Het toepassen van badjes met was- of reinigingsmiddelen (soda, Biotex, Badedas, etc.) om voeten of handen met een wond in te laten weken, heeft een nadelig effect op de wond en omliggende huid. Dit kan de infectiekans vergroten en de wondgenezing remmen. niet tot minder wondinfecties.
Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden. De middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, en zijn belastend voor de patiënt.
Tricel Zilver soda is een natuurlijk schoonmaakmiddel met een krachtige en zuiverende werking. Tricel Soda kent 1001 toepassingsmogelijkheden. Voor een zuiverende en ontsmettende werking bij wondjes.
Zweetlucht in kleding. Witte, naar zweet stinkende kleren kun je rustig een nachtje in een sodabadje weken. Gekleurde kleding niet langer dan een uur. Erna in de wasmachine wassen.
De genezing versnellen
Een kleine, oppervlakkige wond kun je dun insmeren met een wondzalf. Ook in dat geval creëer je een vochtig milieu waarin de wond sneller heelt. En vaak ook mooier, omdat een zalf aanzienlijk kan helpen bij het verminderen van littekens.
Verschillende vitamines (A, B, C en E) zijn belangrijk bij de wondgenezing. Een gebrek aan één enkele vitamine kan de genezing al vertragen. Eet daarom vooral gezond en gevarieerd en houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden, met afwisselend vlees, vis en kip en veel groente en fruit.
Was uw handen en spoel de wond schoon met lauw water. Maak de wond voorzichtig droog door met een doekje of kompres op de wond te deppen. Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.
2 weken lang 3x per dag in de soda.... daarna ging het langzaam dicht verder behandelt met honing zalf desinfecterend en genezend.
Zuiveringszout werkt reinigend en bijna eerder ontsmettend. Daarmee zet het aan tot het kalmeren van de huid. Zuiveringszout heeft een pH van 7 tot 8. Uitwendig gebruik van zuiveringszout werkt naast zuiverend en ontsmettend ook basisch en uitdrogend.
Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.
Week de wond niet in een badje met reinigingsmiddel. Het toepassen van badjes met was- of reinigingsmiddelen (soda, Biotex, Badedas, etc.) om voeten of handen met een wond in te laten weken, heeft een nadelig effect op de wond en omliggende huid. Dit kan de infectiekans vergroten en de wondgenezing remmen.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Overmatige eeltvorming. Overmatig eelt kun je zelf verwijderen met een eeltrasp. Als je eerst een voetbad neemt, wordt de huid week. Gebruik bij het voetbad geen soda, want daar wordt de huid hard en stug van.
In de eerste evidence based richtlijn voor de behandeling van acute wonden worden badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex, Badedas en soda ontraden. Deze zouden de kans op infectie, vertraagde genezing en maceratie van de huid vergroten.
Gebruik eventueel wat ontsmettingsmiddel (zoals Betadine of desinfecterende alcohol) om de wond te desinfecteren, maar nooit in plaats van stromend water. Let op! Je gebruikt alcohol om het gebied rondom te wond schoon te maken.
Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond.
Ook uitstekend te gebruiken bij: Gezwollen/ontstoken voeten (blaren) Aangekoekte pannen. Schoonmaken van barbecues.
Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of Biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel altijd na met schoon water. Wanneer je wondjes op de voet hebt, mag je geen voetenbad nemen.
Rechtstreeks op de puistjes: Ook kun je baking soda voor de plaatselijke acne en puistjes gebruiken. Maak weer een pasta van maximaal twee theelepels baking soda en water. Hierna smeer je wat van het mengsel op je puistjes. Na 20 minuten intrekken, kun je het er van af wassen.
Waarvoor soda gebruiken? Soda is een goede vetoplosser, maar heeft nog andere mogelijke toepassingen. Zo wordt soda gebruikt als voetbad om eelt zacht te maken, om splinters te verwijderen, als inweekmiddel en als ontgeurder (bv. muffe boeken, diepvries, koelkast).
Natriumcarbonaat is namelijk de huishoudsoda die je in de supermarkt kunt kopen en waarmee je schoonmaakt (wat je overigens met Baking Soda ook kunt doen). Natriumcarbonaat (of soda) is bijtend en kun je beslist niet gebruiken bij het bakken of inwendig toepassen..!!
Maak je wond schoon
Stel dat je wond erg hard bloedt, dan moet je deze eerst stelpen. Wanneer dit niet het geval is, spoel je de wond twee minuten met lauw stromend water. Hierdoor kan het vuil uit de wond gespoeld worden. Het kan dat er daarna nog steeds vuil in de wond zit, dan kan je dit met een pincet verwijderen.
Een vochtig wondmilieu houdt in dat de wond vochtig blijft, terwijl de wondranden en omliggende (gezonde) huid droog zijn. Dit kan men creëren met behulp van zogenaamde speciaal wondverbanden. Een speciale wondverband absorbeert het overtollige wondvocht, maar behoudt op de wond een juiste hoeveelheid wondvocht.
Veel mensen denken dat het goed is om schaaf-, snij- of andere wonden aan de lucht te laten drogen. Toch is dit niet altijd de beste optie. Het afdekken van je wond is vaak veel effectiever. Met speciale vochtige pleisters zorg je ervoor dat jij snel weer de oude bent.
Een wond geneest in drie fasen: Fase 1 - Er ontstaat een ontstekingsreactie, hierbij treedt roodheid, warmte, zwelling, pijn en bloedstolling op. Fase 2 - Er ontstaat nieuw weefsel en de wond sluit zich. Fase 3 - Het wondoppervlak verkleint, waarna eventueel een litteken wordt gevormd.