Een kakkerlak eet alles.Van luxueuze producten voor menselijke consumptie tot het smerigste afval, zoals rot voedsel, kadavers en uitwerpselen van mensen of dieren. Het is maar net wat de kakkerlakken vinden op de plek waar ze leven.
Kakkerlakken haten bijvoorbeeld de geur van laurierblaadjes en de geur van kattenkruid. Een eenvoudig huismiddeltje tegen kakkerlakken is dus het plaatsen van gemalen laurierblaadjes in de omgeving van de schuilplaatsen van de kakkerlakken in jouw huis. Je kunt ook wat kattenkruid in je huis rond strooien.
Ze kunnen je in je gezicht, mond, vingers of handen bijten, mogelijk omdat ze vooral op deze plekken voedsel kunnen ruiken. Er wordt ook wel gezegd dat ze aan nagels, wimpers en haren knabbelen.
Kakkerlakken zijn vooral 's nachts actief. Overdag vluchten ze weg van licht en verbergen ze zich meestal in donkere, warme en vochtige ruimten, naden en kieren. Ze houden van temperaturen van 20 tot 30°C en voldoende vochtigheid.
Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je een kakkerlak nooit mag doodtrappen. Bij het doodtrappen van kakkerlakken zou er namelijk een geur vrijkomen die andere kakkerlakken aantrekt. Daarnaast zouden bij het doodtrappen een heleboel eitjes vrijkomen, welke enkele maanden later uitkomen. Dit is een fabel!
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Warme en donkere plekken
Kakkerlakken zijn 's nachts actief. Ze zijn op zoek naar vochtig en zoet voedsel. Vinden ze dat niet, dan eten ze ook afval, huisstof, vetvlekken of zelfs textiel en papier. Overdag verschuilen kakkerlakken zich op warme donkere plekken, bij voorkeur achter de koelkast in de keuken.
Het glanzende, slijmerige laagje werkt afstotelijk. Dat we niet alleen schrikken van kakkerlakken, maar ook van ze walgen, ligt onder meer aan het uiterlijk van de beesten. Naast de poten, haren en voelsprieten werkt met name het glanzende, slijmerige laagje over hun lijf nogal afstotelijk.
Kakkerlakken zijn erg snelle kruipers, ze halen snelheden tot wel 5km/u of ongeveer 83 meter per minuut! Dit maakt hen de tweede snelste loper onder de insecten. Kakkerlakken zijn heel erg sterke diertjes: ze kunnen tot wel 2 maanden zonder eten, maar slechts 1 à 2 weken zonder water.
Als je één kakkerlak ziet, betekent dat helaas dat er waarschijnlijk meer zijn. Veel meer. Kakkerlakken verstoppen zich in scheuren en spleten in de buurt van voedselbronnen, en ze leven in groepen.
De kakkerlak heeft kannibalistische neigingen als het voedselaanbod schaars is. Natuurlijke vijanden: o.a. kikkers, hagedissen, slangen, spinnen, mieren.
- Er bestaan kakkerlakken die geluid maken : Dit is waar. Niet alle kakkerlakken maken geluid, maar sommige kunnen een tjirpend of sissend geluid produceren.
Plaats een vochtige dweil
Leg, in de avond, een natte dweil op de keukenvloer. Kakkerlakken houden van vocht, dus de kans is aanwezig dat ze 's nachts in de dweil kruipen. De volgende morgen veeg je de beestjes op: met dweil en al. Trap ze vervolgens dood en verpak de lijkjes in plastic zakjes.
Door de snelle voortplanting van dit ongedierte kan er heel snel een kakkerlakkenplaag ontstaan. Vrouwtjes kakkerlakken dragen een eipakket van zo'n 30 eitjes. De nimfen die hieruit komen zijn na 5 vervellingen volwassen en gaan zich ook direct voortplanten.
Kakkerlakken bewegen zich voort met hun krachtige poten. Hiermee kunnen de kakkerlakken zeer goed sprinten en zelfs springen. Kenmerkend aan de Duitse kakkerlak zijn de donkere strepen op het halsschild en lange antennes die veel in beweging zijn.
Bovendien zijn kakkerlakken uitstekende klimmers. Dankzij een soort zuignapjes op hun poten kunnen kakkerlakken verticaal naar boven klimmen en zelfs ondersteboven lopen.
De Duitse kakkerlak en de oosterse kakkerlak kunnen niet vliegen. De eerste soort kan bij heel warm weer wel zweven. De Amerikaanse kakkerlak daarentegen kan wel vliegen, maar doet dit zelden. Zie je dus een vliegend insect in huis?
Eipakketjes (oötheca) en vervellingshuidjes
Hun oude vel valt af – vaak vlakbij het nest - en ziet eruit als een doorzichtige capsule. Ook de eipakketjes – met en zonder eitjes – bevinden zich vaak in de nabijheid van de plaatsen waar kakkerlakken zich schuilhouden.
Kakkerlakken kiezen donkere, warme, vochtige en goed verstopte plekken uit om hun eipakketjes te leggen. Ze zoeken naar kieren of spleten en openingen die moeilijk bereikbaar zijn voor een mens. Kakkerlakken moeten veel water drinken en kiezen dus graag een plekje uit in de buurt van waterleidingen of riolering.
Ze kunnen zeer hard lopen en kunnen snelheden van meer dan 5 km/u behalen. Hiermee zijn ze de op twee na snelste loper onder de insecten. Enkele soorten kunnen vliegen.
Kakkerlakken kun je ook ruiken, al heb je er wel een geoefende neus voor nodig. Ze verspreiden geur om met elkaar te communiceren. Om elkaar te roepen, elkaar te 'versieren' of om elkaar te waarschuwen voor gevaar. De geur die de beestjes verspreiden is wat weeïg en zoet als van iets dat al een poosje ligt te rotten.
Kakkerlakken kunnen niet vliegen
Ondanks het feit dat veel soorten kakkerlakken vleugels hebben, kunnen ze niet vliegen. Althans… Om Buzz Lightyear maar eens te citeren: kakkerlakken vliegen niet, maar “vallen met stijl”. Hun vleugels stellen hen in staat om korte afstanden te zweven en te fladderen.
De Amerikaanse kakkerlak is de grootste van de veel voorkomende kakkerlaksoorten en kan een lengte van 50 mm krijgen. Hij is roodbruin van kleur en kan vliegen. De vleugelspanwijdte is gelijk aan de lichaamslengte.
Kenmerken. Op de rug gezien hebben de Kakkerlakken vaak een eirond en verticaal afgeplat lichaam. Ze hebben een breed kopschild en in rust is de kop schuin verborgen onder het lichaam. De kop heeft bijtende monddelen, facetogen en twee meestal vrij lange voelsprieten.