“Studies hebben aangetoond dat woede onderdrukken leidt tot verminderde beleving van positieve emoties, maar niet van negatieve emoties, een versterkte reactie van het zenuwstelsel en activering van emotie-genererende brein regionen zoals de amygdala.”
Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk wordt hoger en je loopt rood aan. Dat alles gebeurt omdat je lichaam zich klaarmaakt om te gaan vechten. Woedende gevoelens hangen dus van nature samen met woedende gedragingen. Woede brengt ook een aantal typerende veranderingen in je gezichtsuitdrukking met zich mee.
Boosheid is een emotie, een gevoel, waarmee iedereen wel eens te maken heeft. Boosheid gaat gepaard met emotionele spanning. Als je boos bent, verhoogt dat je bloeddruk en ook je hart gaat sneller kloppen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op gevaar.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Sommige mensen vinden het moeilijk om hun boosheid te uiten. Zij kroppen hun emoties op totdat ze uiteindelijk tot een uitbarsting komen; de woedeaanval. Je kunt je emoties dan niet meer beheersen en 'flipt'. Een kan een paar minuten tot ongeveer een half uur duren.
Er zit iets anders achter
Veel volwassenen hebben ook nooit geleerd om hun gevoel te herkennen en reageren uit gewoonte altijd boos. Met een muur van boosheid schrik je mensen af en ben je minder kwetsbaar. Toch is het goed om je af te vragen of er iets anders achter jouw boosheid zit.
Boosheid kan worden opgevat als een protestreactie op het verlies van verbinding. Als u in gesprek bent met iemand en hij verbreekt de verbinding of het contact door zich bijvoorbeeld op iets anders te concentreren, bijvoorbeeld zijn telefoon, is een logische reactie boosheid.
Primaire emoties duren maximaal 2 minuten maar zijn wel heel intens. Secundaire emoties kunnen een hele dag of nog langer aanhouden. Als je bijvoorbeeld heel lang boos blijft, dan weet je dat er een andere emotie onder ligt. Je blijft hangen in de secundaire emotie die als een soort dekentje de primaire emotie bedekt.
Kritiek op hun gedrag leidt in hun gedachte vaak direct tot het onderuithalen van hen als persoon. Ze reageren in dit soort gevallen vaak met woede, maar verbergen daarmee de onmacht, onzekerheid en schaamte die ze diep van binnen voelen.
Je zou kunnen zeggen dat zij zich ook eerder laten provoceren dan vrouwen en dus over het algemeen een korter lontje hebben en woede eerder fysiek uiten." De mate waarin mannen hun woede fysiek uiten, wordt beïnvloed door hormonen, zoals het steroïde hormoon testosteron.
Antisociaal gedrag: Als je antisociaal gedrag laat zien word je niet alleen vaak boos, maar doe je ook dingen die echt niet mogen. Bijvoorbeeld schreeuwen, pesten, liegen en vechten. Ook maak je wel eens dingen stuk of steel je. En het kan zijn dat je weleens spijbelt of wegloopt.
Hoe ontstaat boosheid? Frustratie of kwetsing U kunt boos worden doordat iets niet loopt zoals u dat wilt, of als een ander u op een of andere manier pijn doet. Een belediging of een nare opmerking kan bijvoorbeeld aanleiding zijn voor pijn. Door boos te worden, maakt u naar anderen duidelijk dat u zich gekwetst voelt.
Onderneem actie: Communiceer met de persoon die je frustreert. Verander jou eigen gedrag: je gedrag en perceptie veranderen kan ervoor zorgen dat problemen en dus ook frustrerende situaties sneller verhopen worden. Probeer rustig te worden: Je kan frustratie wegnemen door jezelf rustig te maken.
Je kunt een narcist boos maken door het ontvangen van een compliment. Ongeacht of het nou een compliment is voor een prestatie die je hebt geleverd, of een beloning op je werk. Wanneer iemand anders dan de narcist een compliment ontvangt worden ze boos. Ze geven hieraan uiting door je te devalueren.
Wanneer de narcist iets niet bevalt, als hij zijn zin niet krijgt, of zijn ego wordt gekrenkt, dan kan hij je straffen door je soms uren of soms zelfs dagen te negeren en geen woord te zeggen. Deze vorm van de passief-agressieve soort woede noemen we de zogenaamde "stilte behandeling".
Oorzaak woedeaanvallen
Boosheid en woede komt meestal voort uit een zekere spanning in je lichaam die er uit wil. Doordat je wellicht een bepaalde onzekerheid hebt, onverwerkte stress vasthoudt of snel getriggerd wordt omdat je hoge verwachtingen hebt, uit deze spanning zich in een woedeaanval.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Je moet je voordoen alsof je dood bent voor hem. Vanaf vandaag kan hij niets meer over jou te weten komen, hij kan niet meer achterhalen hoe je je voelt, wat je aan het doen bent, of je er wel of niet mee zit etc etc. Negeren, wordt verteld, is het ergste wat je een narcist kan aandoen.
Narcisten bieden hun excuses niet aan omdat ze geen schuldgevoel hebben. Narcisten hebben geen empathie. Hierdoor kunnen ze gewoon niet begrijpen waarom de andere persoon gekwetst is of waarom hij zich ergens zorgen over maakt.