Bordeauxwijn is een veelzijdige keuze die goed samengaat met een breed scala aan gerechten. Het is een aanvulling op rood vlees zoals rundvlees, lamsvlees en wild, maar ook op gevogelte zoals eend en geroosterde kip . Bordeaux past ook goed bij hartige gerechten met paddenstoelen, kruiden en specerijen.
Klassiek – Het klassieke effect van bordeaux wordt benadrukt door de kleur te combineren met elegant lichtbruin, beige, grijs of taupe. Denk aan een luxe bank in bordeaux, sierlijke kussentjes in wit en elegante accessoires in metallic tinten.
Of het nu gaat om kalkoen met alles erop en eraan, een decadente gans, een stuk rundvlees of zelfs een stuk ham op Tweede Kerstdag : een evenwichtige, hartige fles Claret is altijd de moeite waard.
Lichte rode wijn past goed bij gerechten met paddenstoelen, zoals risotto, champignon pasta, hartige taart, witte pizza en de Franse keuken.Maar ook bij karbonade, kip en ander gevogelte.
Bij rode wijn passen bijvoorbeeld salami, prosciutto, chorizo en paté erg goed. Voor witte wijn kun je denken aan kipfilet, gerookte zalm of garnalen. Wat betreft rosé past charcuterie, gegrilde kip of tonijnsalade goed bij de wijn.
De helderrode, sappige wijnen van de Tempranillo-druif passen perfect bij gebraden lamsvlees, geroosterde groenten en champignons , vooral bij vegetarische hoofdgerechten.
Entrecote Bordelaise - Het bekendste lokale gerecht; biefstuk met sjalotten en rode wijnsaus. Een traditionele entrecote komt van het ribgedeelte van het karkas. De biefstuk wordt dichtgeschroeid met een smaakvolle saus van rode wijn en sjalotten, perfect om te combineren met een Bordeaux-stijl wijn.
Bordeaux (droge witte wijn)
De appellation Bordeaux betreft alle Bordeaux-wijngaarden en omvat een zeer uitgestrekt geografisch gebied met een grote verscheidenheid aan grondsoorten en terroirs.
De algemene vuistregel: bordeauxrood kan het best worden gecombineerd met gedekte kleuren. Zwart, beige, grijs of ook wit staan er altijd mooi bij. Blijf echter liever uit de buurt van kleurencombinaties met felle kleuren zoals oranje of geel.
Giet de pasta af en serveer met je saus en de geraspte Parmezaanse kaas. Vraag je je af wat de wijn is? Deze pasta smaakt het beste in combinatie met een rode Bordeaux Supérieur, zoals Château Reynier Superieur , die structuur en soepelheid toevoegt aan dit smaakvolle gerecht.
Jonge rode Bordeauxwijnen hebben veel karakter, helderheid en tannines. Deze fruitige, lip-smakkende wijnen passen bijzonder goed bij Franse Comte-kaas, of andere harde koemelkkaas met een uitgesproken smaak .
Terwijl rode Bordeaux goed combineert met rijke, hartige gerechten, is witte Bordeaux het lekkerst bij klassieke Bordeaux-visgerechten of verse gegrilde groenten en salades .
Groente, denk aan komkommer, minitomaatjes en mini worteltjes. Gedroogd fruit is ook erg lekker, denk aan abrikoos en dadels. Vul aan met bijvoorbeeld jam of vijgenchutney, lekker bij de oude kaas! Crackers en ander knapperig brood, zoals pane carasau.
Gegrilde steaks zoals rib-eye, strip en hanger zijn doorgaans rokerig en passen daarom goed bij rijkere wijnen zoals Cabernet Sauvignon. Een Left Bank Red Bordeaux-wijn gebruiken bij stukken zoals lam, filet mignon en sirloin steak kan een goede optie zijn vanwege hun inherent rijke smaak.
Bordeaux wijnen zijn niet alleen geliefd vanwege hun kwaliteit en smaak, maar ook vanwege hun potentieel om te rijpen en te evolueren met de tijd. Veel Bordeaux wijnen hebben een uitstekend bewaarpotentieel en ontwikkelen naarmate ze ouder worden nieuwe lagen van complexiteit en aroma's.
Door de eeuwen heen heeft Bordeaux een reputatie opgebouwd voor het produceren van wijnen van hoge kwaliteit, dankzij zijn unieke terroir en bekwame wijnmakers. Een van de meest gevierde eigenschappen van Bordeaux is zijn uitzonderlijke verouderingspotentieel . Veel toprode wijnen balanceren zuurgraad, tannines en fruit, en ontwikkelen zich in de loop van decennia tot complexe smaken.
Bordeauxwijn: klassiek rood van cabernet en merlot. Bordeaux is, samen met Bourgogne en Champagne, de meest illustere wijnstreek van Frankrijk. De streek is de bakermat van druiven cabernet sauvignon en merlot en produceert een aantal van de meest gezochte en exclusieve wijnen ter wereld.
Neutrale kleuren
Bordeaux combineert prachtig met neutrale tinten zoals zwart, wit en grijs. Deze klassieke kleuren zorgen ervoor dat bordeaux de ster van de outfit wordt zonder te overweldigen.
Tot slot zijn er de zoete witte wijnen, zoals die van Côtes de Bordeaux of een Graves de Vayres, die hun voordeel doen met een bewaartijd tussen 2 en 5 jaar. Likeurwijnen zijn dan weer perfect langere tijd te bewaren, een Sauternes zelfs tot 50 jaar!
In de Savoie past een Chignin-Bergeron van Magnin perfect bij je tartiflette. In de Jura kies je voor een Berthet-Bondet Côtes du Jura. Het Rhône-alternatief, met zijn zonnige wijnen, is ook interessant.
Luchtige, rijpe en makkelijk te drinken rode wijnen, zoals Pinot Noir uit warmere klimaten, passen ook bij Cha Siu (gestoofde varkensbuiken) . Maar tannines en een hoog zuurgehalte passen mogelijk niet bij het lichtzoete deeg. Bij het combineren van wijn met dumplings en pan-stickers, moeten zware, tanninerijke rode wijnen ook worden vermeden.
Jonge rode wijnen doen het goed bij gerechten met octopus, inktvis of pijlinktvis. Ze kunnen ook worden gebruikt met zwaardvis of tonijn en zijn goede bondgenoten bij de bereiding van peulvruchten, pasta of rijst. De wijnen van pinot noir zijn ideaal voor gerechten met gevogelte en varkensvlees.
Een gerecht met een saus op basis van room combineert uitstekend met rode wijn , terwijl een gerecht met een saus op basis van tomaten goed samengaat met witte wijn, omdat deze de zuurgraad van de wijn aanvult.