De Albino Graskarper is een hoogzwemmende vis met een geelroze kleur en rode ogen. De graskarper is een echte herbivoor, en eet graag planten en algen.
Wat eet een graskarper? Zoals gezegd een graskarper is een herbivoor en eet daarom vrijwel uitsluitend plantaardig materiaal. Je kunt dan denken aan kroos, draadalg maar ook waterpest, hoornblad en jonge rietscheuten.
Tip 4 – Aassoorten
Voor de oppervlakte visserij op graskarper raden we aan om te vissen met broodkorst, honden- of kattenbrokken. Deze bevestig je eenvoudig met bait bands aan de haak. Gebruik als je verder uit de kant wilt vissen een floater (controller) ter verzwaring.
Onder de juiste omstandigheden kunnen ze 15 tot 20 jaar oud worden. Gemiddeld worden ze zo'n 60cm, tot maximaal 120cm, groot. Ze kunnen tot 20cm per jaar groeien! Ze hebben een heel langgerekt lichaam, door hun hydrodynamische vorm kunnen ze heel snel zwemmen.
Het is aan te raden om De Graskarper in een grote vijver te zetten. Omdat de vis redelijk groot kan worden. Er zijn gevallen bekent dat De Graskarper ongeveer 20cm per jaar groeit en een totale lengte van wel 120cm bereikt. Het is natuurlijk wel zo hoe groter de vijver is hoe sneller De Graskarper zal groeien.
Vanaf een watertemperatuur van 20˚ C kan de gras- karper dagelijks tot de helft van het eigen lichaamsgewicht aan waterplanten eten. De eetlust neemt toe tot dagelijkse hoeveelheden van 100 tot 160% van het eigen lichaamsgewicht bij een watertemperatuur van 23˚ C.
Doordat graskarpers zich in Nederland niet kunnen voortplanten blijft de soort vrij zeldzaam.
Per dag heeft een karper maar ongeveer 1 a 2 procent van zijn lichaamsgewicht aan voer nodig. Dus helemaal niet zoveel als de meeste vissers denken want dan poept de vis het gewoon onverteerd uit.
Karperachtigen zijn slimme vissen en passen zich snel aan. Vaak zie je in drukke visvijvers dat de karpers hun voedsel juist van half water weghalen in plaats van de bodem. Dit omdat ze dat voedsel als 'veilig' beschouwen, alvorens het op de bodem ligt. De karper is daarnaast ook een sterke vis.
Reiskosten. Dealers van uitsluitend in Japan geboren koi, zoals Kiëta Koi, reizen een- tot tweemaal per jaar naar Japan om daar de beste vissen uit te kiezen. Dat brengt ook kosten met zich mee.
Maïs is de meest klassieke partikel voor het vissen op karper en grotere witvis. Maïs is gigantisch zoet en zit hierdoor bomvol koolhydraten. Dit lichtverteerbare zoete aas kun je het gehele jaar prima mee uit de voeten.
Vissen met een drijvende broodkorst: De manier om gericht op graskarper te vissen. Hier maak je enkel gebruik van een broodkorst als werpgewicht verder komt er niets op de lijn. Je doopt de broodkorst in het water om hem wat gewicht mee te geven en werpt hem naar de rietkraag toe.
Op graskarper wordt meestal met partikels, tijgernoten of broodkorsten gevist. Normale boilies werken vaak namelijk ook niet zo goed voor graskarpers. Maar deze boilie is juist speciaal ontwikkeld voor het vissen op graskarper en hier zijn ze dan ook dol op! Dit is de Spice variant die een wat pittiger smaak heeft.
De prijs van een koi ligt gemiddeld tussen de 50euro en 200euro. Er zijn daarnaast ook meer elite koi karpers dat duizenden euro's kosten. Wij hebben een ruim aanbod van goedkopere karpers naar echte elite vissen.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Graskarpers kunnen ook heel groot en gemakkelijk 40 kg zwaar worden!
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
De beste tijd is echter wanneer het water warmer is dan 14 graden Celsius. Karpers gaan dan het grootste deel van de dag actief zoeken naar eten. Maar wanneer is dat dan precies? Het meeste succes tijdens het karpervissen zal je hebben in de maanden mei, tot en met oktober!
Dat kunstaas vissen in de vroege ochtend als beste tijd wordt gezien is niet vreemd. Het is dan nog vaak rustig aan de waterkant en er is geen lawaai door mensen, dieren, en voertuigen. Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Hennep; zeer interessant aas om mee te voeren. Dit komt met name door de oliën die onderwater vrijkomen. Deze “oliewolk” trekt gegarandeerd karpers aan! Lees meer over het effectief karpervissen met hennepzaad.
Duivenvoer is een natuurlijk aas en de karper hoeft er niet aan te wennen zoals de boilie. Neem een grote pan en doe het duivenvoer erin met ruim water, ongeveer op 1 kilo duivenvoer 2,5 liter water. Let op het duivenvoer zal tijdens het weken bijna 3 x in volume uitzetten. Laat het geheel 24 tot 48 uur weken.
De oudst bekende koi is Hanako: een roodkleurige koikarper die leefde in een vijver in Japan. Wetenschappers telden de ringen op haar schubben en bestudeerden twee, voorzichtig met een pincet verwijderde, schubben onder een microscoop. Hanako bleek op dat moment 215 jaar oud te zijn, ze was dus geboren in 1751.
Een oude, zwakke vis zou ik geen 10 minuten op het droge durven houden hoor, niet dat ik dat met een normale vis wel doe hoor, maar een gezonde karper kan een half uur op het droge best overleven.
De goudkarper is een van de kweekvormen die uit de wilde karper is voortgekomen. Van oorsprong komt de karper uit het gebied rond de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en het Aral Meer. Ook in het deltagebied van de Donau is het een veel voorkomende vis.