Vanaf ongeveer twaalf weken geeft de placenta de baby voeding, zoals water, ijzer, vitamines, koolhydraten, eiwitten, en aminozuren. Dit wordt gebruikt voor groei en ontwikkeling en wordt door de placenta gedoseerd uitgewisseld, zodat het 'hapje' voor je kleine perfect in balans is.
Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van baby's om te proeven (en daarmee voorkeur te ontwikkelen voor bepaalde voeding) terwijl ze nog veilig in de baarmoeder zitten, en in principe alle voedingsstoffen via de placenta binnenkrijgen. De wetenschap wijst erop dat dit inderdaad kan.
Na elf weken zwangerschap is een embryo in staat om zijn voedingsstoffen via het bloed van de moeder tot zich te nemen. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe het embryo in de weken daarvoor precies aan zijn voedsel komt.
De smaakonwikkeling van je baby begint al in de baarmoeder: je baby ontwikkelt tussen week 12 en 15 smaakpapillen op zijn tong. Door de smaaksporen van de voeding die jij eet, kan je baby zo al dingen proeven via het vruchtwater wat hij drinkt.
Om in dit tempo door te kunnen groeien en ontwikkelen heeft uw kind voeding nodig. In het begin kreeg uw kind deze voedingsstoffen via de dooierzak, maar vanaf deze week heeft de placenta deze functie overgenomen.
Vanaf twaalf weken zwangerschap kan de kleine in de buik al proeven door de smaakpapillen op zijn tong. Door kleine beetjes vruchtwater die de baby binnenkrijgt, proeft hij de smaken van de voedingsmiddelen die zijn moeder heeft gegeten.
Ook oefent de baby met drinken en slikken door het vruchtwater te drinken. Het vruchtwater bevat onder andere mineralen, eiwitten, suikers en vetten. Het heeft steeds een andere samenstelling, afhankelijk van de behoefte van je kindje op dat moment.
Je baby begint dan al te reageren op de geur en de smaak van het vruchtwater, wat wordt beïnvloedt door wat mama eet en drinkt. Je baby krijgt dus wel degelijk wat mee van wat jij eet en drinkt tijdens de zwangerschap!
De foetus slikt het vruchtwater ook in, dit is nodig voor een goede ontwikkeling van het maag-darmkanaal en de slikfunctie. Het vocht dat de foetus binnenkrijgt, plast ie ook weer uit, zo worden ook de nieren en de urinewegen getraind.
De baby is actief gedurende de gehele zwangerschap en oefent alvast voor het leven buiten de baarmoeder. Je merkt verschil in de bewegingen. De baby maakt heftige en minder heftige bewegingen: er zijn grote draaiingen maar ook wat kleinere trapjes of zelfs de hik kan gevoeld worden.
Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kunt halen. Neem daarom extra foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Mogelijk is de kans op een hazenlip bij je baby ook kleiner.
Naast de functie van de placenta om je baby te voeden en van zuurstof te voorzien, produceert de placenta de hormonen oestrogeen, progesteron, hCG en HPL. Oestrogeen stimuleert de groei van de baarmoeder, de ontwikkeling van de bloedvaten en de groei van de melkklieren in je borsten.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.
Nu blijkt ook dat het voor ongeboren baby's niet bepaald gezond is. Wetenschappers maken zich al langer zorgen om ultrabewerkt voedsel. Uit eerder onderzoek blijkt dat het eten van veel fabrieksvoedsel de kans op ziektes zoals darmkanker, hart- en vaatziekten, dementie en zelfs overlijden vergroot.
Dit doe je door door twee warme handen om je buik te leggen en de buik zachtjes heen en weer te wiegen. Dit doe je zachtjes en ontspannen, waardoor de baby rustig zal worden en jij zelf ook. Hoe vaker je dit doet, hoe groter de kans is dat je baby hierop zal reageren.
De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap.
Ja, het liefste is je blaas helemaal leeg tijdens de bevalling! Een volle blaas kan namelijk de ontsluiting tegenhouden, ondanks sterke weeën. Ga dus gedurende de ontsluitingsfase regelmatig plassen.
Kinderen die in het vruchtwater poepen hebben een hogere kans op complicaties dan kinderen die dat niet doen. Complicaties kunnen zijn: zuurstoftekort. opname op de intensive care voor beademing.
Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Groente, fruit, volkoren graanproducten, vis, peulvruchten, eieren: de Schijf van Vijf staat vol met gezonde producten die je kind helpen om goed te groeien.
Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.
Je ongeboren baby in je buik brengt 90-95% van zijn tijd slapend door. Maar als hij wakker is, oefent hij alvast voor na de geboorte door deze zeven dingen te doen. Vanaf 11 weken kan je baby gapen. Hij doet het 2 keer zo vaak als een volwassene.
In de baarmoeder kan je kind licht en donker onderscheiden, vooral als de buikwand dunner wordt naarmate de zwangerschap vordert. In licht of zon, kan je ongeboren kind bijvoorbeeld een roze schemering zien door de huid van de mama.
Aan het kloppen van de navelstreng kunnen ze zien en voelen of je baby nog leeft. Als het kloppen van de navelstreng is gestopt, is je baby overleden. Dat gaat altijd heel rustig. Omdat het huidje van een te vroeg geboren baby'tje zo kwetsbaar is, is het beter om je baby niet meteen aan te kleden of in bad te doen.