Vroeger dronken we een liter bier per dag Welgestelden dronken bij voorkeur wijn, maar de grote middengroep zat elke dag aan het bier.
Toch dronken vroeger niet veel mensen alcohol, het was gewoon te duur en niet altijd te krijgen. Tot in de Middeleeuwen bleef dat zo. In die tijd maakten mensen wijn uit vruchten en bier uit gerst en honing. Het alcoholgehalte van die dranken was laag.
Voor. Er werd water gedronken, maar vaak werd het vermengd met bier of wijn. Een ander populair drankje was water met honing, en dat werd vaak een tijdje weggezet om te gisten, zodat er alcohol in kwam. Middeleeuwse mensen dronken ongetwijfeld liever bier of wijn dan water.
In de jaren '70 en '80 werden sappen en likeuren veel gebruikt in cocktails en die kleurrijke drankjes, vooral de blauwe, geven echt die vakantie- en strandvibe.
Hoogleraar Van Dam weet dat bier en water naast elkaar werden gedronken in de middeleeuwen. "Daar hebben we veel aanwijzingen voor. Men dronk veel bier omdat het een hogere status had. Vooral mannen deden dat, vrouwen en kinderen dronken water."
Mensen dronken veel bier of wijn, tot wel 2 liter per dag, maar het alcoholgehalte was veel lager, waardoor je minder snel dronken werd. Het was wel sociaal aanvaard om te drinken, maar het mocht niet te ver gaan. Als je de sociale orde met je dronkenschap verstoorde, werd je al snel buitengesmeten.
Ook door de hoge belasting die op wijn werd geheven, was het in de 17e eeuw een luxeproduct dat voornamelijk door rijke burgers werd geconsumeerd. De meeste mensen waren gewoon water en bier te drinken. En bij voorkeur bier, omdat water meestal verontreinigd en smerig was.
De mens is helemaal niet evolutionair voorbestemd om geen koolhydraten te eten, zoals paleo-aanhangers beweren. De oermens at al dagelijks pap en brood en dronk bier van wilde granen voordat de stap naar de landbouw werd gemaakt, ver voor het Neoliticum 10.000 jaar geleden.
Sommige mannen drinken bier, een paar mensen houden van wijn, zoals Kellergeister of Alte Weintradition, of een jenevertje. De Bob bestond nog niet, maar toch dronken sommige mensen liever iets fris, zoals Exota of champagnepils, met een smaak tussen cola, ginger ale en nagellakremover in.
'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam. Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend.
Ook in de Bijbel wordt regelmatig aangehaald dat abstinentie van alcoholhoudende dranken en andere intoxicanten een grote deugd is (Daniel 1:5; Lucas 1:15) en dat overmatig alcoholgebruik leidt tot agressie, armoede, zorgen, onzekerheid en ongevoeligheid (Spreuken 20:1-2; 23:21-35).
Vlees, melk en kaas
Een groot deel daarvan was van bekende landbouwdieren, zoals rund, varken, schaap, geit en paard. De bewoners van de nederzetting aten vooral rundvlees. Varken en schaap kwamen minder vaak op het bord, al hadden ze in de loop van de eeuwen wel steeds meer voorkeur voor schapenvlees.
Het bier was vooral bestemd voor het gewone volk. De Romeinse historicus Tacitus (ca. 56-117) schreef kort na Christus over de Germanen en zei: 'De Germanen hebben een vreselijk brouwsel gemaakt van gerst of tarwe, een brouwsel dat slechts in de verte lijkt op wijn.
Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de levensverwachting van een alcoholist is echter uitgevoerd bij mensen boven de 50 jaar.
Ontbijt, lunch & avondeten
Hun ontbijt bestond uit brood en olijven, voor de rijke Romeinen dan. Arme mensen aten vaak pap dat met granen in melk werd gekookt. Tijdens de lunch aten de mensen brood met eieren of geitenkaas.
Gruit en gagel versus hop door de eeuwen heen
In de middeleeuwen werd bier gebrouwen met kruidenmengsels die in het Middelnederlandsch Woordenboek grute, gruyte, gruut, gruyt of gruet worden genoemd.
In de jaren 1900–1904 was het hoofdelijke gebruik van bier, wijn en gedistilleerd in ons land 5,6 liter pure alcohol. Dat was de helft van het hoofdelijke gebruik in Denemarken (10,8 liter) en Engeland (11,2 liter), een derde van dat in Italië (14,8 liter) en een kwart van dat in Frankrijk (22,5 liter).
De meest gangbare maaltijd van de jaren 60 was soep met ballen, kruimige aardappel met bloemkool of boontjes en varkenslapje en griesmeelpap of vla toe. En op feestelijke momenten kon de huzarensalade (of koude schotel uit het zuiden van het land) niet ontbreken!
Bier was in de 17e en 18e eeuw, naast water, de meest populaire volksdrank.Wijn was iets voor deftige burgers en de meer gegoeden die vanaf 1830 bijna dagelijks wijn dronken – ook bij de maaltijden. Bier werd vanouds zwaar belast door gemeentelijke accijns.
Het oudste bekende gerecht ter wereld blijkt een soort pannenkoek te zijn. Neanderthalers aten naast vlees en vruchten ook plantaardig voedsel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Onderzoekers hebben geprobeerd het recept te achterhalen van de oudste etensresten ter wereld.
Je hebt minder controle over jezelf en over je emoties. Dit, in combinatie met het feit dat alcohol je beoordelingsvermogen en geheugenfuncties beïnvloedt, maakt dat je in een dronken bui ineens dingen kunt roepen waar je later spijt van hebt.
Het drinken in bulk zorgt ervoor dat je overzichtelijk voldoende vocht per dag binnenkrijgt, de spijsvertering meer rust krijgt waardoor je energie bespaart en het immuunsysteem beter werkt en dat de verteringssappen in je maag niet verdunnen waardoor je eten beter wordt verteerd en vitamines en mineralen beter worden ...
In de negentiende eeuw had de koffie het bier verstoten als meest populaire volksdrank onder vrijwel alle lagen van de bevolking. Zelfs de allerarmsten dronken koffie, of, zoals een tijdgenoot relativeerde: “een zwart vocht wat daarvoor doorging”. In de steden moest koffie ook ten dele het drinkwater vervangen.
Een Britse website publiceerde een lijst met daarin alle landen en het aantal liter alcohol dat de inwoners gemiddeld jaarlijks achteroverslaan. België scoort verrassend laag, met een 31ste plaats. De Moldaviërs staan op de eerste plaats met maar liefst 17,4 liter per jaar.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.