U kunt een schildpad vlees, vis, gevogelte en insecten geven. Daarnaast eet een schildpad ook (water)planten en groenten. Geef hen waterpest, hoornblad, andijvie en soms stukjes appel, tomaat of komkommer. Naarmate de dieren ouder worden, gaan ze minder dierlijk en meer plantaardig voedsel eten.
Het menu van een landschildpad bestaat voornamelijk uit planten, groenten en kruiden. In gevangenschap is het favoriete eten dan ook andijvie, witlof, witte kool, paksoi, luzerne, weegbree, en paardenbloemen.
Geliefde fruitsoorten zijn appels, peren, druiven, ananas, meloen, kersen, aardbeien, tomaten, bessen, frambozen en pruimen. Een ander belangrijk onderdeel op het menu zijn kattenbrokken. Voordat ze gevoerd worden moeten ze ong. een uur weken in water.
Schildpadden eten graag insecten, maar niet alle insecten worden graag door schildpadden opgegeten. Vermijd insecten die bijten of steken, zoals wespen. Sommige planten zijn giftig voor je schildpad.
Voer dus bij voorkeur verse vezelrijke groenten, zoals witlof, andijvie, en paardenbloemblad. Geef geen fruit, dit bevat te veel suikers voor de schildpad. Om ervoor te zorgen dat uw schildpad voldoende calcium binnenkrijgt, moet al het voer altijd rijkelijk bestrooid zijn met een goed mineralenpreparaat.
- Giftige planten en vruchten (lupine, taxus, liguster, oleander, boterbloem, avocado…). Ga eerst grondig na of een plant of vrucht veilig is om aan te bieden aan je schildpad! - Bedorven groenvoer. Zorg dat het groenvoer steeds op tijd op is of verwijder tijdig rotte of schimmelende stukken.
Hou je schildpad actief en bezig!Geef een waterschildpad hoge klimmogelijkheden, maar sluit dan wel zijn dak. Hij zou wel eens kunnen ontsnappen. Een landschildpad maak je op zijn beurt tevreden met wat mos of gras om in te graven, of met rotsen als extra stimulatie.
Jonge moerasschildpadden kunt u dagelijks eten geven.Dieren vanaf de leeftijd van een half jaar voert u drie tot vier keer per week, en dieren vanaf twee jaar kunt u tweemaal per week voeren. Actievere dieren hebben meer voedsel nodig. Let wel op dat ze niet te dik worden.
Wanneer een schildpad koud/koel is zal hij erg rustig zijn, veel slapen en niet willen eten. Dit is geen probleem voor een schildpad, het is dus niet zielig om een schildpad geen eten te geven. Zij kunnen namelijk weken zonder eten als het moet. Dus een paar dagen tot een week is zelfs heel normaal voor hen.
Warmer water
Zeeschildpadden kunnen er niet tegen als het warmer wordt op aarde. Want daardoor komt er veel meer water in de zee en overstromen stranden. Vrouwtjes leggen alleen eieren op het strand waar ze zelf geboren zijn. Als ze hun geboortestrand niet kunnen vinden leggen ze geen eieren.
Landschildpadden zijn herbivoren en eten in het wild voornamelijk grassen, struiken, kruiden en paardenbloemen. Je kunt speciaal schildpaddenvoer kopen, maar dit is geen compleet voer. Voer dus ook altijd verse groenten en fruit, zoals witlof, andijvie, appel en banaan.
Hierdoor zijn schildpadden relatief kwetsbaar. Ze kunnen echter zeer oud worden, de kleinste soorten bereiken gemakkelijk een leeftijd van twintig tot veertig jaar. Grotere soorten kunnen meer dan honderd jaar oud worden en de alleroudste exemplaren die bekend zijn werden ruim 150 jaar oud.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Dierenarts Tom Verbeek kent het antwoord op al onze vragen over bijzondere huisdieren, van konijnen, knaagdieren en vogels tot fretten en reptielen. Enkel zieke schildpadden drinken water, hoor je weleens verkondigen. Of ook: schildpadden halen al het vocht dat ze nodig hebben uit hun voeding.
Meerdere mannetjes zonder vrouwtjes erbij zullen vaak ruzie krijgen en elkaar verwonden, waardoor ze uiteindelijk gescheiden moeten worden. Een schildpad kan prima alleen leven en heeft niet perse een partner nodig.
In de natuur houden schildpadden een winterslaap in landen waar het koud kan zijn. Als het koud wordt beschermd de winterslaap de schildpad wanneer voedsel en water schaars zijn. Zodra het kouder begint te worden graaft de schildpad zich in de grond. Zodra de zomer aanbreekt worden ze weer actief.
Over het algemeen hebben ze een opwarm temperatuur nodig tussen de 36 en 39 graden. Die warmte kan je creëren met een warmtelamp. Ze moeten altijd toegang hebben tot dit opwarm plekje. Naast een lekker warm plekje houden schildpadden van verstopplekjes en een klein badje water.
Hoe lang ze onder water kunnen blijven, hangt af van hun activiteit. Een actieve zeeschildpad, die op zoek is naar voedsel, blijft tussen de 5 en 40 minuten onder water. Echter, als een zeeschildpad slaapt, kan deze wel tot zeven uur onder water blijven zonder te ademen.
Schildpadden communiceren met elkaar door specifieke geluiden uit te stoten, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Arrausschildpadden in de Amazone stoten zeker zes soorten schelle tonen uit waarmee ze met elkaar in contact blijven tijdens specifieke activiteiten, zoals migratie en het bouwen van nesten.
Soms lijkt het of de zeeschildpadden die aan land komen huilen, dit is niet zo. Zeeschildpadden hebben namelijk een speciale traanklier waarmee ze zout afscheiden.
Begin door het schild van de schildpad aan te raken.Als de schaal zacht is, moet de schildpad minder dan 5 jaar oud zijn. Een andere methode, tel de lijnen die zich op de schalen van het schild bevinden.
De bek is erg scherp, in combinatie met de stevige kaakspieren kan de schildpad zeer krachtig bijten. De bijtkracht van een groter exemplaar kan 500 kilogram per cm² bedragen.
Nee, schildpadden kunnen absoluut niet buiten blijven leven. Dit komt omdat schildpadden niet in onze Nederlandse natuur voorkomen.
Het beste is om verschillende kruiden te geven zoals paardenbloem, weegbree, smeerwortel, vogelmuur, klaver, kleefkruid, brandnetel, fluitenkruid, melkdistel, teunisbloem, madeliefje, biggenkruid, muizenoor, klimmende winde, wikke, geranium, longkruid, winterpostelein, witte dovenetel, herderstasje, vergeet-mij-nietje, ...