De garnaal foerageert 's nachts over de bodem en graaft zich overdag in zodat alleen de ogen en voelsprieten uitsteken. Het is een alleseter die zowel plantaardig materiaal en aas, maar ook prooidieren als borstelwormen eet.
Garnalen planten zich makkelijk voort in het aquarium. groot te laten worden, ze voeden zich met plankton.
Garnalen eten vrijwel alles. Van afgestorven planten resten tot uitwerpselen van vissen, slakken, etc. Wel is belangrijk dat garnalen hoofdzakelijk plantaardig voedsel krijgen.
Hij heeft een doorschijnend lichaam, grijsbruin van kleur en kan tot drie jaar oud worden. De gemiddelde lengte van de garnaal is 4,5 cm, maar hij kan tot 9 cm lang worden.
Grijze garnalen zijn klein en doorschijnend en worden in de Noordzee gevangen. Na de vangst worden ze gekookt in zeewater, ze kleuren dan grijzig roze. Grijze garnalen hebben een meer uitgesproken smaak dan roze. Je kunt ze verwerken in koude en warme gerechten.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
In rauwe schaal- en schelpdieren zoals rauwe mosselen of rauwe oesters kan het norovirus voorkomen. Dit kun je niet zien of ruiken, maar je kunt dan wel last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen kun je schaal- en schelpdieren beter niet rauw eten.
De beste momenten om een garnaaltje te vangen is wanneer de 'r' in de maand is; het garnalenseizoen. De beste tijd van de dag om te vissen is ongeveer twee uur voordat het eb wordt. In deze tijd zwemmen de garnalen dicht(er) bij de kust om zich voort te planten (kuitschieten).
Hoewel garnalen in het water leven, zwemmen ze amper. Om voort te bewegen gebruiken ze vooral hun poten; garnalen hebben 10 poten. Meestal lopen ze met hun achterste poten over de zeebodem, op zoek naar voedsel. Hun voorste poten hebben soms schaartjes; daarmee kunnen ze voorwerpen oppakken.
Verpak de garnalen in luchtdichte diepvriesbakjes of -zakjes en plak er etiketten op met de datum en inhoud van de verpakking. Leg de garnalen vervolgens achter in de diepvries op -18 graden Celsius of lager. Als je ze wilt gebruiken dien je de garnalen rustig in de koelkast te ontdooien.
Garnalen kunnen inderdaad uit het aquarium klimmen, maar dat doen ze eigenlijk alleen als of te veel andere garanaaltjes in de bak zijn of de water waardes niet goed zijn.
Ongezonde effecten van garnalen
Omega 3 is daarentegen ook te vinden in garnalen, welke weer de ophoping van cholesterol bestrijdt in het lichaam. Toch is het advies om niet dagelijks garnalen te eten, aangezien het risico daarbij is dat er teveel cholesterol in het lichaam komt.
Het meest gebruikt worden bladeren van beuk en eik, maar ook bladeren van andere Nederlandse bomen kunnen worden gebruikt. Het beste is om ze van de bomen te plukken voor gebruik. Neem geen bladeren van bomen die langs drukke wegen staan of in een stad.
Omdat garnalen erg gevoelig zijn voor slechte waterkwaliteit moet het water regelmatig getest worden. Test in ieder geval op nitriet, nitraat, pH, fosfaat en bij voorkeur ook op koper. Ververs wekelijks 30 tot 50% van het water.
Hierbij kan hij tot 218 decibel produceren, een geluidsterkte die vissen kan doden.
Ja, garnalen hebben een serie zenuwcellen die als hersens kunnen worden beschouwd.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Garnalenvisser
Een Garnalenvisser kan rekenen op zo'n €1500,- tot €2000,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Het precieze bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd, ervaring en taken.
Noordzeegarnalen maken deel uit van de familie Crangonidae, of zandgarnalen, en hebben een licht doorschijnende, grijsbruine lichaamskleur, waardoor ze ook vaak de grijze garnaal worden genoemd. De grijze garnaal wordt gevangen langs de Noordzeekusten; vandaar de naam Noordzeegarnaal.
Garnalen kun je het beste vangen met een garnalennet, wat je aan de Nederlandse kust op veel plekken kan kopen. Je 'schraapt' er als het ware mee over de bodem. Als je wacht tot het eb is, zitten de kleine 'plasjes', of 'muitjes' zoals die ondiepe watertjes officieel heten, vól met garnalen.
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan het darmkanaal ziekteverwekkers bevatten zoals Listeria of Vibrio, maar die worden gedood als je de garnalen kookt. Het kan de smaak beïnvloeden, maar ziek worden van een garnaal waarbij de darm niet is verwijderd, is zeer onwaarschijnlijk.
Eet de ongepelde garnalen gewoon met je vingers, de schil en de kop zijn door het frituren ook eetbaar en lekker zoutig en knapperig.
Houdbaarheid Garnalen
Hollandse garnalen kun je slechts een dag bewaren in de koelkast, en dan alleen maar als ze goed verpakt zijn. Bij voorkeur dus in de verpakking waarin ze gekocht zijn. In de vriezer kun je de garnalen nog zo'n drie maanden ingevroren bewaren.