Van nature zijn degoes planteneters en eten zij grassen, zaden en dorre plantendelen. Er is speciaal voer voor degoes verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.
Geef je degoes ongeveer een tot twee theelepels droogvoer per degoe per dag en geef ze voldoende hooi. Zorg dat er genoeg water voor je degoes beschikbaar is. Geef ze dit water in een glazen flesjes, want plastic flesjes kunnen ze kapot knagen.
U koopt degoes vanaf ongeveer tien tot enkele tientallen euro's per stuk. De prijs van een hok met inrichting varieert, maar koopt u in het algemeen niet voor minder dan 100 tot 150 euro. Degoevoer kost vanaf zo'n zes euro per kilogram.
De bever is met zijn lichaamslengte van 70-100cm en een gewicht van 15-35kg het grootste knaagdier van Europa. Enkel de capibara is groter, maar die leeft in Zuid-Amerika. Hun staart is horizontaal afgeplat en met schubben bedekt en verraadt meteen hun identiteit: als je zo'n staart ziet, heb je een bever voor je.
Fretten zijn strikte carnivoren en eten dus enkel vlees. Door hun korte maag-darmkanaal hebben ze behoefte aan kwalitatief hoogwaardig dierlijk voedsel, met een zo hoog mogelijk eiwit- en vetgehalte en zo weinig mogelijk plantaardige koolhydraten en vezels.
De meest voorkomende knaagdieren welke als huisdier worden gehouden zijn; vingervlugge Hamsters, schattige Cavia's, Gerbils oftewel woestijnratjes, mooie Chinchilla's, lieve Muizen, tamme Ratten en Fretten.
Er zijn allerlei knaagdieren die als huisdier gehouden kunnen worden. Het populairst zijn cavia's en hamsters. Maar ook (tamme) ratten, (tamme) muizen en gerbils worden vaak als huisdier gehouden. Een klein knaagdier is redelijk zelfstandig en heeft minder aandacht nodig dan een konijn of cavia.
Na tien maanden zijn de jongen geslachtsrijp. In het wild kunnen eekhoorns wild 7 jaar oud worden, maar meestal sterven ze jonger. Slechts een kwart van de jongen haalt het eerste levensjaar en slechts 1% van alle eekhoorns wordt 5 jaar of ouder.
Chinchilla's zijn echte routinedieren: als ze hun voeding op een afwijkend tijdstip ontvangen kunnen ze erg gestrest raken. Overdag moeten ze met rust gelaten worden. Het is vrijwel onmogelijk een chinchilla de verzorging te bieden die hij nodig heeft. Chinchilla's zijn om deze redenen niet geschikt als huisdier.
Chinchilla's zijn herbivoren en eten dus alleen plantaardig voedsel, vooral gras en kruiden. Chinchilla's eten geen granen, noten of zaden. Voorzie dagelijks en in onbeperkte hoeveelheid hooi van goede kwaliteit.
Leefgebied: Geheel Europa tot aan de Oeral, met uitzondering van IJsland, Ierland en Noord‑Scandinavië en de eilanden in de Middellandse Zee. Leefomgeving: Open bosgebieden met weiden, vochtige terreinen bij rivieren en in de buurt van nederzettingen.
Chinchilla's kun je kopen bij dierenwinkels en fokkers. Hoe aparter de kleur, hoe meer het diertje waard is. Houd ze minimaal met zijn tweeën want het zijn echte groepsdieren. Mannetjes kun je samen met mannetjes houden en vrouwtjes met vrouwtjes.
Soorten gezelschapsdieren
De meest gebruikelijke gezelschapsdieren in Nederland en België zijn: de hond, de kat, het konijn en de goudvis, maar ook hamsters, muizen, tamme ratten, cavia's, fretten, parkieten, kanaries en vele andere dieren kunnen voor gezelschap gehouden worden.
Gerbil (woestijnratje) als huisdier
De gerbil is een woestijndier, en daarom produceert hij heel weinig urine. Zijn kooi stinkt dan ook bijna niet, en je hoeft hem niet vaker dan eens per maand te verschonen. Bij gerbils moet je er wel rekening mee houden dat echt aan alles knagen!
Een cavia, een hamster, een rat of een huismuis: allemaal ook heel aaibaar en een stuk minder veeleisend dan een hond of een kat.
Cavia: lief en rustig
Het zijn leuke beestjes die zelden of nooit bijten, zich rustig laten oppakken en op je schoot blijven zitten. Bij een goede verzorging kunnen ze wel acht jaar oud worden.
Is jouw hamster vrij netjes dan kun je het verschonen van de hamsterkooi 1 keer 2 weken doen. Wanneer je de bodembedekking verwijderd kun je het verblijf van de hamster goed schoonmaken voor je deze weer opnieuw gaat vullen. Bij het schoonmaken van de hamsterkooi maak je ook direct alle onderdelen schoon.