Nadat duidelijk is in welk stadium de ontsteking zich bevindt, maakt de tandarts een snede of een gaatje in het abces om de druk te verlichten. Vervolgens kan de pus afvloeien. Het kan zijn dat u antibiotica voorgeschreven krijgt om de infectie te bestrijden.
Behandeling. De tandarts zal de pocket reinigen, waardoor de etter naar buiten kan. De pocket wordt gespoeld om de bacteriën en de etter te verwijderen. De tand komt geleidelijk aan terug “vast” te staan.
Een bezoek aan de tandarts is sowieso nodig voor verdere behandeling. De tandarts zal zo nodig het abces aanprikken en de etter weghalen, en tandsteen en gaatjes (bronnen van ontsteking) behandelen. Bij ontsteking aan de tandwortel zal de tandarts een wortelreiniging uitvoeren onder plaatselijke verdoving.
Een val, lekkende vulling of tandbederf kunnen leiden tot een ontsteking aan de wortel. De tandarts ontdekt een ontsteking met behulp van een röntgenfoto. Met een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts de ontsteking.
Een abces moet door de huisarts ontlast worden van het vocht, dat betekent dat de huisarts een klein sneetje in de abces maakt en hem vervolgens laat leeglopen.De meest voorkomende oorzaak van een abces is een bacteriële infectie.
Pijn. Ondanks de verdoving kan de behandeling pijnlijk zijn. Dit komt door de ontsteking. Zodra de arts een sneetje heeft gemaakt, vermindert de druk van het abces en neemt ook de pijn af.
Orale antibiotica kunnen de bacteriën doden die de infectie veroorzaken en voorkomen dat de infectie zich uitbreidt of het gebied opnieuw infecteert. Dit kan ook de zwelling en pijn in het gebied verminderen. Antibiotica zijn echter geen vervanging voor tandheelkundige ingrepen en ze zullen het abces niet genezen.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek. Indien toegestaan om uit te zetten, kan het ook de kaak verzwakken terwijl het botweefsel begint te resorberen en vervangen.
De tandarts zal eventuele tandplak en tandsteen verwijderen, waardoor het ontstoken tandvlees weer kan herstellen. Wanneer het kaakbot ook is aangetast, zal de ontsteking operatief moeten worden verwijderd.
Tandartsen zijn volledig bevoegd ten aanzien van het voorschrijven en mogen dus recepten voor alle receptplichtige geneesmiddelen uitschrijven. In de praktijk worden zij geacht zich daarbij te beperken tot middelen waarvan zij de werking kunnen overzien en waarmee zij voldoende ervaring hebben opgebouwd.
Experts adviseren: alléén als het absoluut noodzakelijk is. En helaas is pijn geen noodzakelijkheid. Het wordt alleen gedaan als een abces is geïnfecteerd en deze procedure is vereist, of als je een groot abces hebt dat te lang duurt (weken tot maanden) en de pijn volledig ondraaglijk is.
De operatie duurt 15-30 minuten. De wond wordt opengelaten. Zo krijgen bacteriën niet de kans om opnieuw ingesloten te zitten.
Behandeling kaakabces
De behandeling van een abces bestaat uit een een klein sneetje in het abces. Na deze ingreep wordt er vaak een drain aangebracht achter in het wondgebied. De drain zorgt ervoor dat de wond niet te snel dichtgroeit en bacteriën niet worden opgesloten. Het is ook een afvoer voor pus.
Een wit bobbeltje op het tandvlees geeft aan dat er een ontsteking zit aan de wortelpunt van de tand of van het tandvlees. Als je dit aantreft is het zinvol om een afspraak te maken bij de tandarts. Tijdens deze afspraak zal er door de tandarts een röntgenfoto worden gemaakt.
Röntgenfoto's bij de tandarts
Problemen aan het gebit zijn niet altijd aan de buitenkant te zien. Daarom maken we met enige regelmaat röntgenfoto's van uw gebit. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn.
Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven.
Als je tandpijn erger is dan een milde tot matige pijn en het een niveau bereikt waarop het een ernstige, kloppende pijn wordt, kan dit een teken zijn van een tandabces.
Heeft u ondraaglijke pijn of ernstig bloedend tandvlees?Dan dient u met dit spoedgeval zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan.
Meestal wordt het daarom 'ontlast' door er een snee in te maken of door er een drain in aan te brengen, zodat pus en wondvocht kunnen aflopen. Gebeurt dit niet en barst een abces open dan bestaat de kans dat de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan een bloedvergiftiging (sepsis) veroorzaken.
Als je denkt dat je een tandabces hebt, ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts. Ook als je er geen last van hebt. Een tandabces gaat namelijk nooit vanzelf weg en kan later voor problemen zorgen. De tandarts beslist aan de hand van de ernst van de zwelling welke behandeling nodig is.
Het abces kan meestal vrij snel verholpen worden door middel van een wortelkanaalbehandeling of een grondige reiniging onder het tandvlees. Je kunt een abces voorkomen door goede mondhygiëne. Een abces is een uitng van een ontsteking die niet zomaar ontstaat.
Symptomenchecker Abces of etterbuil barst meestal vanzelf open. Je hebt het meeste last van het symptoom abces of etterbuil barst meestal vanzelf open. Abces of etterbuil barst meestal vanzelf open kan bij meerdere aandoeningen voorkomen.
Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en afvullen van het wortelkanaal is de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd. De irritatie houdt over het algemeen 1 tot 2 dagen aan.In sommige gevallen kan de napijn enkele weken aanhouden; dan is het verstandig naar de praktijk te bellen.
Flucloxacilline doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van de huid zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, abces, steenpuisten en wondroos. Ook bij luchtweginfecties zoals keelontsteking, longontsteking en ontstoken amandelen.