Minder zout en vet eten verlaagt je bloeddruk. Gebruik maximaal 6 gram zout per dag. Dit kan je doen door zoveel mogelijk verse onbewerkte producten te eten en voorverpakte producten te vermijden. Het meeste zout krijgen we namelijk binnen uit producten zoals brood, kaas en vleeswaren.
Wist u dat u uw bloeddruk kunt verlagen op een natuurlijke wijze? Door over te stappen op een gezond voedingspatroon dat rijk is aan groenten (minstens 250 gram) en fruit (200 gram), vis, noten, peulvruchten en magere zuivelproducten (2 à 3 porties).
Ook andere wetenschappers ontdekten dat yoghurt het risico op een hartaandoening verkleint. Bovenal heeft onderzoek uitgewezen dat zuivelproducten zoals yoghurt een hoge bloeddruk kunnen verlagen. Dit effect bleek het grootst bij mensen die reeds waren gediagnosticeerd met hypertensie.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Griekse yoghurt is een uitstekende bron van calcium, wat kan helpen de gezondheid van de botten te verbeteren. Het bevat ook probiotica, die een gezonde bacteriële balans in de darmen ondersteunen. Het eten van Griekse yoghurt kan geassocieerd worden met een lagere bloeddruk en een lager risico op diabetes type 2.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Kaas is helaas niet zo gezond: het bevat veel verzadigd vet en zout.Dit vergroot de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.
Veel groenten en fruit
Minimaal 2 à 3 stuks fruit en 300 tot 500 gram groenten verdeeld over de dag, dus zowel bij ontbijt, lunch, diner en/of tussendoortje. De mineralen hierin – met name calcium, kalium en magnesium – spelen een belangrijke rol bij een te hoge bloeddruk.
De kracht van natuurlijke voeding, waaronder noten, op het beheersen en verlagen van je bloeddruk wordt vaak onderschat. Amandelen, walnoten, cashewnoten en pistachenoten zijn voorbeelden van keuzes die heel goed kunnen bijdragen op een gezonde bloeddruk.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Voldoende water drinken kan helpen de bloeddruk te verlagen. Het is belangrijk om elke dag minstens 8 glazen water te drinken en frisdranken, vruchtensappen en alcohol te vermijden. Deze dranken bevatten vaak veel suiker en kunnen de bloeddruk verhogen. Regelmatige lichaamsbeweging kan de bloeddruk helpen verlagen.
Tips voor boodschappen doen
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Vermijd transvetten en bewerkte vetten.
Deze vetten kunnen de bloeddruk verhogen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Beperk het eten van voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde en onbewerkte vetten, zoals olijfolie, noten, vette vis en avocado.
6: Komkommers en het hart
Daarnaast zijn komkommers rijk aan kalium en magnesium. Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 193 milligram kalium en 17 milligram magnesium. Kalium speelt een rol bij het reguleren van de bloeddruk. De al genoemde cucurbitacines kunnen aderverkalking helpen te voorkomen.
Patiënten met een hoge bloeddruk die 250 ml bietensap per dag dronken, bleken aan het einde van de studie hun bloeddruk weer in het 'normale' bereik te hebben. Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, die hartaanvallen of beroertes kunnen veroorzaken.
Griekse yoghurt wordt over het algemeen beschouwd als zeer voedzaam, mede dankzij de associatie met het hart-gezonde mediterrane dieet. Traditioneel werd het gemaakt door de vloeibare wei eruit te zeven, waardoor de eiwitinhoud (en dus de algehele voedingswaarde) werd geconcentreerd.
Griekse yoghurt is niet alleen geschikt als ontbijt. Deze uitgelekte yoghurt zit vol met eiwitten, maar ook met calcium en kalium, die kunnen helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Uit onderzoek is gebleken dat het consumeren van 3 porties zuivel per dag je risico op hoge bloeddruk met 13% kan verminderen!