen worden gegeten.
Onze tip voor de krabben: Lok ze met spek, want dat vinden ze blijkbaar lekker. Vergeet ze niet na afloop weer rustig terug te zetten. - Koop een bolletje touw, houten wasknijpers en een bakje spekjes. - Rijg een paar schelpen met een gaatje erin aan elkaar (dit vormt een gewichtje).
Prik de gehele krab op je haak en zet het vast met wat bindelastiek. De grote pelkrab snijden we met een schaar door midden en zetten deze op de haak. Bij het vast zetten met bindelastiek; doe dit voorzichtig, want je trekt het elastiek zo door de krab heen!! Succes gegarandeerd!
Trek met een draaiende beweging eerst de scharen en de poten van het lijf. Voel waar de verbinding zit tussen het lichaam van de krab en het harde pantser. Gebruik je vingers of een mes om het kopborststuk los van de schaal te breken. Druk stevig op het scharnier tot het knapt, zo trek je het lichaam er eenvoudig af.
Gekookt krabvlees is in allerlei vormen te koop: vers, diepgevroren en in blik. De meeste delen van de krab kunnen gegeten worden maar vaak worden alleen de scharen verkocht, die in sommige landen als een echte lekkernij beschouwd. Het vlees is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak.
Laat het water flink koken en voeg telkens een krab toe. Pak het achterlijf van de krab met een tang beet. Laat de krab in 5-7 min. gaar koken.
HET RESULTAAT Met een score van 9/10 kwam Delhaize King Crab (Delhaize) als beste uit de bus. Met de plaatsen 1 t.e.m. 4 is het duidelijk dat koningskrab de lekkerste keuze is als je voor krab in blik gaat. De beste van de gewone krab werd Cora met 6/10.