Tahin-spread
Dit is een veganistisch alternatief voor zuivelkaas en kan worden gebruikt als dip, sandwichspread of zelfs saus. Tahin zit boordevol plantaardige eiwitten, gezonde vetten en essentiële vitaminen, bevordert de gezondheid van het hart en helpt bij de spijsvertering.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Het schrappen van zuivel kan de gezondheid van uw huid verbeteren en een opgeblazen gevoel verminderen . Zuivelproducten bevatten verschillende essentiële voedingsstoffen die de gezondheid van uw botten ondersteunen. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan calcium, eiwitten en vitamine D als u zuivelproducten vermijdt.
Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram.Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten, en veel zout. Daarom zien we kaas niet als een goed vegetarisch alternatief.
Een goede kaasvervanger is die van Wilmersburger, te koop als plakken, blok en als zakken geraspte kaas. Die laatste is heerlijk over de pizza, lasagne of om kaaspannenkoeken mee te maken. De plakken zijn ideaal voor op een sandwich.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Als u op zoek bent naar gewichtsbeheersing, dan zijn hüttenkäse, ricotta, edammer of mozzarella wellicht de beste keuzes. Geitenkaas en parmezaanse kaas hebben een lager lactosegehalte en zijn daarom wellicht geschikter voor mensen die gevoelig zijn voor lactose.
Miyoko's Creamery gerijpte rookhuis cheddar
Deze zuivelvrije kaas met biologische cashewnotenmelk is een echte blikvanger op uw charcuterieplank! Miyoko's aged smokehouse cheddar is een halfharde kaas die met behulp van kaasmakerstechnieken in Sonoma County, Californië, wordt gemaakt.
Die wordt anders gemaakt en is meestal een mengsel van kokosvet, bindmiddelen, smaak- en kleurstoffen en zout. Is plantaardige kaas gezonder dan gewone kaas? Integendeel!De meeste plantaardige kazen bevatten net zo veel verzadigd vet en zout als gewone kaas, maar geen of nauwelijks eiwit, calcium of vitamine B12.
Goed, want boordevol voedingsstoffen
Kaas is daardoor heel geconcentreerd en – goed nieuws – zit dan ook vol belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Eiwit: deze bouwstoffen heeft uw lichaam nodig voor onder andere uw spieren en uw botten.
Probeer voedingsgist . Deze zuivel- en glutenvrije vlokken zijn een goede vervanging voor geraspte kazen zoals Parmezaanse kaas en pecorino. Ze zijn ook een goede bron van vitamine B (waaronder B12), eiwitten, foliumzuur en zink. Top uw pasta ermee of meng ze in een witte saus voor het beste resultaat.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Een vegan kaas-alternatief is 'kaas' die gemaakt wordt zonder dierlijke producten te gebruiken. Normaal gesproken wordt kaas van koe-, schapen- of geitenmelk gemaakt. Bij een vegan alternatief voor kaas wordt de romige smaak nagebootst met plantaardige ingrediënten die veel vet bevatten, zoals noten of kokosolie.
Analoogkaas heeft geen rijpingsproces en wordt veelal gemaakt van plantaardige olie, eiwitten en zetmeel. Verder worden er smaak- en soms ook kleurstoffen toegevoegd en eventueel rijpere melkkaas. Op het etiket is te zien hoeveel melkkaas aan het product toegevoegd is.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.