Wat betreft mondgezondheid zijn de effecten van vapen ook alarmerend. De damp die vrijkomt bij het vapen kan irritatie en ontsteking van het tandvlees veroorzaken.
De nicotine en andere chemicaliën in e-sigaretten kunnen ook invloed hebben op je hart en bloedvaten. Dat kan problemen veroorzaken voor je hartgezondheid. Vapen kan je mond ook beïnvloeden. Het kan zorgen voor een droge mond, irritatie en andere nare gevolgen voor je tanden en tandvlees.
De tandarts ziet of je rookt door de aanwezigheid van een bruine verkleuring. In sommige gevallen zien de tanden er zelfs zwart uit.
Nicotine dringt namelijk door in het tandvlees waardoor de bloedvaten vernauwen en dus minder toegankelijk zijn voor afweercellen. Daarnaast zorgt roken voor het verminderen van de speekselproductie waardoor er naast minder afweercellen ook minder afweerstoffen in de mondholte aanwezig zullen zijn.
Vapen kan blijkbaar ontstekingen veroorzaken die snel ontaarden en tot longfalen leiden. Die ziektepatronen kregen de naam EVALI, voluit e-cigarette or vaping product use-associated lung injury. Bij de meeste gevallen waren vloeistoffen gemoeid waarin THC of CBD zaten, afgeleiden van cannabis.
Een normale sigaret kan met ongeveer 13 keer inhaleren worden opgerookt (Djordjevic e.a., 2000). Hoe vaak je kunt inhaleren van een e‑sigaret, hangt af van je persoonlijke rookgedrag en -gewoontes, maar over het algemeen kunnen e‑rokers iets minder dan 60 keer inhaleren van 1 ml e‑vloeistof (ECF, 2013).
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Mensen die vapen hebben een verhoogde kans op ontwikkeling van cariës, dat zijn gaatjes in het gebit. Dit komt door het hoge suikergehalte van de dampvloeistof. Bij inademing van de damp, kleeft de vloeistof aan de tanden. Dit zorgt ervoor dat hier gemakkelijk bacteriën op komen die zorgen voor gaatjes in de tanden.
Rokers hebben onder andere meer kans op het ontstaan van tandvleesontstekingen dan niet-rokers. Al twee tot zes weken na het stoppen met roken is het positieve effect daarvan zichtbaar in uw mond.
In snus zitten bovendien kankerverwekkende stoffen, en via je tandvlees komen die in je lichaam terecht. Snus kan je tandvlees aantasten en ook je mond en keel kunnen geïrriteerd raken.
Wat betreft mondgezondheid zijn de effecten van vapen ook alarmerend. De damp die vrijkomt bij het vapen kan irritatie en ontsteking van het tandvlees veroorzaken.
Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn. Deze tests kunnen nicotine, cotinine en een ander afbraakproduct genaamd anabasine opsporen. Valspositieven voor nicotine komen vaak voor bij bloedonderzoek.
En het is niet alleen de nicotine – de propyleenglycol en plantaardige glycerine in vape-sap staan er ook om bekend dat ze vlekken veroorzaken. Dus als je je parelwitte tanden stralend en gezond wilt houden, kun je beter niet vapen.
Elektronische sigaretten zijn even slecht voor het gebit als gewone sigaretten. De chemische smaakstoffen verergeren schade aan de mond.
De belangrijkste redenen voor het gebruik van e-sigaretten zijn het stoppen met roken (35,1%) en het verminderen (28,8%). Wat ook nog vermeld wordt: voor het genot (18%), omdat het minder schadelijk is dan tabak (14%) en omdat het minder schadelijk/storend is voor de omgeving (13%).
Het inademen bij vapen kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Mensen die vapen lopen het risico op een nieuwe longziekte: EVALI. Dat staat voor 'E-cigarette or vaping use-associated lung injury', ofwel longziekte veroorzaakt door E-sigaret of vapen.
Stoppen met roken en mondgezondheid
De conditie van uw tandvlees gaat niet verder achteruit. Ook zullen de resultaten van een tandvleesbehandeling beter zijn. Tandvleesbloedingen kunnen na het stoppen met roken tijdelijk toenemen. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat dit probleem snel verdwijnt.
Een algemene behandeling voor terugtrekkend tandvlees is diepe reiniging (tandsteen verwijderen en wortels afschrapen). Deze diepe weefselreiniging werkt door de bacteriën en tandsteen die zich onder het tandvlees hebben afgezet te verwijderen, met name tussen de tanden en kiezen.
Ja, de longen zijn in staat om zichzelf te herstellen als u stopt met roken. Vroeger werd gedacht dat de schade die het roken aan de longen veroorzaakt, zichtbaar blijft na het stoppen. Recentelijk bleek echter dat de longen beter in staat zijn om zich te herstellen dan oorspronkelijk werd gedacht.
"De typische eerste symptomen zijn hoesten, een piepende ademhaling, kortademigheid, pijn in de borststreek en misselijkheid. Nadien volgde bij 85 procent van de EVALI-patiënten ook koorts, vermoeidheid en gewichtsverlies", schrijft het CDC op zijn website.
De elektronische sigaret geeft geen hinder voor de mensen in je omgeving. De geproduceerde damp stinkt niet en geeft geen gele muren, vingers, tanden. In verschillende buurlanden mag je de elektronische sigaret gebruiken waar de gewone sigaret verboden is.
Rokers hebben meer gebitsproblemen
De vaatvernauwende werking van nicotine speelt hierbij een grote rol. Er kan minder bloed bij ontstekingen komen waardoor afweercellen de ontstekingen minder goed kunnen bestrijden. Hierdoor ontstaan er bij rokers veel sneller problemen aan het gebit.
8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte. Dit is het nicotinegehalte dat we aanbevelen bij verstokte rokers die zich tot de elektronische sigaret willen wenden. Deze verhouding komt overeen met de roker die standaard sigaretten van tabak gebruikt, meestal tussen de 10 en 20 sigaretten per dag.
Het is niet mogelijk om deze disposable vape bij te vullen of op te laden wanneer deze leeg is. Een wegwerp e-sigaret kan 600 puffs geven, wat overeenkomt met het aantal haaltjes van 2 tot 3 pakjes sigaretten. Door het kleine formaat van de wegwerp vape, is deze e-sigaret gemakkelijk mee te nemen.
Verbod e-sigaret in openbare ruimte
De e-sigaret is toegestaan. Wel zijn er regels om ervoor te zorgen dat jongeren niet beginnen met het gebruik ervan. Enkele voorbeelden: Sinds 1 juli 2020 geldt het rookverbod in de openbare ruimte ook voor de e-sigaret, met en zonder nicotine.