Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen.Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken. Jaagt vooral vanaf zitplaats laag boven de grond.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.
Ook varierend met het seizoen is de voedselbehoefte van een Buizerd: voor een volwassen Buizerd geldt dat hij gemiddeld ongeveer 6 veldmuizen per dag nodig heeft.
De buizerd is een krachtige boodschapper. Met zijn scherpe blik houdt hij het overzicht en ziet hij tegelijkertijd geen detail over het hoofd. De buizerd kruist jouw pad omdat hij je wil laten weten dan er meer is dan jij nu ziet. Dat kan te maken hebben met ontrouw in de allerbreedste vorm.
De buizerd is in Nederland een standvogel. In de winter zijn er in gebieden met een gematigd klimaat, zoals in de Benelux, meer buizerds dan in de zomer, omdat veel Scandinavische buizerds naar het zuiden trekken om te overwinteren. Dit geldt ook voor de ruigpootbuizerd (Buteo lagopus).
Wat kun je doen bij een aanval? Meestal is het eenvoudig om de buizerd af te schrikken. Blijf rustig, kijk het dier aan, ren niet weg, maak je zo groot mogelijk, roep hard en zwaai met je armen of klap in je handen.
Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas.
Hij doodt de prooi met Page 2 zijn poten en snijdt met zijn snavel stukken vlees los. Met zijn vleugels schermt hij zijn prooi af, zodat andere dieren niet kunnen zien dat hij iets gevangen heeft en het af kunnen pakken. Insecten Als de buizerd erge honger heeft zoekt hij op de grond naar insecten, slakken en slangen.
Klank. De roep van de buizerd klinkt als een gerekt klagend gemiauw. Wanneer men een nest nadert, beginnen de buizerds opgewonden en miauwend boven de kruinen te vliegen. Dit gedrag heet in vogelaarstaal 'alarmeren'.
De jongen trekken nog geruime tijd de aandacht van de ouders door zeer hard en schel te gaan schreeuwen. Dit gaat je echt door merg en been. Dit schreeuwen kunnen ze dagen achtereen volhouden en dan ineens is het stil, de jonge buizerds zijn zover dat ze zich zelf kunnen redden.
Wat eet de buizerd? De buizerd is een echte opportunist, hij eet namelijk wat hij kan vinden. Verschillende kleine zoogdieren zoals muizen, konijnen en mollen, staan op het menu. Maar ook amfibieën, als kikkers, en zelfs reptielen, zoals hagedissen, kunnen ten prooi vallen aan de buizerd.
Zwarte kraaien en buizerds komen regelmatig met elkaar in conflict als het om voedsel gaat. Net als buizerds houden kraaien van wormen, jonge vogels en aas. Hoewel kraaien een stuk kleiner zijn, tonen ze weinig angst en jagen ze de buizerd soms zelfs weg. Deze buizerd is het zat en jaagt de zwarte kraai weg.
Buizerds zijn beschermde vogels en die mag je niet zomaar verjagen.... Je hebt een grote kans dat het een koppel is en binnenkort dus ergens een nest hebt.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Voor Buizerd en Havik maakt het niets uit of de prooi op de grond of op een voedertafel ligt. Vangen op de voedertafel is wel mogelijk, maar voor Buizerds is het beter en veiliger dit met het slagnet op de grond te doen.
De hoogte waarop de Buizerd zo zweeft en glijdt kan verschillen van enkele meters tot 100 meter, maar meestal circelt hij tussen de 20 a 40 meter hoog. Zodra de buizerd een mogelijke prooi in het vizier krijgt gaat deze zoekvlucht over in bidden.
De zeearend is veruit de grootste roofvogel die regulier voorkomt in ons land. Een vliegende zeearend is in alles imposant: groot, traag zwevend met af en toe zware vleugelslagen, de voor een roofvogel lange en dikke snavel recht vooruit, de robuuste klauwen klaar voor het grijpen van een prooi.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Een sperwer bijvoorbeeld, een roofvogeltje van maar 160 tot 300 gram, heeft aan twee prooien per dag genoeg. Gemiddeld ongeveer 80 gram. Een nest met vijf jongen verorbert per dag 560 gram aan voedsel (mannetje en vrouwtje samen 160 gram, de vijf jongen elk 80 gram = 400 gram). Dat komt overeen met 14 zangvogels.
Grauwe kiekendief
De buizerd is een middelgrote roofvogel. Hij heeft een bruinig verenkleed, maar bestaat in verschillende kleurvariëteiten. Zo zorgt hij voor verwarring. De grauwe kiekendief is een zeldzame broedvogel in België.
Het mannetje slaat vaak kleinere prooien dan het vrouwtje en moet dus meer prooien vangen. Bij het slaan van een prooi zet hij zijn sterke poten in het lichaam van de prooi. Kleinere prooien zijn dan direct al dood, maar grotere prooien worden met zijn scherpe stevige snavel gedood.
Men kan bij enkele soorten wervende roepen van het mannetje, duetten bij de copulatie, stemcontact tussen ouders en kleine kuikens (ook al in het ei roepend), bedelroepen van het vrouwtje en de jongen voor en tijdens de voedselovergave, contactroepen tussen partners of soortgenoten en alarmroepen voor vijanden goed ...
Roofvogels staan aan de top van de voedselpiramide. Dat betekent dat zij andere dieren eten, maar zelf geen dieren als vijand hebben. Het voedsel van roofvogels bestaat vooral uit muizen, konijnen en jonge vogeltjes. Sommige roofvogels, zoals gieren, eten alleen dode dieren.