Rozijnen zijn goed voor het lichaam. Ze stimuleren namelijk ons spijsverteringssysteem en helpen met voedselopname. Ook zitten er saponinen in, die zorgen dat cholesterol uit voeding niet in ons bloed terecht komen. Naast saponinen zorgt resveratrol voor een verlaging van het cholesterolgehalte.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Met de onderzoeken die we nu kennen is er geen gezondheidsrisico bij het eten van rozijnen. Je kunt je kind nog steeds af en toe een handje of doosje rozijntjes als tussendoortje geven. Maar zoals bij zo veel voedingsmiddelen; eet ze ook weer niet te veel of te vaak.
Gedroogd fruit kan werken bij obstipatie en verstopping. Denk aan abrikozen, vijgen, pruimen, dadels en rozijnen.
Rozijnen zijn gedroogde druiven. Dit droogproces concentreert de voedingsstoffen en de suikers in druiven, en dus zijn rozijnen er zeer rijk aan. Enkele van deze gezonde stofen zijn ijzer, kalium, koper, vitamine B6, mangaan, borium en polyfenolen (een bepaalde groep van antioxidanten).
Inderdaad: om te voorkomen dat de gedroogde druiven snel bederven, worden ze behandeld met zwaveldioxide.Dat laat sporen van sulfiet achter op de rozijnen, net als trouwens op andere gedroogde vruchten, zoals abrikozen. Minieme sporen; je moet grondig schrobben wil je ze volledig verwijderen.
Er zitten veel goede vitamines in rozijnen zoals vitamine B.Ook bevatten ze polyfenolen, wat plantaardige componenten zijn.Beide zijn gezond en goed voor onze hart en bloedvaten.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Rozijnen die in Nederlandse supermarkten te koop zijn, bevatten bestrijdingsmiddelen die in de EU verboden zijn. Dat meldt voedselwaakhond Foodwatch donderdag. Het gaat om rozijnen die worden verkocht bij Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus.
De in 2020 door de NVWA geanalyseerde rozijnen bevatten een cocktail van bestrijdingsmiddelen: bij 15 metingen werden in totaal 45 verschillende soorten landbouwgif gevonden. 21 keer werden residuen gevonden die volgens de EU reproductieverstorend zijn, 6 residuen zijn mogelijk kankerverwekkend en 1 mutageen.
In vergelijking met gangbare rozijnen zijn biologische rozijnen alsnog vele male schoner. Zolang de politiek en supermarkten onvoldoende strenge eisen stellen aan het bestrijdingsmiddelengebruik, raadt Foodwatch consumenten aan om zoveel mogelijk biologische rozijnen te kopen.
Wat betreft voedingswaarde doen rozijnen en krenten niet voor elkaar onder. Beide zijn rijk aan natuurlijke suikers en vezels, evenals vitaminen en mineralen, ondanks hun compacte formaat. Het enige nadeel is dat vitamine C en K tijdens het droogproces deels verloren gaan.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Groen fruit zoals kiwi's, en groene appelen zitten vol met gezonde stoffen voor soepele bloedvaten.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is. Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.
Als je kind zo rond zijn eerste verjaardag mee-eet met ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor geven zoals rozijntjes. Let er wel op dat je niet te veel geeft. Wanneer zijn buikje al gevuld is met iets anders, heeft je kind minder trek bij de volgende maaltijd.