Er zijn snelle en trage koolhydraten. Bruine rijst bevat langzame koolhydraten, die trager verteren en je dus langer een verzadigd gevoel geven. Ze helpen je bloedsuikerspiegel in balans houden. Witte rijst verteert sneller, waardoor je lichaam de koolhydraten sneller opneemt en je sneller terug honger krijgt.
Witte rijst bevat helemaal geen antinutriënten. Je geniet dus niet alleen van de lekkere smaak, maar weet ook zeker dat je alle gezonde voedingsstoffen uit je maaltijd binnenkrijgt. Hou je wel van een bite en ben je gek op de rijke, nootachtige smaak van bruine rijst?
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeervetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Hoewel rijst dus best gezond is, raden voedingsdeskundigen het af om elke dag rijst te eten. In veel rijstproducten zit namelijk arseen. Arseen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Deskundigen zeggen dat arseen een groter schadelijk effect heeft op baby's en kinderen dan op volwassenen.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
2 – Witte rijst en geraffineerde zetmeelhoudende voedingsmiddelen. Kom witte rijst, gekookt: voedselvijand nummer 1 van diarree! Goed gekookte witte rijst is uitstekend om de ontlasting te verstevigen.
Rijst bevat per 100 gram dus meer calorieën dan aardappelen, maar 100 gram ongekookte rijst is voor velen al een grote portie.
Een snee volkoren brood bevat namelijk 85 calorieën, 2,3 gram vezels en 1 gram vet terwijl 3 rijstwafels (die je zou eten om een boterham te vervangen) 90 calorieën, 0,7 gram vezels en 1 gram vet bevatten.
Staat er een gerecht met rijst op het menu? Vervang dan witte rijstsoorten voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk de meeste voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels houden je darmen gezond, helpen je gewicht op peil te houden en kunnen de kans op darmkanker verkleinen!
Rijst en pasta's zijn algemeen bekend als dikmakers. Het is niet zo dat je er per se dik van wordt, maar deze voedingsmiddelen bevatten wel erg veel koolhydraten. En gemiddeld genomen eten we te veel koolhydraten in verhouding tot hoe weinig we bewegen. Als je wil aankomen zijn deze koolhydraten zeker welkom.
Witte rijst bevat meer calorieën en bevat minder voedingsstoffen en vezels dan bruine rijst. Kortom: Bruine rijst bevat meer vezels en voedingsstoffen dan witte rijst, die ontdaan is van veel voedzame onderdelen.
Koolhydraten zijn onontbeerlijk als je aan bodybuilding doet. Koolhydraten voeden je spieren en je hersenen. Kortom – ondanks wat tegenwoordig gezegd wordt – heel goed voor je lichaam. Opteer voor bruine rijst of zilvervliesrijst.
Basmati is volgens velen de lekkerste van alle verschillende rijstsoorten. Dat is ook de reden waarom we er graag wel twee keer zoveel voor betalen als voor gewone witte rijst. Basmati komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Pakistan verbouwd.
“Als je elke dag een portie bruine rijst eet en ook nog eens vaak rijstwafels knabbelt als tussendoortje, dan loop je een hoog risico. Maar als je één tot twee keer per week rijst eet en diezelfde rijstwafels eet, is er geen probleem.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
Rijst is bijzonder rijk aan koolhydraten en voedingsstoffen - kortom supergezond en geschikt voor een voedzaam en bewust voedingspatroon. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt rijst zelfs beschouwd als een middel tegen hoge bloeddruk. Er wordt ook gezegd dat het het hart verlicht en het lichaam sterkt.
Rijst bevat eigenlijk vitaminen! Er zitten veel vitamines B1 en B3 in de rijst zelf en ook in de zilverhuid van de rijstkorrel. Maar rijst bevat ook vitamine B5, B6 en vitamine E. En in volkorenrijst vind je ook foliumzuur.
Rijst staat meestal met zijn wortels in het water, het bezit geen krachtig wortelgestel zoals de andere granen. Rijst stimuleert de vloeistofhuishouding in het lichaam en kan worden gebruikt voor vochtafdrijving in een dieet. Naast vocht afdrijvende heeft rijst ook een harmoniserende invloed op de bloeddruk.
Met het rijstdieet eet je tijdelijk heel weinig eiwitten.Daardoor verbrandt je niet alleen vet, maar kun je ook spiermassa verliezen. En dat wil je niet. Het is dus ook bij dit dieet belangrijk dat je gezond en gevarieerd blijft eten.
Rijst is een graansoort. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Zilvervliesrijst bevat vezels en is een bron van koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen. Zilvervliesrijst is een volkoren graanproduct.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Soms heb je ook last van buikkramp, hoofdpijn, koorts of diarree. Meestal zijn de klachten binnen 24 uur verdwenen. Vooral het eten van te warm bewaarde of te langzaam afgekoelde zetmeelrijke producten, zoals rijstschotels, kunnen deze klachten veroorzaken.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.