Bobotie. Een bekende onder de Zuid Afrikaanse gerechten is bobotie: een kruidige gehaktschotel met daarnaast gele rijst met rozijnen. Het is misschien internationaal gezien wel het meest beroemde gerecht van Zuid Afrika.
Het ontbijt of fufu bestaat meestal uit granen met melk, brood met ei of vis. De lunch is eerder een snack: sandwich, banaan met pindanoten. Het avondmaal is vaak een grote maaltijd en telt als belangrijkste maaltijd van de dag.
Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefste hun dagelijkse bier. Vaak drinkt men er Lager-bier, maar de laatste jaren wordt pils steeds populairder, met merken als Castle, Black Label en Lion.
De Zuid-Afrikaner zijn echte vleeseters, steaks zijn hier erg goed en niet duur. Ook vind je in dit land een grote verscheidenheid aan vis. Er zijn hier veel restaurants die de specialiteiten van een ander land aanbieden, zo kun je hier onder andere Indiaas, Portugees en Chinees eten.
Ananas, bananen, sinaasappelen, citroenen en nog veel meer soorten fruit. Kruiden komen er ook vandaan: peper, kaneel en kerrie. Het komt allemaal uit het regenwoud.
De Sub-Sahara Afrikaanse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van pinda's, gierst, sorghum, cassave, zoete aardappelen, bakbananen, okra en andere groene groenten. De Noord-Afrikaanse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van fruit, knoflook, couscous en bulghur, schapenvlees en olijfolie.
Uiteraard is Afrika ook een gigantisch groot continent, en telt ze ontelbaar verschillende keukens... Er zijn héél veel lokale verschillen, maar ook enkele typische ingrediënten die je vaak ziet weerkeren: kip, melkproducten, cassave, bakbananen, rijst, okra, pittige chilipepers en véél kruiden.
Wat vlees betreft kan je van alles krijgen in Zuid-Afrika. Zebra, impala, buffel en zelfs krokodil! Of je dit wilt eten moet je voor jezelf bepalen, maar het is op tal van plaatsen te krijgen. Over het algemeen is het natuurbeheer in Zuid-Afrika goed en is stropen strafbaar.
Je wordt meestal uitgenodigd om 's avonds te komen eten en dan word je zo tussen zeven en acht uur verwacht. Dan krijg je een drankje, een drankje en nog een drankje. Het enige wat er is om te voorkomen dat je voor negen uur al stomdronken bent is een schaaltje chips.
Diner ligt rond de € 10 tot € 15 per persoon. Een fles wijn in een gemiddeld restaurant: tussen de € 8 en € 15. Een glas bier in een cafe (0,5 liter) kost ongeveer € 2,00 – 2,50. De prijzen in de supermarkt zijn ook lager hoewel ze niet veel verschillen van de prijzen die u gewend bent in Nederland.
Één van de bouwstenen van de cultuur in Zuid-Afrika is vlees. Als je ooit wordt uitgenodigd voor een echte, onvervalste Zuid-Afrikaanse braai – en die kans is groot – neem dan vooral je eigen eten mee en zorg dat het geen kip is. Kip telt namelijk niet als vlees en wordt gezien als een vegetarische maaltijd.
De Afrikaanse nachtschade is een andere populaire bladgroente die voorkomt in de tropische regio's van Afrika. De plant behoort tot dezelfde familie als die van de aardappel, tomaat en aubergine. De bladeren worden geblancheerd en verwerkt in stoofschotels of als bijgerecht geserveerd.
Zuid-Afrika heeft veilig drinkwater
Het kraanwater in Zuid-Afrika is drinkbaar. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken bij het spoelen na het tandenpoetsen, ijsklontjes in je frisdrank en gewassen rauwkost bij het diner. In sommige landelijke gebieden is het water minder betrouwbaar.
Fufu of foufou is een vaste brij verkregen uit de cassave, bakbananen en/of yams. In geheel West- en Midden-Afrika is het een hoofdbestanddeel van of een onderdeel van vele gerechten.
Afrikaanse kruiden die het vaakst worden gebruikt zijn kardemom, kurkuma, koriander, komijn, fenegriek en gember. Ons assortiment Afrikaanse kruiden voegt smaak en kleur toe aan elk gerecht.
Typisch Nigeriaanse gerechten
In heel Nigeria eet men echter graag cassave, bakbananen, okra (groentesoep) en yams (zoete aardappel). In het noorden eet men vooral kebab, met graangerechten zoals fufu als bijgerecht. De kebab wordt gemaakt van varkens- of kalfsvlees en wordt geserveerd met een pittige saus.
Enkele suggesties wat betreft kleding tijdens vakantie in Zuid-Afrika zijn in alle gevallen: goede wandelschoenen, windjack, zonnebril, hoed of pet, warme trui of vest, slippers, (katoenen) kleding, lange broek (voor in de avonden), korte broek, t-shirts en zwemkleding.
De Congolezen eten veel vis, vlees en groenten. Er zijn veel verschillende kanten, maar de favoriete kanten zijn fufu , weegbree ( makemba in Lingala ), chikwange en rijst . In de Kino-Congolese cultuur is afwisseling erg belangrijk.
De Ghanese keuken is pittig en gekruid. Er wordt veelal vis, kip, en vlees gegeten in combinatie met rijst, sausjes en voornamelijk deegballen. Enkele bekende gerechten zijn bakbanaan, pindasoep en vissoep. Maar ook Fufu wordt erg vaak gegeten!
De Zoeloes kennen vier maaltijden op een dag. De meeste maaltijden zijn vegetarisch hoewel ze ook van vlees houden. Mais, knollen en pompoen worden het meest gegeten in verschillende vormen (bijv. gekookt).
Het inkomen in Zuid Afrika is gemiddeld 2600 USD per inwoner. 23% van de bevolking is werkeloos. Het land telt 1,1 miljoen inwoners (schatting 2001). Hiermee is de bevolkingsdichtheid op 63 per vierkante km.
Wat benzine betreft zijn de kosten in Zuid-Afrika een stuk lager dan in Nederland. Gelukkig maar, want tijdens de meeste reizen worden behoorlijk wat kilometers gemaakt. Voor de kosten kun je rekening houden met ongeveer ZAR 1,50 per kilometer die je rijdt, of ca. ZAR 15,00 per liter benzine.
De verkeersregels
Veiligheidsgordels zijn verplicht en je mag niet bellen tijdens het rijden. Alle snelheidslimieten in Zuid-Afrika zijn in kilometers per uur. In het algemeen is de maximumsnelheid voor stedelijke gebieden 60 km/u, op secundaire wegen 100 km/u en op de nationale snelwegen 120 km/u.