Krijg je eetpatroon terug op het juiste spoor door geen maaltijden over te slaan en te eten op vaste tijdstippen, ook als je geen honger hebt. Wat je slaappatroon betreft, is het belangrijk om altijd op regelmatige tijdstippen op te staan en te gaan slapen. Probeer ook elke nacht voldoende te slapen.
Opgelet voor eetstoornissen
Niet alleen leiden vreetbuien tot gewichtstoename, je beinvloedt ook de manier waarop je lichaam reageert op zout, suiker en vet, waardoor je er steeds meer van wil. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, waarmee je ook de emotionele pieken en dalen in het brein beinvloedt.
Vaak is het handig om afleiding te zoeken. Bel iemand op, ga een stukje wandelen of houd een dagboek bij. Regelmatig eten, nooit een maaltijd overslaan en gezonde snacks meenemen kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en eetbuien worden voorkomen.
We spreken van een objectieve eetbui wanneer jij en je omgeving vinden dat je in een korte tijd (2 uur) overdreven veel voedsel hebt gegeten. De hoeveelheid loopt soms op tot wel 10.000 kcal. De tijd en hoeveelheid zijn hier dus bepalend.
Dat je geneigd bent (door) te eten terwijl je vol zit, heeft voor een deel te maken met je brein. Toen onze prehistorische voorouders rondtrokken, was voedsel nog een schaars goed. Als er zoet, vet en calorierijk eten was, dan was het overlevingstechnisch gezien handig om je daar zo vol mogelijk mee te proppen.
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen. Dat betekent niet dat koolhydraten slecht voor je zijn en zorgen voor veel vetopbouw.
Deze hoofdhonger valt niet te stillen met chocola, koek of chips. Omdat je eigenlijk geen behoeft hebt aan eten (maar aan rust, ontspanning of een troostende arm om je heen). Voel je plotseling behoefte aan eten opkomen? Vraag je dan af ; 'waar heb ik écht behoefte aan?'
Sommigen gaan op zo'n moment liever hongerig slapen, maar dat wordt meestal afgeraden. Je valt namelijk een stuk moeilijker in slaap met een rommelende maag. Bovendien is de kans groot dat je 's nachts meerdere keren wakker wordt door de honger.
Wanneer u gewoon 's nachts slaapt blijkt de interne biologische klok ervoor te zorgen dat u voor de 'vastperiode' grotere maaltijden wil consumeren. U krijgt meer honger en heeft vooral trek in zoet, zout of vezelrijk eten.
Vier manieren om emotie-eten te herkennen
Denk aan producten als chocolade, kaas, snoep, ijs, patat of bijv. pizza. De honger zit nu niet in je maag (een normale behoefte), maar in je mond. Bij emotie-eten komt er vaak een plotselinge sterke drang naar 'dat ene product'.
Emotie eten of stress eten, is wanneer je eet om te ontsnappen aan de slechte gevoelens die je ervaart, in de hoop dat je je beter voelt. Soms is het een bewuste beslissing, maar vaker is het gewoon een hersenloze reactie op een vage, negatieve emotie.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Uiteraard kun je jezelf maar beperkt opeten; je eigen ingewanden opeten gaat bijvoorbeeld niet en ook je eigen hersenen opeten is onmogelijk. Als je je benen zou opeten, zou je lichaam energie nodig hebben om het vlees te verteren. De energie die je nodig hebt zal vrijkomen door het verbranden van onder andere suiker.
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen sacraal kannibalisme, met een meer symbolisch of ritueel karakter, en profaan kannibalisme, waarbij mensenvlees puur als voedsel wordt gezien.
Als je een dag of meerdere dagen wat uitgebreider eet, maar daarna weer je normale eetpatroon oppakt, kom je niet zomaar aan van dit soort eten en komt je lichaam gewoon weer in balans. Het is tevens normaal om 0,1 tot 2 kilo te schommelen.