De buitenste laag bestaat uit dode, sterk afgeplatte cellen die zorgen voor extra bescherming. Onder deze moeilijk doordringbare laag huid wordt de tattoo gezet. Wanneer de inkt de lederhuid bereikt, gebeurt er iets geks. Je lichaam schrikt van de onbekende stof en wil het eigenlijk meteen zoveel mogelijk afvoeren.
Wonden kunnen oppervlakkig blijven, maar abces-vorming en gangreen komen ook voor. Het kan zelfs sepsis, oftewel bloedvergiftiging, veroorzaken of een ontsteking aan het hart. Daarnaast kun je door het zetten van een tatoeage ook herpes, hepatitis B, hepatitis C of zelfs HIV oplopen.
Veel soorten zwarte tatoeage- en permanente make-up-inkt bevatten nog steeds kankerverwekkende stoffen. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat bijna een derde van de inkten zogenaamde polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) bevatten. Die kunnen kankerverwekkend zijn.
Lichamelijke klachten na het tatoeëren
Dit is normaal. Maar neem contact op met je huisarts als: je je zorgen maakt over de genezing. je binnen een paar dagen na het zetten van de tatoeage ziek wordt of koorts krijgt.
Tattoo moet genezen
En die wond moet helen. Daarom wordt geadviseerd om 'm goed in te smeren met bijvoorbeeld Bepanthen, er zeker drie weken mee uit de zon te blijven en ook niet te gaan zwemmen. Maar na die drie weken, is de tattoo nog lang niet volledig genezen - dat kan nog wel een jaar duren.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat het risico op kanker door tatoeages klein is, maar niet verwaarloosbaar: variërend van 1 op 10.000 tot 1 op 1 miljoen. Tatoeage-inkt bevat stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en aromatische aminen.
Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.
Soms heeft het te maken met de keuze van de inkt, maar de zon is de grootste boosdoender waardoor je tattoo vervaagt. Soms zit je tattoo gewoon op een plek waardoor het sneller vervaagt, zoals op je vinger of op je voet. Alle tattoos vervagen uiteindelijk. Bij de een wat meer en sneller, dan bij de ander.
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing.
Er is een gemiddeld minimum wat een tattoo kost: tussen de €50 en €75. Hiervoor zet je een kleine tattoo, zoals een naam of datum op de pols, een sterretje, hartje of iets anders kleins. De plek maakt in dit geval niet zo veel uit.
Huidinfecties en allergische reacties op tattoo-inkt kunnen altijd voorkomen, maar zodra een naald in contact is gekomen met ander bloed, kan dat ernstige gevolgen hebben.
Na roetzwart is titaniumdioxide (TiO2) het meest gebruikte ingrediënt in tatoeage-inkten. Titaniumdioxide is een wit pigment dat meestal gebruikt wordt om bepaalde kleurschakeringen te krijgen door het te mengen met andere kleurstoffen.
Een tatoeage kan verwijderd worden middels een laserbehandeling of operatief. Bij een operatieve behandeling blijft er altijd een litteken over. Bij een laserbehandeling door Het Lasercentrum kan de tatoeage geheel verwijderd worden zonder dat er een litteken achterblijft.
3 stippen tattoos
De 3 stippen tattoo geplaatst tussen duim en wijzvinger staat in Nederland voor Geloof, Hoop en Liefde. Binnen andere culturen staan de 3 stippen voor Fuck The Police.
De huid wordt gewoon ververst, de cellen vallen van je lichaam af. Maar die ingekapselde inkt blijft voor altijd en eeuwig in de lederhuid zitten. Het inkapselen is dus eigenlijk een beschermingstruc van je lichaam, maar wordt door tatoeëerders slim gebruikt om de inkt voor altijd op z'n plaats te houden.
Een tattoo in je gezicht, op je hoofd of in je nek zijn gevoelig. Ook de onderrug, de borst, de buik, de ribben, de ellenboog en de handen zijn gevoelig. Om de lijst af te maken zijn de knieën, de scheen en de enkel plekken die wat pijnlijker worden ervaren.
De uurprijs van de tatoeëerder
Zo zijn er tattoo shops waar het uurtarief op +/- 40 euro ligt. Bij de meeste tattoo shops ligt het tarief echter hoger, namelijk tussen 40 en 100 euro per uur. Er zijn ook genoeg uitschieters naar boven, tot ruim 200 euro per uur.
Volgens onderzoek van Advanced Detmatology onder 600 mensen met een tattoo blijkt dat 78 procent van de mensen er spijt van heeft. Opvallend is dat 75 procent van de mensen met spijt niet langer dan een paar uur heeft nagedacht over het zetten van een tattoo. 91 procent heeft de tattoo laten zetten rond hun twintigste.
Volgens deskundigen zijn er bepaalde periodes in het jaar die beter geschikt en veiliger zijn om een tattoo te laten zetten. Over het algemeen adviseren deskundigen om de zomer te vermijden omdat je dan vaak in de zon zit of gaat zwemmen.
Je zult je misschien ook wat vermoeid voelen. Dit hoort er soms bij. Het ligt er aan hoe jou lichaam reageert op jou tattoo, je lichaam is natuurlijk aan het herstellen en doet er alles aan om om je wond goed te laten genezen. Hierna komen de jeuk en de velletjes….
In het algemeen zal je tattoo sneller vervagen op plaatsen waar de zon komt of die worden blootgesteld aan andere elementen. Draag jij bijvoorbeeld iedere dag een rugzak? Dan laat je het best geen tattoo op je schouder zetten, want door de wrijving met de bandjes zal die sneller vervagen.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kind inktvlekken op zijn handen en vingers krijgt. Meestal is de vlek op de huid of tong het vervelendste, omdat deze enkele dagen kan blijven zitten. De vlek zal vanzelf slijten. Gebruik geen schrob- of schoonmaakmiddelen om de vlek te verwijderen.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Het maakt niet uit of je tattoo klein is of groot: slapen kan vooral de eerste nachten voor wat ongemak zorgen. Je kunt je nieuwe tattoo eventueel tijdens het slapen afdekken met huishoudfolie, maar probeer dit te beperken tot de eerste 2 nachten.
Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen. Zweet en vuil in je wond vermijden. Geen sterke zon of onder de zonnebank. Blijf van je tattoo af, ook als het vreselijk jeukt.