Een goede vachtverzorging volstaat al met het dagelijks poetsen van jouw paard met een rosborstel om zo al het vuil en zand te verwijderen. Het afspoelen in de warmere periodes van het jaar van jouw paard kan geen kwaad.
Je kan heel goed je paard wassen met alleen water, maar vaak wordt er zeep gebruikt. Een goede zeep verwijderd het vuil en ontvet de huis meestal niet.
Een wit paard schoon krijgen met alleen een borstel is een onmogelijke taak. Om hem echt weer spierwit te krijgen zul je toch echt moeten wassen. Hiervoor kan je het beste een zilvershampoo gebruiken. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor lichte vachtkleuren, dus palomino, cremello, bont, wit en alles daar tussenin.
Doe wat warm water in een emmer, waar je een scheut Biotex groen in laat oplossen. Met dat sopje kun je de delen wassen. Voor een staart werkt het het beste om de staart eerst met een shampoo te wassen en daarna in de emmer met Biotex te hangen. Een paar minuutjes laten inwerken en dan royaal met water uitspoelen.
Van het gedomesticeerde paard en de pony zijn vele rassen erkend. Bovendien worden er per ras soms meerdere kleurslagen en tekeningen erkend. Er is ook een lijst van paardenstamboeken waarop de verschillende stamboekorganisaties van enkele erkende rassen terug zijn te vinden. Er bestaan ongeveer 300 rassen.
1x per jaar bij paarden is meestal voldoende.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Alle paarden zijn gevoelig voor direct zonlicht. Staan ze te lang in de brandende zon dan raken de hersenen oververhit en is er risico op een zonnesteek. Dit is te herkennen aan lusteloosheid, meer zweten en wankelen. Soms leidt een zonnesteek tot bloeddrukproblemen, en in ernstige gevallen zakt het paard in elkaar.
In een ruitersportzaak kun je speciale paardenshampoo kopen, vaak zijn er zelfs verschillende soorten voor verschillende paarden. Als je dit niet wilt, kun je babyshampoo of een andere zachte 'mensenshampoo' (bijvoorbeeld Neutral) gebruiken. Eerst maak je de pony nat met water tot zijn vacht een stuk donkerder is.
Het is belangrijk dat het wassen/afspuiten op de goede manier gebeurt. Als het water te koud is dan kun je het weefsel namelijk beschadigen. Daarbij moet de waterstraal zacht zijn en een koele tot lauwe temperatuur hebben. Begin altijd bij de benen, omdat deze het verst van het hart af zijn.
Een zweetdeken (ook wel fleece deken genoemd) neemt het vocht van je paard op, waardoor hij sneller opdroogt. Tegelijkertijd zorgt de zweetdeken er ook voor dat je paard niet te snel afkoelt en daardoor geen blessures krijgt. Tegenwoordig is er zoveel keuze in zweetdekens.
Je maakt je paard gewoon van boven tot beneden nat en doet de kraan uit. Wat je nu het beste kunt doen (en wat ik ook altijd doe) is een emmer water pakken. Je spons of borstel nat maken, daar wat shampoo op doen en dan gaan schrobben op je paard zodat al het vuil er goed af gaat.
Gebruik een zachte borstel om het paard in te zepen met shampoo. Was eerst de schouders en rug, daarna de rest. Zeep het paard in door kleine ronddraaiende bewegingen te maken. Daardoor komt de shampoo goed tussen de haren en dat is precies de plek waar het vuil zit.
Voor paarden met wat huid problemen zijn er de speciale shampoos zoals een derma wash van Cavalor, Van BR of van Sectolin of de Tea Tree en mint shampoo van NAF. Deze zijn ontwikkeld om te reinigen en verzachten. In de shampoo zit tea tree olie wat verzacht, antibacterieel werkt en jeukstillend is.
Signalen van oververhitting
Wanneer je paard het te warm heeft, kunnen een aantal dingen opvallen. Verhoogde lichaamstemperatuur (normaal tussen de 37.4-38.0). Bij temperaturen boven de 40 is je paard echt oververhit!
Net als mensen kunnen paarden ook verbranden in de zon. Paarden met een roze huid of dun behaarde witte aftekeningen zijn er gevoeliger voor. Zonnebrand komt met name op de neus en de benen voor en is vervelend en pijnlijk.
Eén rustdag per week is meestal wel toegestaan, maar meer zeker niet. Dat is slecht voor het paard, of dan kan je voordeliger op een manege gaan rijden. Een gitaar kun je makkelijk een hele week in de hoek laten staan zonder dat ie er onder lijdt.
Het paard moet sowieso één keer in de zes tot acht weken beslagen of bekapt worden, afhankelijk van de snelheid van de hoorngroei en aan de slijtage van het beslag.
Fusaichi Pegasus is in 2000 verkocht voor maar liefst ruim €59.000.000 aan Coolmore Stud in Ierland. De volbloedhengst draagt nu de titel “duurste paard in de geschiedenis”, geboren in 1997 en getraind door Neil Drysdale.
Huisvesting en verzorging
Wie paarden wil houden, moet hier rekening mee houden. De dieren hebben bewegingsvrijheid nodig en moeten sociaal contact met soortgenoten kunnen hebben. Per dag 23 uur doorbrengen in een box is dus geen optie! Al helemaal als je bedenkt dat een paard per dag maar zo'n 2 uur slaapt.
Wilde paarden, gemiddeld 17,9 km/dag en gedomesticeerde paarden 7,2 km/dag. Gedomesticeerde paarden in een actief stal, 5 tot 10 km/dag.
Karakter. Door zijn rustige karakter en vriendelijkheid is de Freiberger zeer geschikt als recreatiepaard voor de hele familie. Het is een zeer veelzijdig paard dat snel leert.