Een cava glas (fluitglas) heeft namelijk een inhoud van zo'n 15 centiliter. Een glas vul je meestal niet helemaal tot aan de rand, dus dat betekent dat je zelfs nog wat cava overhoudt voor een (klein) zesde glas.
Het ligt aan de fles en je glas hoeveel je kunt vullen. Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 24 glazen vullen.
Het cava alcoholpercentage is 8,5 procent.
De bubbels bruisen er prachtig in, waardoor die feestelijke mousse ontstaat. De aroma's van de wijn komen minder goed tot hun recht in dit glas, dat met een inhoud van 12,5 tot 15 centiliter een zuinig glas is. Uit een standaardfles van 0,75 liter, schenk je vijf tot zes glazen.
De standaard schenking voor een glas wijn of champagne is 150 milliliter of te wel 15 centiliter. Zowel wijn als champagneglazen (Frans: flûte/coupe à Champagne) zijn verkrijgbaar in verschillende maten.
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
Verder is het handig om te weten dat er ongeveer 5 glazen uit een fles wijn gaan en 6 uit een fles prosecco, cava of champagne. Alles is natuurlijk afhankelijk van de feestvierders. Zijn het stevige drinkers of zijn er veel gasten met de auto die het dus bij één glaasje houden?
Omtrent deze normalisering doen de wildste verklaringen de ronde waaronder: 75 cl was de longcapaciteit van de gemiddelde glasblazer. 75 cl was de gemiddelde consumptie bij een maaltijd. 75 cl was het ideale volume om wijn te conserveren.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
Het glas dat is aangepast voor de soort drank en 12 ml ofwel 10 gram alcohol bevat, noemen we een standaardglas. Als we uitgaan van deze standaardglazen, dan bevat: 1 fles bier (van 5%), 1,3 standaard glas voor bier. 1 fles wijn, 7 standaard glazen voor wijn.
De standaard schenkhoeveelheid van gedistilleerde dranken is 35 a 40 cc, wat gelijk staat aan 35 tot 40 ml. De laatste jaren zie je steeds vaker kleinere hoeveelheden (van 20 cc) worden gebruikt, vaak bij proeverijen of drankmenu's.
De cognac wordt geschonken in een klein tulpvormig glas, waarin ongeveer 3,5 cl wordt geschonken.
'Zo'n 60% van de Nederlanders denkt dat je uit een standaard fles (75 cl) wijn 6 glazen kan halen, maar in feite zijn dat er 7,5'.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Verwijder de metaalfolie rond de kurk. Neem de fles in de ene hand en houd met de andere hand de kurk vast: duim op de kurk en vingers rond de hals van de fles. Draai nu de rechtgehouden fles zelf, waarbij de fles aan de onderkant wordt vastgehouden, en zo zal de kurk op eigen kracht naar buiten komen.
De flûte à Champagne of kort gezegd flûte is een steelglas met een lange, slanke, rechte vorm die in het algemeen ongeveer tussen de 180 tot 300 ml vloeistof bevat. De flûte werd in de zeventiende eeuw ontwikkeld als de voorkeursvorm voor mousserende wijnen.
glas wijn, 10 cl, 12% = 1 standaardglas. fles wijn, 75 cl, 12% = ongeveer 7 standaardglazen. glas aperitief (sherry, porto,...), 5 cl, 15% = 1 standaardglas. fles aperitief, 100 cl, 15% = ongeveer 12,5 standaardglazen.
Maar hoeveel wijn in een glas is nu de juiste inhoud van een glas wijn? In de horeca wordt meestal een wijnmaat van 100 ml voor een glas wijn gebruikt. Dit betekent, dat je uit een fles wijn zeven glazen wijn zou moeten schenken. De grootte van het glas zou hier dus niet uit moeten maken.
Stel je hebt een fles drank van 70cl die zonder BTW 15 euro inkoop kost. Daar haal je 23 shotjes uit. Als het personeel er zelf 3 drinkt, dan verkoop je er 20. Als je uitgaat van een shot van 30ml (met 1 dranksoort) en die verkoop je voor 3 euro per shot, dan levert de fles je 60 euro omzet op.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Zo zit je met een ¡H!
Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën. Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën.