Er is een verschil tussen biologische azijn en 'fabrieksazijn'. De biologische wordt niet gepasteuriseerd en daardoor kan het zijn dat er zich witte vlokken op het oppervlak vormen. Deze vlokjes zijn onschadelijk en doen niets aan de smaak, maar zien er inderdaad niet echt appetijtelijk uit.
Het slijmachtige eiwit is een natuurlijk bijproduct van de fermentatie die zorgt dat wijn uiteindelijk azijn wordt. Dat slijm heeft overigens ook een naam: de azijnmoeder. Het is een bacterie die zich voedt met alcohol.
Soms ontstaat in een fles azijn een wittige draad doordat bacteriën die na het openen van de fles in de azijn terecht gekomen zijn van het azijnzuur weer water en alcohol willen maken. Je kunt de azijn gewoon door een koffiefilter gieten en zeven.
Moederkoek. Het belangrijkste onderdeel voor de wijnazijn is een soort moederkoek, ook wel azijnmoer genoemd. Dat is een laagje bacteriën dat zich op wijn vormt als het lange tijd met zuurstof in aanraking komt. Met een stukje azijnmoer kan vervolgens nieuwe wijnazijn worden gemaakt.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Aceto Balsamico is een gistingsazijn en wordt geproduceerd uit druiven. Bij de productie van balsamico-azijn wordt de suiker van de gekookte druivenmost omgezet in alcohol. Vervolgens zetten azijnbacteriën de alcohol om in azijnzuur (alcoholische gisting en oxidatie van azijn).
Als je een vriend hebt die azijn maakt, kun je daar misschien wat van krijgen, of je kunt het zelf maken. Je kunt het zelf maken door ongepasteuriseerde en ongefilterde azijn met een alcoholische vloeistof te mengen en dit twee weken op een zonnige plek te zetten.
Eigenlijk hoef je alleen maar je restjes wijn (van een halve fles tot een slok) bij elkaar te doen. Na een maand of drie ontstaat er een azijnmoeder in de fles. Dit is een soort van laag, kwab, met gistcellen. Deze gistcellen zorgen voor de vergisting van wijn tot azijn.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Koel en droog bewaren.
Balsamico azijn kun je dus het beste of in de kelder, of in de koelkast bewaren. Beide plekken waar het koel is en donker. Hoewel soms het licht aangaat, maar dat is niet erg. Verder maakt het niet uit of de fles al geopend is of niet.
Appelcider azijn
Ja, ACA is voedzamer dan andere azijnsoorten, omdat het is gemaakt van appels, die rijk zijn aan voedingsstoffen.
Wat gebeurt er als je schoonmaakazijn drinkt? Schoonmaakazijn heeft een etsende werking op de slijmvliezen. In mond, keel en slokdarm kan schoonmaakazijn plaatselijke beschadigingen en in ernstige gevallen zelfs een plaatselijke, blijvende vernauwing van de slokdarm veroorzaken.
De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Als basis gebruiken we natuurazijn en voegen daar acht verschillende kruiden aan toe, waaronder dille en rozemarijn. De smaak van deze kruidenazijn wordt gemaakt door de juiste verhouding aan kruiden en de rijpingstijd. Alles is puur natuur. Het geheim van deze aromatische kruidenazijn is de juiste samenstelling.
Witte- en rode wijnazijn zijn ideaal voor in de keuken. Zo kunt u bijvoorbeeld goed gebruiken voor het inmaken van groente of fruit, als smaakversterker in een gerecht of als basis voor een dressing. Hoewel beide wijnazijnen zijn, smaken zij niet hetzelfde.
Na de pluk in Frankrijk hebben we de rijpe vijgen in kwarten gesneden. Het geheel gemengd met behoorlijk wat pecto enzym en met een theedoek afgedekt voor vier uur laten staan. De pecto enzym had goed zijn best gedaan, want uit de brokken vijg was een smeuïge drab ontstaan.
In tegenstelling tot gewone azijn wordt balsamico niet uit alcohol bereid, maar uit most: het onvergiste sap van laat geoogste witte Trebbiano- en/of Lambruscodruiven. Balsamico is er in vele soorten en kwaliteiten. Hoe minder wijnazijn aan de most is toegevoegd en hoe langer de balsamico heeft gerijpt, hoe beter.
Balsamico is een azijnsoort uit Italië, uit de streek Modena. Meestal bestaat het uit een hoeveelheid ingekookt sap (most) van trebbianodruiven, aangevuld met gewone azijn, dat een aantal jaar in houten vaten wordt gerijpt. De verhouding most en azijn bepaalt de kwaliteit.
Een goede balsamico azijn herkennen
Het keurmerk D.O.P., staat voor Denominazione di Origine Protetta. Om dat keurmerk te verdienen, moeten naast het product zélf ook alle ingrediënten in het product lokaal zijn gemaakt en verpakt. Dat is dus ook de meest traditionele soort balsamico – en eigenlijk ook de beste.
Natuurazijn
Gewone, witte azijn daarentegen is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur.
De azijn die je erbij doet is een zuur. Een zuur kan kalk oplossen en hierbij ontstaan belletjes. De schaal bestaat niet alleen uit kalk, daarom blijft er een beetje bruin spul over op het ei en in de azijn.
Welke azijn is het sterkst? Hoe hoger de concentratie azijnzuur, hoe sterker de werking van de oplossing. Schoonmaakazijn met 10% azijnzuur zal bijvoorbeeld méér en sneller aanslag kunnen oplossen dan schoonmaakazijn met slechts 5% azijnzuur.