Tips bij verminderde eetlust Neem vaker kleine porties. Maak gebruik van tussendoortjes en kies producten waar in verhouding veel energie en eiwitten in zitten. Kies bijvoorbeeld liever voor een glas melk dan een mok thee. Eet samen: zien eten, doet eten.
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
Bevordert een gezonde eetlust
Riboflavine (B2) is betrokken bij de productie van enzymen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van vetten, eiwitten en koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat het lichaam de optimale hoeveelheid voedingsstoffen uit voedsel kan halen, wat de eetlust en de algehele gezondheid verbetert.
Oorzaken van geen eetlust of weinig eetlust zijn: zwangerschap, stofwisselingsproblemen, chronische leverziekte, COPD, dementie, chronisch nierfalen, hartfalen, drugsgebruik, medicijngebruik of chemotherapie. Wanneer u veel gewicht verliest, is het belangrijk om een arts of diëtist te raadplegen.
Vitamine A, B en D. Eiwitsupplementen zoals eiwitshakes of snacks, verhogen effectief het lichaamsgewicht, de lichaamsomtrek en de spiermassa. Creatine voor spiergroei en gewichtstoename. Visolie, inclusief omega-3, om de eetlust te stimuleren.
Eiwitten moet je sowieso elke dag genoeg eten, maar zeker als je ziek bent. Eiwitten helpen namelijk bij het herstel van beschadigde cellen en het behoud van spiermassa. Kip, kalkoen, vis, eieren en peulvruchten bevatten veel eiwitten dus voeg dit zeker toe aan je down-the-weather-menu.
Er zijn veel kant-en-klare producten verkrijgbaar die gemakkelijk gebruikt kunnen worden voor gemalen of vloeibare voeding. Bijvoorbeeld: ravioli uit blik, ragout uit blik, maaltijdsoepen (erwten- en bonensoep), stamppot- en aardappelpureepoeder. Kant-en-klare potjes babymaaltijden kunt u ook gebruiken.
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Venkel (Foeniculum vulgare) en fenegriek (Trigonella foenum-graecum) thee drinken onderdrukt subjectieve kortetermijn eetlust bij vrouwen met overgewicht. Carter BE, et al. (2012). Dranken met oplosbare vezels, cafeïne en groene thee catechines onderdrukken honger en leiden tot minder energieverbruik bij de volgende maaltijd.
Zorg voor voldoende afwisseling in uw voeding. Varieer met warme en koude, en zoete en hartige gerechten. Friszure tussendoortjes zoals vruchtensap, zuiveldrank of wat augurkjes, stimuleren de eetlust.
Koude gerechten vallen bij misselijkheid vaak beter in de smaak dan warme gerechten. Zorg ervoor dat je altijd iets in je maag hebt. Een lege maag kan namelijk ook een misselijk gevoel geven. Met name 's morgens vroeg kan het helpen om te knabbelen op droog voedsel, zoals toastjes, crackertjes of een soepstengel.
Dun vloeibare voeding bestaat uit voeding die u niet hoeft te kauwen en zo dun en glad is dat het door een rietje kan. Doordat de voeding alleen dun vloeibaar mag zijn, is de variatie aan voedingsmiddelen klein.
warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis. alle melkproducten zijn toegestaan. alle dranken zijn toegestaan, koolzuurhoudende dranken kunnen meer klachten geven. rijp fruit zoals appel, peer, banaan, perzik, meloen.
Als je ziek bent verbruikt het lichaam meer energie en voedingsstoffen dan wanneer je gezond bent. Extra redenen waardoor je vaak ook minder kunt eten zijn: minder eetlust, misselijkheid, pijnklachten, smaakverlies, vermoeidheid, benauwdheid en emoties (zoals verdriet).
Wat stopt diarree? Diarree stopt als je veel vloeistoffen drinkt (water, bouillon, kamille, elektrolytensupplementen), cafeïne en alcohol vermijdt. Voeg geleidelijk halfvast voedsel en voedsel met weinig vezels toe terwijl uw stoelgang weer normaal wordt. Geef de voorkeur aan crackers, toast, eieren, rijst of kip.
Toch is het goed om te proberen wat kleine beetjes te eten, zodat je lichaam voldoende energie houdt om te herstellen. Kies voor makkelijk te verteren voedsel, zoals bouillon, zacht fruit, gekookte groente of havermout. Het is bovendien belangrijk om goed te blijven drinken, zeker als je koorts hebt.
Voeg extra's toe aan uw gerechten voor meer calorieën , zoals kaas in ovenschotels of notenboter op volkorenbrood. U kunt ook droge melk of vloeibare melk toevoegen aan voedsel voor extra eiwitten en calorieën. Enkele voorbeelden zijn aardappelpuree of soepen. Probeer smoothies en shakes.
Vitamine B-complex
Ze helpen het lichaam om energie uit voedsel te halen, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies. Om voldoende B-vitamines binnen te krijgen, kun je voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groene bladgroenten, vlees, eieren en noten opnemen in je dieet.