Kinderen consumeren gemiddeld 120 gram aardappelen en graanproducten en 121 gram brood, beschuit en ontbijtgranen.
Groente en fruit zijn altijd goede keuzes om tussendoor te geven aan je kind, zoals tomaatjes, komkommer of een appel.Een handje ongezouten nootjes of een volkoren boterham kan ook. Op deze pagina zie je wat gezonde tussendoortjes zijn voor je kind. En wat je beter niet te veel en niet te vaak kunt geven.
Eet gevarieerd en eet volop verse groenten en fruit Door regelmatig aanbieden raken kinderen gewend aan de smaak. Pas na 15 keer proeven went een nieuwe smaak! Beperk het snoepmoment tot 1 keer per dag en geef kleine hoeveelheden. Behalve in snoep, komt veel suiker voor in frisdranken en yoghurtdrank.
Als richtlijn hanteert het Voedingscentrum een hoeveelheid van 2 tot 4 sneetjes brood per dag (kinderen van 4-8 jaar) en 4 tot 6 sneetjes brood per dag (voor kinderen van 9-13 jaar). De aanbevolen broodsoort is volkorenbrood, omdat dit brood belangrijke voedingsstoffen als vezels bevatten.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit.
kinderen van 4 tot 8 jaar hebben 3 à 4 sneetjes brood per dag nodig. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar tel je daar een sneetje bij op.
Geef daarom eens vis mee zoals zalm, tonijn, makreel of haring. Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief. Ook lekker zijn hummus of een pasta op basis van groenten. Gebruik ook groenten tussen de boterhammen zoals geraspte wortelen, slablaadjes, komkommer, tomatenschijfjes.
De meest voor de hand liggende gezonde tussendoortjes zijn natuurlijk groente en fruit. Dit zijn verantwoorde snacks die je je kind ook makkelijk kunt meegeven naar school. Denk bijvoorbeeld aan een bakje met worteltjes, tomaatjes, paprika of komkommer. Of geef je kind een appel, peer of banaan mee.
Voor kinderen van 4-8 adviseren we 2-4 boterhammen per dag, voor meisjes vanaf 9 jaar 3-5 boterhammen en voor jongens vanaf 9 jaar 3-6 boterhammen per dag. Dit eten ze niet allemaal tijdens het ontbijt, maar ook bij de lunch en eventueel tussendoor.
De puberteit houdt in de lichamelijke verandering waar de mens in terecht komt.Hormonen, groeispurt, etc.Logisch eigenlijk dat veel pubers daardoor meer trek hebben. En juist in snacks en veel ongezonde tussendoortjes.
In Nederland gaat zo'n 1.3% van alle kinderen dagelijks naar school zonder ontbijt.
Een gezond eetschema betekent meerdere eetmomenten per dag
Het is juist goed om meerdere eetmomenten over de dag te verdelen. Naast de drie maaltijden op een dag (ontbijt, lunch, diner) is het goed om tussen die maaltijden ook kleine snack momentjes in te plannen.
Je kunt natuurlijk ook eens kiezen voor crackers in plaats van een boterham. Houd dan gemiddeld 2 crackers aan als vervanging van 1 boterham. Dit geldt niet voor cracottes want die zitten een stuk lager in de hoeveelheid energie. Bij een appel, banaan, peer en een sinaasappel is 1 stuk ook gelijk 1 portie fruit.
En broden met noten, zaden en pitten zijn al helemaal een feest. Om goede bacteriegroei te stimuleren én te zorgen voor stevige, soepele ontlasting hebben je darmen het meeste aan volkorenbrood. Het allerliefst met daarin óók nog iets van noten, vruchten, pitten of zaden.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.
Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Volkoren boterhammen zijn ideaal, besmeerd met halvarine of margarine uit een kuipje. Beleg met bijvoorbeeld 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker, groente (zoals tomaat en komkommer) of fruit (plakjes banaan of aardbei bijvoorbeeld).
Vanaf 6 maanden voeg je vlees, vis, ei of een vleesvervanger bij de groenten . Wit vlees (kip en ander gevogelte) krijgt qua vlees de voorkeur op rood vlees (rund, varken, schaap, lam, geit). Wissel voldoende af tussen beide.