Om het zout uit het zeewater uit hun lijf te lozen, huilen zeeschildpadden zoute tranen.
Soms lijkt het of de zeeschildpadden die aan land komen huilen, dit is niet zo. Zeeschildpadden hebben namelijk een speciale traanklier waarmee ze zout afscheiden.
Veel dieren hebben die klieren ook, en als hun ogen geïrriteerd zijn, dan kan er traanvocht verschijnen. Ook hebben veel dieren emoties die in principe gepaard zouden kunnen gaan met huilen. Toch huilen dieren geen tranen met tuiten, zelfs krokodillen niet.
Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen. Ze zijn van groot belang voor een goed gezichtsvermogen. Nu blijkt uit nieuw onderzoek waarover onlangs een artikel verscheen in Frontiers in Veterinary Science dat de tranen van dieren nauwelijks verschillen van die van ons.
Zeehonden, dolfijnen en walvissen produceren een waterige vloeistof om hun ogen te beschermen tegen zeewater; als dit uit de ogen loopt kan dit verward worden met emotionele tranen. Of dieren werkelijk huilen van verdriet is niet bekend.
En het domste dier ter wereld: de kakapo
Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
Het is bekend dat olifanten huilen als ze verdriet hebben, maar het is niet alleen dat. Ze zijn zich bewust van zichtzelf, kunnen medeleven tonen en voelen jouw emoties aan.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
Net als wolven janken honden om te communiceren met andere leden van hun roedel, hun aanwezigheid kenbaar te maken of hun locatie aan te geven, aldus PetHelpful.
Hoewel honden niet kunnen huilen zoals mensen, kunnen ze wel geluid maken dat klinkt als 'janken' en jammeren. Bijvoorbeeld als ze pijn of verdriet hebben, alleen zijn of een traktatie willen. Vergelijk bepaalde uitdrukkingen van een hond niet met menselijke emoties.
Japanse wetenschappers bestudeerden de tranen van de viervoeters en kwamen tot de conclusie dat die gekoppeld kunnen zijn aan positieve emoties. Een van de wetenschappers kwam op het idee toen zijn hond nieuwe puppy's had gekregen. Hij merkte dat zijn hond tranen in de ogen had terwijl ze haar kinderen zoogde.
Honden kunnen huilen in hun slaap omdat ze, net zoals mensen, dromen tijdens hun slaap. De slaapcyclus van mensen en honden lijken erg op elkaar, waardoor we weten dat ook honden een REM slaapfase hebben, en daarin dromen.
Een studie die werd uitgevoerd in het Goldsmith College van de Universiteit van Londen heeft aangetoond dat honden gevoelig reageren op menselijke emotionele signalen. Vooral in situaties van doodsangst of extreme stress. Dit geldt overigens voor alle mensen, niet alleen voor het baasje.
In tegenstelling tot vogels en zoogdieren zijn schildpadden namelijk solitaire dieren. Nadat ze uit het ei zijn gekropen worden ze niet door hun ouders verzorgd en vormen op latere leeftijd ook geen sociale groepen.
Hou je schildpad actief en bezig!Geef een waterschildpad hoge klimmogelijkheden, maar sluit dan wel zijn dak. Hij zou wel eens kunnen ontsnappen. Een landschildpad maak je op zijn beurt tevreden met wat mos of gras om in te graven, of met rotsen als extra stimulatie.
Hierdoor zijn schildpadden relatief kwetsbaar. Ze kunnen echter zeer oud worden, de kleinste soorten bereiken gemakkelijk een leeftijd van twintig tot veertig jaar. Grotere soorten kunnen meer dan honderd jaar oud worden en de alleroudste exemplaren die bekend zijn werden ruim 150 jaar oud.
Honden houden niet van hoge tonen, ook wel ultrasoon geluid genoemd. Dit zijn tonen die wij niet kunnen horen, maar honden wel. Dit geluid wordt voor honden als vervelend ervaren en het wordt daarom vaak gebruikt als hondenafweersysteem.
Wolven huilen bij volle maan. Dat doen ze omdat het dan veel te licht is om te kunnen jagen. Wolven besluipen hun prooi namelijk het liefst in het pikkedonker. Hij heeft speciale ogen die alles haarscherp zien, hoe donker het ook is.
Honden kunnen bij het weerzien met hun baasjes zo blij zijn dat ze huilen van geluk. Japanse wetenschappers hebben de tranen van de viervoeters bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat die ook gekoppeld kunnen zijn aan positieve emoties.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild.
Een cavia, een hamster, een rat of een huismuis: allemaal ook heel aaibaar en een stuk minder veeleisend dan een hond of een kat. Wat niet wegneemt dat je ook zo'n kleine huisgenoot adequaat moet verzorgen, dus zorg altijd dat je je goed inleest van tevoren.
Selfie met een quokka
De foto werd een regelrechte internethit en de quokka werd omgedoopt tot 'het gelukkigste dier op aarde'. Al snel schoot het aantal bezoekers op Rottnest Island omhoog. Steeds meer mensen reisden af naar het Australische eiland voor een eigen quokkaselfie.
Iets wat een olifant beslist niet kan is springen. Olifanten hebben een bijzonder kiezensysteem omdat ze zoveel eten.
“Onze vier Aziatische olifanten produceren dagelijks 300 kilo aan poep,” zegt Groag. Olifanten eten planten, takken, boomschors en andere plantaardige voeding en daarvan poepen ze ongeveer de helft onverteerd weer uit.
Huilen is goed voor je ogen
Klinkt gek, maar is echt waar: door te huilen, loop je minder risico op ooginfecties. Dat komt door het eiwit lysozyme, dat in traanvocht zit en de celwanden van bacteriën afbreekt. Dat is dus de reden dat je ogen beginnen met tranen als er iets in je oog zit.