Sertraline vermindert vooral de angstgevoelens zoals piekeren, slaapproblemen, prikkelbaarheid en trillen. Het is belangrijk om het medicijn minstens een jaar te blijven gebruiken. U voorkomt hiermee dat de klachten terugkomen. Het kan één tot drie maanden duren voordat u het effect van sertraline merkt.
Recent onderzoek naar Sertraline concludeert dat er nog geen significante afname was in depressieve klachten binnen 6 weken gebruik. Daarentegen bleek het wel binnen 6 weken al effectief te zijn tegen angstklachten en gaven de deelnemers hun kwaliteit van leven een hoger cijfer.
Het kan vier tot zes weken duren voordat u het effect van sertraline merkt. De eerste weken kunt u wel last krijgen van de bijwerkingen en angstgevoelens. Stop dan niet met het gebruik, meestal verminderen de bijwerkingen als u gewend bent geraakt aan het medicijn.
Sertraline (Zoloft) is veilig en werkzaam bij hartpatiënten met een depressie.
Veel antidepressiva onderdrukken ook angst. Eén van de meest voorgeschreven middelen, Sertraline (merknaam zoloft) leidt zelfs tot een snelle vermindering van angstgevoelens.
Voor paniekstoornis, sociale angststoornis en posttraumatische stressstoornis moet de behandeling beginnen met 25 mg per dag en na een week te verhoogd tot 50 mg per dag. De dagelijkse dosis kan dan worden verhoogd in stappen van 50 mg over een periode van verschillende weken.
Als u dit medicijn gebruikt tegen een depressiviteit: wees er op bedacht dat het effect van sertraline pas na ongeveer zes weken maximaal is en dat u het medicijn daarna nog minstens zes maanden moet blijven gebruiken. Als u eerder stopt heeft u meer kans dat de depressie terugkomt.
Sertraline helpt niet meteen. Het duurt een tijd voordat je hersenen zich helemaal aan die verandering hebben aangepast. Daardoor duurt het weken voordat klachten echt veel minder worden of zelfs verdwijnen. Wel kan je in het begin al bijwerkingen hebben, maar ook wat minder gespannen zijn.
Halfwaardetijd van sertraline bedraagt 26 uren, de actieve metaboliet desmethylsertraline heeft een halfwaardetijd van 62-104 uren [1].
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Van deze middelen was fluoxetine het meest effectief: het middel gaf bij 62,9 procent van de patiënten een vermindering van 50 procent op de Hamilton Anxiety Scale. Daarmee was de SSRI de meest effectieve angstremmer, op afstand gevolgd door lorazepam.
Antidepressiva zijn medicijnen die kunnen helpen bij een depressie of angststoornis, vooral bij ernstige klachten. U merkt pas na 4 tot 6 weken of de medicijnen bij u goed werken. U kunt al wel eerder bijwerkingen krijgen, zoals slaperigheid en duizeligheid. Sommige mensen worden eerst tijdelijk meer somber of angstig.
De middelen amitriptyline, escitalopram, mirtazapine, paroxetine, venlafaxine en vortioxetine zijn het meest effectief. Fluoxetine, fluvoxamine, reboxetine, en trazodon scoorden het laagst op effectiviteit. De meerderheid van de meest effectieve antidepressiva zijn niet meer onder patent en generiek verkrijgbaar.
Tegenwoordig wordt er bij angstklachten het meest selectieve serotonine heropname remmers voorgeschreven, beter bekend als de SSRI's. Voorbeelden van SSRI's zijn o.a.: paroxetine, fluvoxamine, fluoxetine, sertraline, citalopram, mirtazapine en escitalopram.
Het gebruik van bepaalde kruidensupplementen, zoals ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia gaat niet goed samen met het gebruik van antidepressiva.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Medicijnen tegen angst (antidepressiva) beïnvloeden het evenwicht tussen bepaalde stoffen in de hersenen. Daardoor kunnen angstklachten verminderen. Medicijnen tegen angst kunnen ook goed werken tegen een depressie, vooral bij ernstige klachten.
Bekend is wel dat bij langdurig gebruik door ouderen het gevaar op vallen kan toenemen, met de kans op heupfracturen en andere botbreuken. Ook worden sommige mensen bij langdurig gebruik van antidepressiva dikker.
Stop niet ineens met medicijnen tegen depressie (antidepressiva). Geleidelijk een lagere dosis slikken is het beste. Uw huisarts begeleidt u hierbij. Een te snelle vermindering van het medicijn kan klachten geven zoals angst, duizeligheid, misselijkheid, onrust of een grieperig gevoel.
Groepen antidepressiva
De SSRI's zijn in Nederland de meest gebruikte antidepressiva: 56% van de verstrekte antidepressiva is een SSRI, 21% betreft een TCA en 23% betreft een ander antidepressivum.
Een angststoornis gaat bijna nooit vanzelf over. Wacht daarom niet met hulp zoeken. Het belangrijkste is dat je toegeeft dat je een probleem hebt en daar iets aan wilt veranderen. Je kunt zelf en samen met mensen om je heen (familie, vrienden) aan jouw angsten werken.
Dan kunt u samen met uw behandelaar kiezen voor een behandeling met medicijnen tegen angst en depressie. Voorbeelden zijn sertraline, paroxetine of imipramine. Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.
Een paniekstoornis is goed te behandelen door middel van cognitieve gedragstherapie of medicatie. Wanneer een combinatie wordt toegepast verminderen of verdwijnen de spontane paniekaanvallen bij 70 tot 80 procent van de cliënten. Ook gedragstherapie is een bewezen vorm van behandeling.