Soep, en liefst kippensoep
Griep gaat vaak gepaard met verstopte neus en hoesten. Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat.
Voedingsadviezen bij ziekte en koorts
Dan is er een risico op spierafbraak en ondervoeding. Deze tips kunnen helpen dat te voorkomen: Eet extra eiwitten om spierverlies te vermijden of te beperken. Eiwitten zitten voornamelijk is vlees, vis, ei, zuivel, kaas, peulvruchten, vleesvervangers, noten.
Kippensoep: het is niet alleen lekker maar zou ook extreem goed zijn om een griepje te verdelgen. De soep zit boordevol vitaminen waardoor je snel weer zou aansterken. En wat blijkt? Kippensoep heeft wel degelijk een invloed op hoe snel je geneest van het griepvirus.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Om te herstellen na griep speelt je voeding een belangrijke rol. Zorg ervoor dat je gevarieerd eet met voldoende groente, fruit en eiwit. Als je aan het herstellen bent van de griep, kan je lichaam daarnaast ook wel wat extra ondersteuning gebruiken.
Grijp daarom zoveel mogelijk naar groente en fruit die veel vitamine C bevatten. Denk bijvoorbeeld aan rozenbottel, paprika, witlof, kiwi en broccoli.
Sterk afweersysteem
vitamine C, dat vooral in groente en fruit zit, stimuleert de vorming van en voorkomt schade aan witte bloedcellen. Vitamine A zorgt er mede voor dat we voldoende witte bloedcellen hebben. Vitamine B6 zorgt voor een goede conditie van de lymfeklieren en daarmee voor voldoende witte bloedcellen.
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Wat is het verschil tussen griep en corona (COVID-19)?
De ziekteverschijnselen bij COVID-19 ('corona') lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus.
Ook hij ziet rust als een buffer voor complicaties. 'Je moet in je achterhoofd houden dat het virus langzaam alle cellen van de luchtwegen kapotmaakt en die moeten zo snel mogelijk worden vervangen voordat ze een voedingsbodem worden voor bacteriële infecties met soms vrij ernstige en chronische consequenties.
Drink voldoende – Waar voeding niet zo belangrijk is als je geen honger hebt, is het wel belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden. Bovendien helpt vocht je alle afvalstoffen af te voeren. Drink bijvoorbeeld water, verse gemberthee of kruidenthee.
Werk dus als je ziek bent liever bijvoorbeeld geen wit brood, witte rijst, pasta, snoep en ontbijtgranen zoals cruesli naar binnen. Ga liever voor ongeraffineerde (onbewerkte) koolhydraten zoals fruit, groenten, peulvruchten, volle rijst, volle pasta, haver, gierst en quinoa.
Gebruik een melkproduct bij elke maaltijd, zoals een glas (soja)melk, karnemelk of yoghurt bij het brood en een schaaltje (soja)vla, yoghurt of kwark bij de warme maaltijd. Kies voor producten waaraan extra eiwit is toegevoegd, zoals kwark, yoghurt, pudding, shakes en repen. U kunt ze online en in de supermarkt vinden.
Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, vegetarische vleesvervangers, ei, kaas, zuivelproducten, noten en peulvruchten. Bij gewichtsverlies, ziekte, een operatie en wonden is extra eiwit nodig voor het herstel.
Hoewel de meeste mensen binnen een week herstellen, kant u zich wel nog twee tot drie weken zwak en moe voelen(12). Een verkoudheid is vooral besmettelijk in het begin, wanneer je last hebt van een loopneus en een zere keel(5). De griep is het meest besmettelijk in de eerste 24 uren na het verschijnen van de symptomen.
Goed om te weten is dat een verminderde eetlust door ziekte vaak maar enkele dagen aanhoudt. Wanneer dit langer duurt, is er mogelijk iets ander aan de hand. Dit kunnen lichamelijke problemen zijn, zoals kauw- of slikproblemen, een ontsteking in de maag of darmen of oververmoeidheid.
Conclusie. De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Yoghurt. Yoghurt bevat een bacterie genaamd Lactobacillus reuteri en blokkeert de virussen die je lichaam binnendringen en je ziek maken.
“Bij ziekte treedt er vaak koorts op of zijn er ontstekingen waardoor het metabolisme verandert en daarom is het belangrijk om anders te eten wanneer je ziek bent.” En dat eten bestaat onder meer uit vetstoffen, suiker en eiwitten.
Kool, spinazie, peterselie en selderij; deze etenswaren geven een boost aan het spijsverteringskanaal en bevrijden het lichaam van schadelijke stoffen. En óf we niet ziek worden.