Wat is een injera? Een injera is een platbrood dat wordt gemaakt van teffmeel. Het is een zuurdesembrood dat is gefermenteerd en wordt traditioneel veel gegeten in Ethiopië, Somalië en Eritrea. In deze landen wordt het al eeuwenlang gebakken boven een open vuur.
Populaire wats zijn Doro Wat (pittige kip stoofschotel met eieren), Misir Wat (vegetarische stoofschotel gemaakt van rode linzen) en Atkilt Wat (stoofschotel van gemengde groenten). Tsebhi is een specifieker type Eritrese stoofschotel en verwijst meestal naar vleesgerechten.
Het land heeft veel kerken en gebedshuizen, waardoor het een belangrijk spiritueel centrum is voor gelovigen over de hele wereld. Bovendien betekent de religieuze diversiteit van het land dat ook mensen met andere geloofsovertuigingen vrij hun gang kunnen gaan in Eritrea.
Belgische maaltijdgewoontes
Het ontbijt is meestal een broodmaaltijd met zoet en hartig beleg, melkproducten zoals kaas en ontbijtgranen. Als lunch gaan Belgen vaak voor de traditionele boterhammen met hartig beleg zoals kaas of hesp, samen met soep.
Naast toast hebben accommodaties vaak yoghurt met muesli/cruesli en vers fruit staan. Als je geluk hebt krijg je wat extra's, zoals een mandje met muffins of afgebakken broodjes. Mijn ervaring is dat er altijd wel iets tussen zit wat je lekker vindt.
Ontbijt: Marokkanen zullen vaak ontbijten met thee wat dadels en brood, een gekookt ei of olijven. In de hotels worden veelal versies van het Franse ontbijt geserveerd met stokbrood en jam en eventueel croissants of cakes. Vrijwel altijd is er verse jus d' orange te krijgen.
Sommige soorten ontbijt die je in Zuid-Afrika kunt vinden zijn putupap (een maïsmeelpap die erg lijkt op grits), mealie brood of corn bread, of beskuit—een knapperig, zoet brood dat erg lijkt op rusk . Zoals gewoonlijk is het ontbijt niet zonder een kop koffie of thee!
Ontbijt in België – Le déjeuner of ontbijt
De meeste mensen eten een heerlijke taart of gebak voor het ontbijt. Dit kan bijvoorbeeld een croissant of pain au chocolate zijn. Ze kunnen ook wat brood met kaas, jam of honing eten.
Het typische Engelse ontbijt bestaat meestal uit gebakken ei, bacon, witte bonen in tomatensaus, gebakken worstjes, gegrilde tomaat, getoast brood en soms met gebakken champignons en 'Hash Browns' aardappelpannenkoekjes. Voor de liefhebbers komt er vaak ook Black Pudding bij oftewel gebakken bloedworst.
Het ontbijt (Frühstück) bestaat doorgaans uit (geroosterd) brood of broodjes met boter of margarine, vleeswaren, kaas, jam (Konfitüre of Marmelade), honing en (meestal gekookte) eieren. Veelvoorkomende dranken zijn koffie, thee, melk, chocolademelk (warm of koud) of vruchtensap.
Van de keuken, opmerkelijke geografie en rijke erfgoed tot de indrukwekkende oude structuren - waaronder meer dan 400 kerken en kloosters - er is veel te leren over Eritrea. En hoewel veel mensen zich misschien niet bewust zijn van deze unieke aspecten, zijn ze nog steeds de moeite waard om te verkennen.
In Eritrea zijn de twee grootste godsdiensten het christendom en de islam (voornamelijk soennieten). 63% van de bevolking is christen. Het belijden van de christelijke religie is toegestaan voor volgers van de Eritrees-orthodoxe Tewahedo-kerk, de Rooms-Katholieke kerk en de Evangelische (Lutherse) Kerk van Eritrea.
Waarom vluchten mensen uit Eritrea? Veel mensen ontvluchten Eritrea vanwege de dienstplicht. Deze loopt vaak op tot meer dan tien jaar en is door de VN bestempeld als een vorm van dwangarbeid. Deserteurs en dienstweigeraars worden wreed bestraft en ook hun families lopen gevaar.
Het belangrijkste traditionele gerecht in de Eritrese keuken is tsebhi (stoofpot) , geserveerd met injera (platbrood gemaakt van teff, tarwe of sorghum) en hilbet (pasta gemaakt van peulvruchten; voornamelijk linzen en tuinbonen).
Genfo of ga'at is een eenvoudige Ethiopische en Eritrese pap die vaak bij het ontbijt wordt gegeten. Het wordt gemaakt door geroosterd gerstemeel of tarwemeel aan kokend water toe te voegen en het mengsel met een houten lepel te roeren tot het een gladde, maar extreem dikke consistentie krijgt.
Ethiopiërs en Eritreeërs eten uitsluitend met hun rechterhanden , waarbij ze stukjes injera gebruiken om happen van hoofdgerechten en bijgerechten op te pakken. Gebruiksvoorwerpen worden zelden gebruikt bij de Ethiopische en Eritrese keuken.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Spaans ontbijt
De Spanjaarden beginnen hun dag graag met een licht broodje, zoals tostada con mermelade y mantequilla (geroosterd brood met jam en boter), pan con tomate (geroosterd brood met tomaten en olijfolie) of een croissant. Daarbij wordt vaak koffie met melk of chocolademelk gedronken.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt. Ook is gevraagd naar het ultieme guilty pleasure ontbijt, met als opvallende keuzes onder andere het broodje kroket of rookworst, champagne, donuts en sushi.
Wat is een gezond ontbijt om af te vallen? Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Het ontbijt in Kenia is een overblijfsel van de Britse koloniale tijd. U zult in hotels meestal ontbijten met bonen, spek en eieren en een sneetje geroosterd brood. Gedurende de dag kunt u allerlei snacks krijgen, waaronder samosa's, geroosterde maïskolven, vers fruit of een stuk cassave.
Zuid-Afrika is een zeer divers land, maar over het algemeen is de eet-etiquette vergelijkbaar met die van de Britten. Kort gezegd ontbijten mensen tussen 6:00 en 9:00, lunchen ze rond 13:00 en dineren ze om 19:00 of 20:00 .