Dat het ijs drijft op de olie en het water (gesmolten ijs) naar de bodem zakt heeft de maken met de dichtheid van het ijs, het water en de olie. De dichtheid van een vloeistof is het gewicht van 1 liter vloeistof of materiaal. IJs drijft op slaolie, omdat een liter ijs minder weegt dan een liter slaolie.
Voorwerpen met een kleinere dichtheid dan de vloeistof waarin ze liggen, zullen blijven drijven. Voorwerpen met een groter dichtheid dan de vloeistof waarin ze liggen, zullen zinken. Als de dichtheid van een voorwerp net zo groot is als die van de vloeistof waarin het ligt, zal het voorwerp drijven.
Plastic zinkt in olie, maar blijft op water drijven. Hout en kurk zijn lichter dan water en olie en blijven dus bovenop drijven. Roer alles eens voorzichtig door elkaar.
Een oliemolecuul is veel ingewikkelder en heeft weer veel meer en hele andere atomen. Goed om te weten is dat de verschillende atomen allemaal een ander gewicht hebben. De atomen die oliemoleculen vormen zijn lichter dan die van watermoleculen. Olie is dus lichter dan water en drijft daarom naar boven.
Een voorwerp drijft in een vloeistof als de dichtheid van de vloeistof groter is dan de dichtheid van het voorwerp. Als de dichtheid van het voorwerp groter is dan die van de vloeistof, dan zal het voorwerp zinken. Als de dichtheden precies gelijk zijn, zal het voorwerp zweven.
Zo zullen er vormen worden gemaakt die in zout water wel drijven en in zoet water niet. Of iets blijft drijven of zinkt in water hangt af van hoe zwaar het is, maar ook van hoe zwaar het water is. Als iets lichter is dan water dan drijft het, als iets zwaarder is dan water zinkt het.
2. Waarom is zwemmen in buitenwater gevaarlijk? Buitenwater kan onveilig zijn door stroming, scheepvaart, glasscherven en andere rommel op de bodem, slecht zicht onder water of kuilen in de bodem. Daarnaast kan het water verontreinigd zijn met chemische stoffen, bijvoorbeeld olie.
Emulgatoren zijn onmisbaar in ons dagelijks leven. Als 'binder' van olie en water houden ze emulsies stabiel. Een van de oudste emulgatoren is lecithine (gewonnen uit eigeel), maar castor olie is minstens zo waardevol. Een emulsie is een mengsel van olie en water.
Azijn bestaat voor een groot deel uit water. Olie en azijn mengen niet, omdat de olie en het water elkaar afstoten en twee lagen vormen. Een liter olie is lichter dan een liter azijn. Daarom vormt de olie een laag bovenop de azijn en niet andersom.
Water en olie mengt niet. Watermoleculen en oliemoleculen stoten elkaar af. De olie drijft op het water omdat het een lagere dichtheid heeft dan water. Als je water en olie echt wilt mengen moet je er detergent bijdoen.
En 1 liter olie weegt minder dan 1 liter water.
Olie en water mengen niet, dat komt omdat olie niet van water houdt, dit noemt men in de wetenschap hydrofoob ('hydro' betekent water en 'foob' komt van het Griekse woord bang). De olie is ook nog eens lichter dan water, daarom drijft het op water, net zoals een kurk zou doen.
Voor een kubieke centimeter hout of kurk geldt dat het lichter is dan een kubieke centimeter water of olie. De dichtheden van hout en kurk zijn dus kleiner dan de dichtheden van water en olie. Daarom blijven voorwerpen van hout of kurk drijven op zowel water als olie.
Als er veel zout in water zit, bevat het water heel wat extra deeltjes en dus heel wat extra watermannetjes. Dit zorgt ervoor dat het water sterker wordt en jouw lichaam beter omhoog kan duwen! De 'Dode Zee' is de zoutste zee ter wereld.
Cruiseschepen zijn ook heel zwaar, maar blijven toch drijven omdat deze schepen vol met lucht zitten. Als er ergens lucht in zit, blijft het drijven. Het drijfvermogen noemen we de Wet van Archimedes.
Niet mengen
Sommige stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen namelijk op elkaar reageren, wat ontzettend gevaarlijke situaties kan opleveren. De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn: Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken.
Ontstopper: baking soda en azijn geven samen een krachtige reactie. Voor een verstopte afvoer zijn 3 eetlepels baking soda en een half kopje azijn meestal de oplossing. Schep eerst de baking soda in de gootsteen en giet daarna de azijn erin. Er zal een schuimende reactie ontstaan.
Een natuurlijke emulgator is bijvoorbeeld lecithine dispergerende vetmoleculen in waterige oplossingen van eiwitten en koolhydraten. Je vindt het in het eigeel. Het zorgt ervoor dat mosterd kan worden gecombineerd met olie bij het bereiden van mayonaise. Lecithine is een veelgebruikte emulgator in de voedingsindustrie.
Omdat olie en azijn niet met elkaar mengen, werkt het ei als een zogenaamde emulgator. Zo krijg je dus dat lekkere witte sausje.
Mayonaise (Frans: sauce mayonnaise) is een koude, witte saus op basis van olie, eidooiers, azijn of citroensap, mosterd en eventuele smaakmakers. Het is een stabiele emulsie van plantaardige olie in water, waarbij de eidooier als emulgator optreedt.
Wanneer het vet van de veren gaat mengen met olie kunnen de vogels minder goed blijven drijven en ook kunnen ze zichzelf minder goed warm houden. Aan onderkoeling kunnen de vogels sterven. Olielozingen op zee zijn dus levensbedreigend voor de watervogels!
Je kunt kiezen tussen water of alcohol als testvloeistof. Vloeistoffen die minder dicht zijn dan de testvloeistof, zullen drijven. The dichtheid van (vers) water is 1.0 gram per kubieke centimeter (g/cm3); alcohol is ongeveer 0.8 g/cm3.
Als je in een bad met benzine zou springen, dan zou je veel harder zinken dan in water, omdat je lichaam ineens relatief heel zwaar geworden is. Je zal heel hard naar boven moeten zwemmen (best met een goeie techniek) om er te geraken.