De droogpartij is het grootste (en duurste) gedeelte van de papiermachine. Het papier wordt over grote cilinders, de gevuld zijn met stoom, geleid.Hierbij verdampt het water in het papier tot er bijna geen water meer over is.
Pulp vormt de basis van papier en kan op twee manieren aangemaakt worden: Naald- of loofboomhout wordt versnipperd en vermalen tot losse vezels. Door toevoeging van water ontstaat pulp. Bij het winnen van de vezels (die voornamelijk uit cellulose bestaan) uit hout komt lignine vrij.
Het maken van papier begint meestal met hout. Hout bestaat uit vezels, en deze vezels bestaan grotendeels weer uit cellulose. De vezels komen erg goed van pas bij het maken van papier. Want als je hier water aan toevoegt, dan krijg je een soort pap die de basis van papier vormt (pulp).
Bij de papierfabriek wordt pulp gemaakt van de balen oud papier en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier grondstof voor nieuw papier! Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas.
Het woord papier komt van de Cyperus papyrus, een cypergrassoort die in Egypte langs de Nijl groeit.
Knip of scheur het krantenpapier in kleine snippers en leg dit een paar uur in een bak met (alleen) water. Haal het na een paar uur weken uit het water en wring de substantie goed uit om het overtollige water te verwijderen. Vermeng vervolgens de snippers met plaksel of kleefpasta en leg het hoopje op een werktafel.
Zorg ervoor dat de pulp van het frame loskomt voordat je het frame optilt. Laat het zelfgemaakte stuk papier op het vilt drogen. De droogtijd is afhankelijk van de kamertemperatuur, ongeveer 24-48 uur.
Een stuk of tien pagina's uit een tijdschrift maakt zeker 5 vellen nieuw papier (afhankelijk hoe dik je het straks uit het water 'schept'). Laat de bak met water een paar uur (of een nachtje) staan. Doe de snippers met het water in een blender en mix het tot pulp.
Hoe wordt toiletpapier gemaakt: stap voor stap
De houtsnippers worden een paar uur in water geweekt met de benodigde chemicaliën. Deze pap wordt verhit en geplet, zodat het water verdampt en een laag droog papier overblijft. Dit enorm grote vel wordt opgerold tot een gigantische moederrol met enkellaags wc-papier.
Zowel naaldhout als loofhout (inclusief eucalyptushout) wordt gebruikt als grondstof voor papier en karton. De vezels van tropisch hardhout zijn niet geschikt voor de productie van papier. Bomen die vooral vezels leveren voor de papierindustrie zijn: Fijnspar (vurenhout)
Van oud papier kun je zelf nieuw papier maken. Scheuren, weken en drogen: je zelfgemaakte papier is klaar! Wat heb je nou eigenlijk nodig om papier te maken. Kijk, oud papier, een bakje, een mixer, o, ja een, zeef en ja lapjes.
In de papier- of kartonmachine wordt de pulp met een zeef ontwaterd. Aan het einde van de zeef loopt de natte en broze papierbaan tussen twee walsen door. Zo wordt nog meer water uit het papier geperst. Vervolgens wordt het papier gedroogd, geëffend en glad gemaakt.
Laat je papier mache drogen in de zon of bij de verwarming. Dit duurt over het algemeen één a twee dagen. Als je kunstwerk droog is, kun je het cadeau erin stoppen als het een surprise is en hem beschilderen met acrylverf of beplakken (met slingers) zoals ik met mijn unicorn heb gedaan.
Papier maché zonder behanglijm
Heel eenvoudig: je mixt 2 glazen (gewone) meel met 2 glazen water. Voeg daar een eetlepel zout aan toe. Mix het geheel goed zodat er geen klonten meer zijn. Je kunt meer water of meel toevoegen als het te nat of juist te droog blijft.
Knutselwerkjes van papier maché maken met wc-papier, oude kranten of keukenpapier is leuk en veelzijdig. Het ziet er indrukwekkend uit, maar je hebt er niet veel voor nodig! De meeste benodigdheden om papier maché zelf te maken heb je waarschijnlijk al in huis: water, bloem en keukenpapier.
Kijken we naar het volume van één boom, dan kunnen daarvan ongeveer 60.000 vellen A4 worden gemaakt. Hoe zit dat? Een boom levert circa 300 kilo papier op.
Maar de website papierenkarton.nl schat dat één boom ongeveer 60.000 A4'tjes kan leveren. (Met de terechte toevoeging: 'Let wel, dit is een heel algemeen rekenvoorbeeld en geldt voor papier dat is gemaakt van verse houtvezels. ') Voor 400 miljoen printjes zijn dus bijna 6.700 bomen nodig.
Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
Als je zelf papier schept, bijvoorbeeld van oud papier, dan kun je daar zaden van planten aan toevoegen – dan krijgen je GROEIPAPIER. Groeipapier kun je in het voorjaar of najaar op een stukje grond leggen of in een bloempot, waar je een dun laagje aarde overheen strooit.
In papier bevindt zich 4% tot 10% water, afhankelijk van de papiersoort. Water als grondstof is niet alleen goedkoop, het zorgt er ook voor dat de papiervezels met elkaar worden verbonden.