Gemiddeld eten en drinken Nederlanders ongeveer 3,1 kg voedsel per dag. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken (zoals water, koffie, thee, frisdranken, alcoholische dranken en zuiveldranken).
Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit.
Het beste is om elke twee tot drie uur iets te eten. Dan krijgt je lichaam de hele dag door voldoende voedingsstoffen om te groeien en in beweging te blijven. Als je bijvoorbeeld tussen zeven uur en half acht ontbijt, pak je rond tien uur een tussendoortje. Een stuk fruit bijvoorbeeld.
Gemiddelde voor een avondmaaltijd
Een gemiddelde hoeveelheid avondeten is ongeveer 450 gram. Dit is een “medium” kant-en-klaar maaltijd bij Uitgekookt. De maaltijd bestaat uit minimaal 150 gram groenten, 100-150 gram koolhydraat componenten (oftewel aardappelen, pasta, rijst etc.) en 100 gram vlees of vis.
Gezond avondeten bestaat uit veel groente, een volkorenproduct of aardappelen, vloeibaar vet en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Ook een toetje van fruit of magere of halfvolle yoghurt kan onderdeel uit maken van een gezonde maaltijd.
Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon. Op lange termijn kan te weinig eten leiden tot spier- en botafname.
Een gezond eetschema betekent meerdere eetmomenten per dag
Naast de drie maaltijden op een dag (ontbijt, lunch, diner) is het goed om tussen die maaltijden ook kleine snack momentjes in te plannen. Let wel op, we hebben het hier natuurlijk over gezonde snacks!
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Sommige noten en peulvruchten zijn gezonder dan andere. Dadels en amandelen zijn een goede combinatie als je meer proteïnen in je dieet wilt opnemen. De zoete smaak van dadels stilt de trek naar suiker. Als je een hele dag aan het bureau hebt gezeten en 's avonds nog wilt gaan sporten is deze combi perfect.
Wat blijkt? Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam. Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op.
Ontbijt: Havermoutpap van 250ml melk, 40g havermout, een banaan en een beetje kaneel. Lunch: Twee volkoren boterhammen met daarop een omelet van 2 eieren met veel groenten naar keuze. Warme maaltijd: Quinoa met rucola en Parmezaanse kaas. Tussendoor: Twee droge rijstwafels en een stuk fruit naar keuze.
Omdat mensen slechts een enkele maaltijd per dag mogen eten, heb je kans dat ze zich overeten. Hoewel sommige mensen meer voedsel kunnen verteren dan anderen, zal het eten van een grote maaltijd met meer dan duizend calorieën in één keer een behoorlijke belasting zijn voor je spijsverteringsstelsel.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Zo zien 2000 calorieën er in eten uit
Zo mag je maar 7 bagels, 3 kaneelbroodjes of 3,8 Big Macs. In tegenstelling, van wortels moet je er 60 wegknagen om aan de 2000 calorieën te komen.
Het Voedingscentrum gaat ervan uit dat vrouwen gemiddeld 2000 kilocalorieën per dag moeten binnenkrijgen om op een gezond gewicht te blijven en mannen 2500. Het verschil ontstaat doordat mannen over het algemeen een snellere verbranding hebben dan vrouwen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Wat kan ik zoal eten als gezond ontbijt? Volkoren brood met beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. En een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je boterham. Drink je geen zuivel, dan is sojadrink verrijkt met calcium en B vitamines een alternatief.
Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram). Wat betreft koolhydraten is er een duidelijk verschil, namelijk 17 gram in aardappelen en 23 gram koolhydraten in pasta.
Conclusie: is pasta gezond of ongezond? Volkoren pasta is een bron van vezels. Daarnaast bevat het complexe koolhydraten, eiwitten en verschillende vitamines en mineralen. Pasta is dan ook prima in te passen in een gezond voedingspatroon, mits je voor de volkoren variant kiest.
Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd. De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen. Wist je dat basmati 'geurig' betekent?
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
"Als je minder eet, investeert je lichaam minder in groei en meer in onderhoud en energie", licht Vermeij toe. Door het verbranden van eten, loopt het DNA ook schade op. "Die schade hoopt zich in de jaren op en draagt dus bij aan de veroudering. Minder eten, is minder schade aan het DNA."