Dit betekent dat steviolglycosiden geen verstoring veroorzaken in de natuurlijke balans van bacteriën in onze darmen. Vanwege de extreem hoge zoetkracht worden steviolglycosiden in kleine hoeveelheden geconsumeerd en veroorzaakt het, in tegenstelling tot sommige polyolen, geen laxerend effect of darmklachten.
Stevia Informatie
Stevia is een natuurlijk middel dat geen nare bijwerkingen kent. Het is een kruidachtig plantje dat al vele eeuwen door de indianen in Zuid Amerika worden gebruikt.
Resultaten toonden aan dat stevia kan leiden tot microbiële onevenwichtigheid, waardoor de communicatie tussen gramnegatieve bacteriën in de darmen verstoord wordt via de LasR- of RhlR-receptorproteïnen van P.aeruginosa . Echter, zelfs als stevia deze paden remt, kan het de bacteriën niet doden [36].
Phoa legt het uit: “Sommige kunstmatige zoetstoffen kunnen voor tijdelijke darmproblemen zorgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor polyolen (sorbitol, xylitol, mannitol), omdat deze niet worden opgenomen in de dunne darm. In de dikke darm worden ze dan omgezet door bacteriën, waarbij verschillende gassen ontstaan.
Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden: Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën (2, 12)Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren (13, 14)
Stevia werd aanvankelijk verboden omdat enkele zeer alarmerende vroege studies suggereerden dat de zoetstof mogelijk verband hield met kanker . Er waren ook andere zorgen over de zoete bestanddelen in steviabladeren, bekend als steviolglycosiden.
Het laxerende effect van deze suikervervanger kan leiden tot diarree als het in te grote hoeveelheden geconsumeerd wordt.
Uit het onderzoek bleek echter dat de zoetstof op verschillende manieren schade kan toebrengen aan het spijsverteringsstelsel. Het kan direct zijn doordat het de cellen doodt die de darmwand bekleden en die de opname van voedingsstoffen mogelijk maken. Het kan ook direct zijn doordat het de 'goede' bacteriën in het darmmicrobioom beschadigt die essentieel zijn voor de spijsvertering.
Acesulfaam-K is een zoetstof die bij een hoge dosering niet heel erg goed is voor de gezondheid. Zo kun je op lange termijn last krijgen van hoofdpijn of je misselijk voelen. Dit komt door de stof memthyleenchloride (stof van acesulfaam-k).
Cafeïne: Zowel normale cola als cola zero bevatten cafeïne wat de samentrekkingen in je darmen kan activeren en daarmee diarree kan verergeren (3,4). Fosforzuur: Fosforzuur zit soms in medicatie voor misselijkheid en overgeven, maar heeft geen bewezen effect.
Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, een opgeblazen gevoel, lage bloeddruk en hormoonverstoring . Stevia is een niet-voedzame of caloriearme zoetstof gemaakt van steviolglycosiden. Dit zijn verbindingen die worden geëxtraheerd en geraffineerd uit de bladeren van de Stevia rebaudiana-plant.
De bacteriën in je onderbuik beginnen deze suikeralcoholen te fermenteren tot korteketenvetzuren (SCFA) en gassen (waterstof, koolstofdioxide en methaan). Het consumeren van veel polyolen kan de fermentatie en de bijbehorende gasproductie verhogen, wat leidt tot meer winderigheid en een opgeblazen gevoel .
Stevia bevat geen calorieën of koolhydraten en past daarom goed in een koolhydraatarm dieet. Uit verschillende studies blijkt dat stevia helpt bij afvallen. Ook kan stevia zowel de bloedsuikerspiegel als de bloeddruk verlagen.
Advocatenkantoor elfri.be
De Aanvaardbare Dagelijkse Inname(ADI) voor steviolglycosiden (de zoete stof in stevia) is gesteld op 4 mg per dag per kg lichaamsgewicht. Dit houdt in dat een persoon van 60 kg, 240 mg per dag mag consumeren.
Ja, stevia kan je helpen wanneer je wilt afvallen. Al is het alleen al doordat je minder suiker -en daardoor minder calorieën- binnenkrijgt.
Hoewel er geen gevallen bekend zijn, is het mogelijk dat je een allergische reactie krijgt van stevia als je allergisch bent voor planten in de composietenfamilie. Denk bij een allergische reactie aan: Buikpijn. Misselijkheid.
Kiezen voor een product met kunstmatige zoetstoffen - zoals een cola zero of een koekje met stevia - is niet heilzaam, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers helpen niet bij gewichtsverlies en kunnen op lange termijn zelfs een gezondheidsrisico vormen.
Zowel suiker als (kunstmatige) zoetstoffen kunnen darmklachten veroorzaken. Sommige van deze stoffen zijn een FODMAP waar je overgevoelig op kunt reageren, zoals fructose of polyolen. Andere effecten liggen mogelijk in het verstoren van de samenstelling van de darmflora.
Volgens professor Jan Geuns, hoofd van het Laboratorium voor Functionele Biologie van de Katholieke Universiteit Leuven, kunnen we stevia bijna als wondermiddel beschouwen. Stevia doet bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel niet stijgen, en is daarom veilig voor diabetici. Het is ook niet slecht voor je tanden.
Dus, hoewel verschillende individuele taxa geassocieerd werden met steviagebruik, waren er geen opmerkelijke verschillen in de algehele samenstelling van de gemeenschap na 12 weken van regelmatige steviaconsumptie. Regelmatige, langdurige consumptie van stevia lijkt dus geen significante impact te hebben op de menselijke darmflora.
Polyolen & laxerende werking
Als er aan voedingsmiddelen meer dan 10% aan polyolen (= zoetstoffengroep, waarin onder andere sorbitol, xylitol, erythritol en maltitol vallen) is toegevoegd staat er op het etiket 'Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben'. De opname van polyolen in de dunne darm is gering.
Het probleem met deze verandering is dat de "suikervrije" vervangers eigenlijk kunstmatige suikers zijn. Na verloop van tijd kan het eten van deze voedingsmiddelen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Een van de meest over het hoofd geziene spijsverteringsproblemen is een lekkende darm.
Zoals bij de meeste niet-voedzame zoetstoffen is een groot nadeel de smaak. Stevia heeft een milde, dropachtige smaak die licht bitter is. Sommige mensen vinden het lekker, maar anderen vinden het afknapperig. Bij sommige mensen kunnen steviaproducten die gemaakt zijn met suikeralcoholen spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel en diarree .
Erythritol en xylitol zijn vaak goede keuzes, omdat ze vergelijkbare zoetkracht hebben als suiker en goed oplossen in vloeistoffen. Je zou in recepten ook suiker kunnen vervanger voor Stevia. Stevia is echter wel veel sterker dan gewone suiker, waardoor je het dus niet één op één als vervanger kunt gebruiken.
Zoetstoffen bevatten minder calorieën dan suiker. Vaak leveren ze nauwelijks tot helemaal geen calorieën. Sommige onderzoeken laten zien dat mensen die zoetstoffen gebruiken een hoger gewicht hebben. Maar dit betekent niet dat zoetstoffen overgewicht veroorzaken.