Zeebaars is een echte rover, die behalve andere vissen ook graag krabben en garnalen eet. Vooral zachte krab is een perfect aas voor grote baars evenals zandspiering, waarschijnlijk het enige aas dat zelfs niet hoeft te bewegen om nog te vangen.
Grofweg van mei tot november kun je langs de Nederlandse kust achter de zeebaars aan – augustus, september en oktober zijn overigens wel de absolute topmaanden. Zeebaarzen kan met een zager onder de dobber, maar veel gaver is natuurlijk actief met kunstaas.
Kunstaas voor zeebaars heb je in verschillende soorten maten en kleuren. De kunstaasjes voor baars zijn de bekende shads, twisters, delta visjes, ABU Toby lepels en de pluggen. We beginnen met de shads. Deze wordt normaal gesproken samen met een loodkopje gebruikt.
Zeebaarzen paaien in open zee, niet ver van de kust. Volwassen zeebaarzen zijn 3-8 jaar en kunnen wel tot en met ± 30 jaar oud worden.
Bij het kiezen van een goede shad voor het zeebaarzen kun je als eerste al snel een schifting maken door te letten op de maat. Wij adviseren voor het zeebaarzen een shad in een lengte van 8 cm tot 12 cm en alles wat daar tussenin zit. Onder de 8cm is te klein terwijl boven de 12 cm wel erg groot wordt voor zeebaars.
Voor het vissen op een diepte van 2 á 3 meter is de Rapala Jointed, de Rapala Magnum of de Rapala Sliver van 13cm of zelfs 20cm een goede keus. Deze twee pluggen gaan een meter of twee diep zodat ze de bodem net bereiken, de plaats waar de zeebaars zich meestal ophoudt.
Over het algemeen moet je wel wat zwaardere koppen gebruiken. De afstand naar de bodem is groter, de staart van de shad is grover, maar een loodkopje van 18 gram moet genoeg zijn.
Zeebaars bevat omega-3 vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. De vis zit ook boordevol vitaminen zoals vitamine A, B, C en D en mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor. Ze zorgen onder andere voor een goede conditie van je botten, huid en haar en beschermen je zenuwstelsel en immuunsysteem.
De zeebaars groeit vrij langzaam en het duurt 4-7 jaar tot de zeebaars geslachtsrijp wordt en zich gaat voortplanten. De lengte van de mannetjes is dan ongeveer 35 cm, terwijl de vrouwtjes een lengte van ca. 42 cm hebben. Zeebaars kan vermoedelijk tot 30 jaar oud worden (Kroon 2007).
Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen. Vreemd genoeg zijn er ook strandstekken die meer richting hoogwater de beste vangsten noteren.
Slechts iets meer dan 5% van de zeebaars wordt wild gevangen. De meeste gekweekte zeebaars komt uit Griekenland. Daar worden de vissen op een duurzame manier gekweekt in grote kooien op zee. Ook Turkije, Kroatië en Spanje kweken zeebaarzen op deze wijze.
Zo ook met de hoofdlijn, het best ga je voor een gevlochten lijn met een diameter van 10 tot 15/00. Hoe dunner de lijn, hoe minder weerstand in het water en des te makkelijker kun jij contact houden met de bodem. Een echte must is een fluorocarbon voorslag van minimaal 40/00.
Van 1 maart tot en met 31 maart 2022 mogen recreatieve vissers twee exemplaren van zeebaars per persoon en per dag bijhouden. De MCRS bedraagt 42 cm.
De beste tijd om vanaf een strekdam te vissen is van drie uur na hoogwater (afgaand tij) tot ongeveer twee uur na laagwater. Dan is het water laag genoeg om op de strekdam te staan zonder het risico te lopen hier vanaf te spoelen.
In Nederland eten we vrij weinig vis. Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Voor de vangst van zeebaars worden verschillende soorten vistuig gebruikt, aangezien zeebaars vaak als bijvangst in andere visserijtakken wordt gevangen. De quota worden laag gehouden om gerichte visserij minder aantrekkelijk te maken, maar omdat het een dure vis is, maakt dit illegale visserij helaas aantrekkelijker.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Een hele vis weegt ca. 550 gram (1-2 pers.) De zeebaars is een veelzijdige vis: hij leent zich voor alle bereidingswijzen. Gebruik alleen niet teveel kruiden, dat overstemt de fijne smaak.
Zeebaars vissen kan met vastlood montages en lange hengels (4 meter en meer) vanaf het strand. Veelal wordt hierbij lood van 100 gram gebruikt en een haakmaat 2/0 of 3/0 en lijn met een dikte van 35/00. Als onderlijn kan aan fluocarbon met een dikte van 42/00 tot 45/00 worden gedacht.
Setup 1> Voor het Hartelkanaal. De Cinnetic Crafty light ML CRB4 (2.70 meter lengte en een werpgewicht van 10-35 gram) met Cinnetic Centinel 3500 werpmolen. Deze setup is zeer goed inzetbaar als je gaat vissen met lichte loodkoppen zoals 7 tot 10 gram. De Cinnetic Crafty light ML CRB4 voor het lichtere werk.
De essentie van met shads vissen is dat je deze naar een plek gooit waar je vis verwacht om deze vervolgens met korte rukjes binnen te vissen. Shads bestaan uit gummi-achtige visjes en een zogenaamde jighead. Een jighead is een haak waar een loodkop aan zit. Je zet het gummi visje op de jighead en klaar ben je.