Gras en hooi van goede kwaliteit bevat voldoende energie en eiwitten om in deze basisbehoefte te voorzien. Kuil bevat wat te veel energie en te weinig structuur om als enige voer gevoerd te worden. Voor paarden die meer energie nodig hebben dan de basisbehoefte kun je krachtvoer bijvoeren.
Gras valt ook onder ruwvoer en is het belangrijkste basisvoer voor paarden. Het bevat namelijk alle voedingsstoffen die het paard nodig heeft. Grazen in de wei is daarnaast uiteraard de meest natuurlijke manier van eten. Het paard is buiten, eet kleine porties en beweegt voortdurend.
Groenten voor paarden: Naast fruit is groente (met mate) ook een optie. De volgende groenten kan je veilig aan je paard voeren: broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, radijsjes en wortelen. Vooral wortelen zijn een gezonde aanvulling, ze bevatten erg weinig suiker, veel vocht en daarnaast ook nog bèta-caroteen.
Wortels, appels en suikerbieten vinden paarden vaak erg lekker. Er zit wel wat energie in wortels, maar vooral veel water en vezels. Appels en suikerbieten bevatten wat meer suikers en dus ook wat meer energie.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die aan paarden kunnen worden gevoerd. Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren. Dit uiteraard met mate.
Geef een paard dat dikker moet worden goed voedzaam hooi of voordroogkuil en vermijd grofstengelig en moeilijk verteerbaar ruwvoer. De kwaliteit en de voedingswaarde van ruwvoer kunnen per partij verschillen. Wil je zeker weten dat de kwaliteit van je hooi goed is, dan moet je het laten testen.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
Appels zijn zoeter dan wortels. Ze bevatten meer fructose. Daarom moet je met het geven ervan terughoudend zijn bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of maagzweren. Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert.
Een banaan is een zeer gezonde snack, deze zit namelijk vol Vitamine B6. Dit helpt het opbouwen van een goede weerstand bij uw paard of pony. Daarnaast bevatten bananen ook kalium, zodat zenuwen en spieren worden ondersteunt. Banaan bevat veel zetmeel, geef daarom nooit te veel bananen op één dag.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek.
Brood kan zelfs leiden tot koliek! Als het gaat gisten in de buik, bestaat kans op gaskoliek. Wil je een paard brood geven, geef dan niet meer dan een paar sneetjes en zorg dat het droog/ouder brood is.
Maar omdat brood voor de mens wordt gemaakt, is het niet ideaal voor paarden. Bij het voeren van vers brood kan er een grote deegbal gevormd worden die slecht verteerbaar is en voor verstoppingen kan zorgen. Oud brood (1-2 dagen oud), maar niet beschimmeld, is beter om te voeren.
Deze paarden moeten zo min mogelijk suiker binnen krijgen. In fruit zit ook suiker, maar er zijn wel een paar uitzonderingen die minder suiker bevatten, namelijk de zwarte en blauwe bessen, rozenbottels, frambozen en bramen. Voer ze geen handen vol maar alleen enkele stuks en niet elke dag.
Een volwassen pony komt met zijn schoft (schouders) niet boven de 1,47 meter. Een paard is een hoefdier en wordt gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar oud. Pony's leven meestal wat langer dan paarden.
Een van de eerste lessen die een nieuwe ruiter wordt geleerd is dat als een paard zijn oren naar voren staan, hij alert is, oplet en/of geïnteresseerd is in wat er voor hem is, en als zijn oren naar achteren gespitst zijn dichtbij de nek, hij boos is en klaar staat om te bijten of te trappen.
Luzerne bevat namelijk veel calcium en naar verhouding weinig fosfor (4). Dit kan voor gewrichtsproblemen en problemen in de botontwikkeling zorgen; zorg er met name bij jonge paarden dus voor dat het dieet aangevuld wordt met een fosforbron zoals bijvoorbeeld biergist en/of lijnzaad.
Groenten en fruit
Voor paarden met zomereczeem of stofwisselingsproblemen is het ook aangeraden om steeds met mate en dus niet te grote porties te voeren. Groenten: Wortel, rode biet, koolrabi, artisjok, raap, witloof, venkel, selder, pastinaak, komkommer, broccoli, sla,...
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt.Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Paarden mogen maximaal ca.1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Paarden zijn gelukkig en tevreden als aan hun basisbehoeften tegemoet wordt gekomen: contact met soortgenoten, licht, lucht en voldoende beweging. Dan zijn ze gemotiveerd, coöperatief en leergierig.
Naar voren = blij, geïnteresseerd. Zijwaarts afhangend = ontspannen, soezen in de zon, als de oren zijwaarts afhangen en tijdens een rit ritmisch meedeinen dan is je paard superontspannen! Naar achteren = geeft aan waar het paard zijn aandacht op richt, nl op iets achter zich (bijvoorbeeld naar de ruiter).