Enkele Zweedse gerechten zijn: Köttbullar. Deze kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. De Zweden eten ze vaak - als snack in combinatie met aardappelpuree en een schep jam, bij de borrel, als broodbeleg et cetera.
De traditionele maaltijden bestaan vaak uit vis, aardappels, varkensvlees en bessen. Vis wordt in veel gerechten gebruikt, niet zo gek want de Scandinavische landen hebben een grote visindustrie. Zo is gravad lax, gemarineerde gerookte zalm met mosterd-dillesaus een typisch Scandinavisch gerecht.
Uw bezoek aan Zweden is niet compleet zonder een echte Kanelbulle bij je koffie gegeten te hebben. Ieder Zweeds koffietentje is dan ook met gemak te herkennen aan de heerlijke geur van deze verse kaneelbroodjes. De Kanelbulle is zelfs zo populair onder de Zweden, dat ze er een speciale feestdag voor ingeluid hebben.
Vrijwel alle restaurants in Zweden serveren op werkdagen een zeer voordelige dagens lunch/dagens rätt (lunch van de dag). Deze lunch bestaat uit een warme maaltijd, vaak in de vorm van een buffet en meestal is salade, brood, een kop koffie en een glas limonade bij de prijs inbegrepen.
Ontbijt. Het ontbijt in Zweden bestaat meestal uit yoghurt met muesli, een licht verteerbaar drankje dat qua structuur tussen yoghurt en karnemelk in zit (filmjölk), of een boterham met kaas of jam (Macka). Natuurlijk wordt er tijdens het ontbijt veel koffie gedronken.
Fika is een woord met een nogal brede betekenis, maar de meeste mensen gebruiken het gewoon als excuus om een pauze te nemen van wat ze aan het doen waren en een grote kop koffie of thee the nemen met taart, chocolade of andere zoete dingen.
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood. Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te 'dippen'.
Wat kost uit eten gaan? Als je in Zweden uit eten gaat betaal je in een gemiddeld restaurant voor een driegangen diner met wijn tussen de 25 - 50 Euro per persoon. Een kop koffie op een terras met iets lekkers erbij kost rond 6 Euro.
Wat betreft het vlees heb je keuze uit gerookt rendier, worst, gehaktballetjes, ham of een leverpastei. Je kan ook nog kiezen voor enkele bijgerechten als salades en kaas, brood, aardappelen en fruit. Op die manier worden er taarten gemaakt van brood met van alles er tussen.
Zweeds kraanwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Geen enkel probleem om dus gewoon de kraan open te zetten als je dorst hebt. Maar ook als je geen kraan in de buurt hebt, kun je vaak gerust water drinken uit de bergbeekjes en riviertjes.
Om te beginnen vinden wij dat je dagelijkse boodschappen in Zweden niet duurder hoeven te zijn. Al zijn de producten die zeker duurder zijn vers fruit, verse groenten, alcohol en verzorgingsproducten.
Wellicht Zweden's bekendste gerecht, köttbullar. Je kan deze gehaktballetjes ook gemakkelijk zelf maken, overheerlijk met het romige sausje erbij! Hét recept voor köttbullar bestaat trouwens niet, elke Zweedse familie heeft zowat zijn eigen recept.
De alcoholverkoop in Zweden wordt door de overheid gereguleerd, waardoor drank enkel in een Systembolaget (systeembedrijf) kan worden gekocht. Er geldt een minimumleeftijd van 20 jaar voor het aanschaffen van alcoholische drank boven de 3,5%.
De volgorde van inkomsten en salarissen
Tot op heden heeft het gemiddelde Zweedse gezin een inkomen van 228 duizend SEK (23,5 duizend EUR). Dit betekent dat de gemiddelde werknemer gemiddeld ongeveer 19.000 kronen (bijna 2.000 euro) ontvangt.
Zweden houden van regels want die geven zekerheid en duidelijkheid, zodat er niet over gesproken hoeft te worden. Daarom zijn overal van die nummer automaatjes in de winkels. Hoef je niet met andere bezoekers te praten, laat staan in een ongemakkelijke situatie te raken.
Van nature duwt men tegen deuren, dus eigenlijk zou het overal zo moeten zijn. Ten tweede waren de huizen in Zweden vaak klein. Als de deur naar buiten draait, maakt dat je huis optisch groter, maar het voorkomt ook dat er in één keer een hoop sneeuw in je huis valt als je deur onder de sneeuw zit.
Fika betekent een pauze en is een sociale aangelegenheid. Meestal een koffiepauze met collega's, familie of vrienden en op de werkvloer vaak om 10.00u en 15.00u. Naast koffie is thee, sap of andere alcoholvrije dranken natuurlijk ook toegestaan tijdens de fika.
Een fika hoeft dus helemaal niet lang te zijn, twee keer een pauze van tien minuten is voldoende. Neem dus voortaan één of twee keer per dag even een pauze met een kopje koffie en wat lekkers – en dat hoeft helemaal niet iets ongezonds te zijn!
Zweden grenst aan Noorwegen in het westen en noorden, aan Finland in het noorden en oosten, aan de Botnische Golf en Oostzee in het noorden, midden en zuidoosten en verder aan het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. Sinds 2000 toen de Oresundbrug werd geopend is er ook een directe verbinding met Denemarken.