Voedingswaarden zilvervliesrijstOnderzoek toont aan dat als je regelmatig volkoren producten zoals zilvervliesrijst eet, je de kans op bepaalde hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker verlaagt. O, en zilvervliesrijst is glutenvrij, net als andere rijst trouwens!
Volgens het Voedingscentrum Nederland is zilvervliesrijst een bron van vezels, koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen, zoals magnesium. Het is de meest voedingrijke soort rijst, een volkoren graanproduct dat goed is voor je gezondheid.
Zilvervliesrijst is een goede keuze als je wilt afvallen, mits je niet te veel er van eet. Het is beter dan veel andere soorten rijst, doordat het meer vezels bevat.
Zilvervliesrijst bevat ongeveer drie keer zoveel vezels als witte rijst en ook grotere hoeveelheden vitaminen en mineralen wat het een gezondere optie maakt. Wel is de kooktijd veel langer, alhoewel je in de supermarkt ook voorgekookte soorten vindt die sneller klaar zijn.
Rijst is bijzonder rijk aan koolhydraten en voedingsstoffen - kortom supergezond en geschikt voor een voedzaam en bewust voedingspatroon. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt rijst zelfs beschouwd als een middel tegen hoge bloeddruk.Er wordt ook gezegd dat het het hart verlicht en het lichaam sterkt.
Bruine rijst
Bruine rijst of andere volle granen kunnen helpen in de strijd tegen je buikje. Dat bleek althans uit een onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition: mensen die 3 keer per dag volle granen aten, hadden 10% minder buikvet dan degenen die dat niet deden.
Hoewel rijst dus best gezond is, raden voedingsdeskundigen het af om elke dag rijst te eten. In veel rijstproducten zit namelijk arseen. Arseen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Deskundigen zeggen dat arseen een groter schadelijk effect heeft op baby's en kinderen dan op volwassenen.
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Gevarieerde recepten om af te vallen
Rijst is niet alleen heerlijk om te combineren en te verwerken in vele recepten, maar biedt zelf ook veel variatie. Vooral volkoren soorten zoals zilvervliesrijst of zwarte rijst, worden aanbevolen voor diëten vanwege hun verhoogde voedingsstoffen.
Staat er een gerecht met rijst op het menu? Vervang dan witte rijstsoorten voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk de meeste voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels houden je darmen gezond, helpen je gewicht op peil te houden en kunnen de kans op darmkanker verkleinen!
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Voedingswaarden zilvervliesrijst
Juist het jasje om de zilvervliesrijst is hofleverancier van allerlei goeds voor je gezondheid: veel vezels (die zorgen voor een goede darmwerking en een verzadigd gevoel), eiwitten (voor de opbouw van je spieren), vitamines b, en mineralen zoals fosfor, kalium en magnesium.
Reken ongeveer 75 gram ongekookte zilvervliesrijst per persoon. Een koffiekopje is een goede maat per persoon of gebruik het Eetmaatje. Het koken in water maakt de zilvervliesrijst ongeveer tweeënhalf keer zo zwaar. 75 gram ongekookte rijst wordt dus 200 gram gekookte rijst.
Zilvervliesrijst bevat een aanzienlijk hogere hoeveelheid eiwitten, (gezonde) vetten en voedingsvezels (maar liefst 3x zo veel!). Ook wat betreft vitamines en mineralen scoort bruine rijst op bijna elk vlak het hoogst. Toch wint de witte variant het op het gebied van selenium en zink.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Hoeveel rijst, couscous of quinoa per persoon
Eet je zilvervliesrijst, couscous of bulgur, dan geldt hetzelfde rekensommetje als voor de pasta: 60-75 gram ongekookt per persoon. Quinoa neemt zelfs drie keer het gewicht aan water op. Daarvan heb je ongekookt maar 50-60 gram nodig om 150-180 gram gekookt over te houden.
Minder calorieën in rijst
Gewone gedroogde pasta bevat bijvoorbeeld 371 calorieën terwijl dat bij rijst slechts 347 calorieën zijn. Gekookte pasta is dan weer goed voor 141 calorieën terwijl je met gekookte rijst amper 101 calorieën binnen krijgt.
Rijst maaltijden worden veel gegeten door sporters. Dat komt doordat het een geweldige bron van koolhydraten is en in witte rijst zitten zelfs eiwitten. Sportmaaltijden rijst bij PRAZ zijn nooit saai. We hebben namelijk een grote variatie op het menu.
Zilvervliesrijst koken is heel makkelijk. Doe 75 gram rijst per persoon in een pannetje met ruim kokend water, breng opnieuw aan de kook en laat de rijst in 8-10 minuten doorkoken. Check altijd even de verpakking voor de exacte kooktijd van je zilvervliesrijst.
Zilvervliesrijst is een volkoren rijstsoort. De rijst is voedzamer dan witte rijst en heeft een milde, nootachtige smaak. De zilvervliesrijst bevat daarnaast ook meer vezels en minder calorieën.
Gebruik deze algemene richtlijnen om je op weg te helpen: Als je een man bent, eet dan 130 gram rijst in één portie om je gewicht te behouden en 50 gram rijst om af te vallen. Als je een vrouw bent, eet dan 104 gram rijst in een portie om op gewicht te blijven en 37 gram rijst om af te vallen.
Een snee volkoren brood bevat namelijk 85 calorieën, 2,3 gram vezels en 1 gram vet terwijl 3 rijstwafels (die je zou eten om een boterham te vervangen) 90 calorieën, 0,7 gram vezels en 1 gram vet bevatten.
Zilvervliesrijst en rijstwafels passen in een gezond, gevarieerd eetpatroon. En baby's kun je rijstebloem geven, bijvoorbeeld als pap. Uit voorzorg adviseren we wel om niet elke dag rijst of rijstproducten te geven aan kinderen. Dat komt omdat er relatief veel arseen in rijstproducten kan zitten.
“Als je elke dag een portie bruine rijst eet en ook nog eens vaak rijstwafels knabbelt als tussendoortje, dan loop je een hoog risico. Maar als je één tot twee keer per week rijst eet en diezelfde rijstwafels eet, is er geen probleem.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.