Een mulch wordt bovenop de grond gelegd, terwijl compost wordt gemengd of op zichzelf wordt gebruikt in plaats van aarde. Compost bestaat uiteraard uit afgebroken organische materialen. Een mulch kan ook bestaan uit organische materialen, maar deze zijn vaak in hun hele vorm in plaats van te worden afgebroken.
Mulch is een verzamelnaam voor verschillende organische bodembedekkers zoals tuinafval, compost, houtsnippers of simpelweg grasmaaisel.
Voordelen van gras mulchen
Het maaigoed vormt een natuurlijke bemesting, die je gazon van de noodzakelijke stikstof voorziet, beschermt tegen verdroging en de luchtdoorlatendheid van de bodem verbetert. Op een gemulcht gazon groeit het gras dichter en blijft het groener. Onkruid en mos krijgen minder kans.
Wanneer en hoe vaak? · Het beste is om minimaal één keer per week te mulchen, in het groeiseizoen alle 5 dagen. · Het gras mag niet langer zijn dan 8cm en mag maximaal 3cm korter worden gemaaid. · Mulchmaaien gaat het best als het gras droog is, omdat anders het snijdsel gaat plakken en niet goed verdeeld kan worden.
Door het mulchen blijft de bodem vochtig en beschaduwd. Daardoor kan het water beter opgeslagen worden in de aarde, die los blijft en niet zo snel uitdroogt. Mulch werkt bovendien als beschermlaag bij sterke regen en koude temperaturen en dat komt de groei van de planten ten goede.
Hoe dik ga je die compost leggen? Normale bodemverbetering is een 3m³ compost per 100m², dat geeft een laagdikte van cc 3 cm. Deze dikte is niet voldoende om onkruidzaden tegen te houden. Het zaad zal enkel wat trager kiemen.
Om gras goed te kunnen mulchen, mag het niet te lang zijn, maximaal circa 8 a 9 centimeter.
Zaaien verloopt volgens dezelfde principes: je schuift de mulch wat opzij waar je wilt zaaien, je maakt je zaaigeul en zaait. Fijn zaad van wortelen of sla kan je zeer licht bedekken met wat grond, maar zeker niet terug bedekken met de mulch. Laat de mulch rond de zaailijn liggen, hierdoor komt er daar geen onkruid op.
Vaak wordt stro gebruikt. Maar voor mensen die geen stro hebben of deze moeilijk tot in de moestuin kunnen brengen is er goed nieuws. Je kunt ook mulchen met andere materialen zoals grasmaaisel, kokosdoppen, hooi, kruiden (brandnetels of smeerwortel), groenafval, jong snoei-afval, ...
Het karton (en de mulch erop) zorgen ervoor dat het onkruid niet meer groeit, maar bereiden de bodem ineens ook wat voor. Het aanwezige onkruid wordt verteerd, net als het karton en de mulchlaag. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven dat je aan het opbouwen bent.
Aanleg borders en gazons
Een laag van 2 cm compost opbrengen en goed door de bovenste 20 cm van de grond mengen. Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter (circa 1400 kilo) nodig.
Hoe dik strooi je de bedekkende laag of mulchlaag? Fijn materiaal (zoals grasmaaisel) mag je tot 5 cm dik aanbrengen. Grof luchtig materiaal (zoals bladeren) leg je tot 10 cm dik. Voor een betere vertering en voeding kun je ook verschillende materialen met elkaar mengen.
Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Heb je veel tuinafval, leg dit dan niet in één keer, maar in porties op de composthoop.
Alle gronden, ook humusrijke en veengronden, hebben regelmatig wat mest of compost nodig. Hoeveel dan? Als richtlijn kan aangehouden worden zo'n 300 liter per 100 m2 per jar. Dat mag ook wel 600 liter om het andere jaar zijn, maar niet een keer in de bijvoorbeeld 5 jaar een grote hoeveelheid geven.
Met een mulchmaaier bedekt u de grond met versnipperd gras. Het versnipperde gras wordt in het gazon gedrukt door de luchtstroom die door het mes wordt gegenereerd. De mulchlaag voorkomt het verdampen van water en in een bemest gazon groeit er minder snel mos.
Bij mulching is het maaidek volledig afgesloten, zodat afgemaaid gras er in circuleert en meerdere keren door het mes worden fijn vermalen. Dankzij de speciale vorm van het maaimes wordt het gemaaid gras steeds terug naar boven in het maaidek geleid, tot het fijn genoeg verhakseld is.
Mulchen is een kringlooptechniek. Het betekent het toedekken van de bodem met een laag tuinresten, een súper natuurlijke ingreep. De tuinresten stellen hun waardevolle voedingsstoffen terug ter beschikking van de bodem en de bodemorganismen.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Let op, teveel compost toevoegen aan de bodem is niet goed. Bij een te hoge concentratie van compost rondom wortels van planten en bloemen kan verbranding van de wortel ontstaan.
Bij hoge temperaturen en een sterke zon is je gazon extra gebaat bij een mulchbeurt. Deze mulch beschermt het onderliggende gras als een natuurlijk deken en voorkomt dat het opgenomen vocht te snel verdampt. Geef vroeg en laat op de dag water aan je gazon en gebruik bij voorkeur opgevangen regenwater.
Velt zet de schouders onder de campagne Maai Mei Niet van het Vlaams tijdschrift Knack. Het doel is simpel: zoveel mogelijk gazon ongemaaid laten en na een maand de opgekomen bloemen tellen. Door niet te maaien krijgen heel wat planten in het gras de kans om te bloeien.