Verslavende stoffen in tabak kunnen mentale klachten geven Zo lijkt het alsof je meer ontspannen bent. Maar wat er werkelijk gebeurt is dat de verslavende stoffen in tabak je prikkelbaar, somber of angstig doen voelen als je niet rookt. Wanneer je stopt met roken, kunnen de klachten eerst erger worden.
Maakt roken psychisch ziek? Jentien: 'Rokers blijken een anderhalf tot twee keer zo grote kans te hebben op het krijgen van manische depressies. En psychoses en depressies, ontdekten collega-onderzoekers in vergelijkbaar nieuw onderzoek. '
Moeite met concentreren. Angst. Sombere of depressieve stemming. Maag-/darmstoornissen (vaak obstipatie)
Het is bekend dat roken invloed heeft op de hersenen en dat het de cognitieve vermogens geen goed doet. Nu blijkt het effect van roken zich uit te strekken tot het risico van ernstige psychische aandoeningen. Het effect van tabak is vergelijkbaar met dat van zware stress en van (hard)drugs.
Uit internationaal onderzoek blijkt dat er een verband is tussen roken en gelukkig zijn. Zo roken mensen die gelukkiger zijn minder. Voor vele rokers wordt de sigaret een manier om met tegenslagen en stress overweg te kunnen. Rokers die willen stoppen, moeten een andere manier vinden om met hun stress om te gaan.
Roken maakt stress juist erger
“Nicotine zorgt ervoor dat er dopamine vrijkomt in bepaalde gebieden van de hersenen, waardoor er een fijn gevoel ontstaat. Als de nicotine uitwerkt en de dopamine daalt, ontstaat er een naar en onrustig gevoel en de behoefte aan een volgende sigaret.
En dat is toch juist wat je niet wilt? Bovendien is elke sigaret schadelijk voor het lichaam: ook als je er maar 1 rookt (of 2, of 3, …). Helemaal stoppen met roken zal zo ook steeds moeilijker worden. Je gaat er zo namelijk nooit écht voor.
Verslavende stoffen in tabak kunnen mentale klachten geven
Zo lijkt het alsof je meer ontspannen bent. Maar wat er werkelijk gebeurt is dat de verslavende stoffen in tabak je prikkelbaar, somber of angstig doen voelen als je niet rookt.
Anders dan veelal wordt verondersteld zijn er géén aanwijzingen dat stoppen of minderen met roken het beloop van een depressie ongunstig beïnvloedt. Integendeel, het risico op een depressie lijkt juist af te nemen.
Stoppen rokers, dan lijkt herstel mogelijk. Rokers die lang geleden gestopt zijn presteren cognitief even goed als mensen die nooit gerookt hebben en hebben ook net zo weinig beschadigingen in de hersenen. Rokers hebben een dubbele kans op dementie en Alzheimer in vergelijking met niet-rokers.
Als u stopt met roken stopt de toevoer van nicotine naar de hersenen en mist u dus uw dopamine. Dit leidt al snel tot allerlei ontwenningsverschijnselen zoals chagrijnigheid, rusteloosheid en een onprettig gevoel.
De roker heeft een aangenaam gevoel, is meer ontspannen en kan zich beter concentreren. Het effect is echter van korte duur, waardoor je snel snakt naar een nieuwe dosis. Hoe vaker je rookt, hoe vlugger de positieve ervaring overwaait en hoe groter de drang.
Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt 's nachts minder goed.
Er ontstaat een ontspannen gevoel, dat enkele minuten duurt. Nicotine is zowel stimulerend als kalmerend. Dit effect is tijdelijk. Binnen enkele uren na gebruik treden ontwenningsverschijnselen op, die het tegenovergestelde gevoel kunnen creëren.
Al voelt een sigaret in eerste instantie goed voor uw ontspanning, toch is roken alles behalve bevorderend voor een goede nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat rokers in het algemeen slechter en minder lang slapen dan niet-rokers.
Het standpunt van artsen is dat er geen veilige ondergrens bestaat voor roken. Zelfs het roken van één of twee sigaretten per dag is schadelijk. Dat komt doordat je longen ook bij weinig roken geïrriteerd raken. Zelfs wanneer mensen passief meeroken is er al een verhoogde kans van 20% op het krijgen van longkanker.
Na het stoppen met roken gaat het zuurstofgehalte in uw bloed weer omhoog. Ook wordt de bloedcirculatie beter door te stoppen met roken. Hierdoor merken de meeste mensen ongeveer drie weken na het stoppen dat ze zich fitter en energieker beginnen te voelen.
Na 2 tot 4 weken zijn bij veel mensen de ergste ontwenningsverschijnselen verdwenen. De drang om te roken kan nog wel vaker terugkomen.
Maar een sigaret werkt alleen ontspannend omdat je tussen de sigaretten door juist méér stress ervaart als gevolg van ontwenningsverschijnselen. Rokers voelen zich daardoor meer gespannen, kunnen zich slechter concentreren, kunnen minder hebben, enzovoorts.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
Hoe schadelijk is weinig roken? Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn. Iedere keer als u een sigaret opsteekt, wordt de zuurstofopname in het bloed beperkt.
Het mogelijk verergeren van klachten is tijdelijk. Het is namelijk aangetoond dat mensen met een depressie of angststoornis, zich beter voelen wanneer ze enkele weken zijn gestopt met roken.
Overtuig jezelf
Zeg tegen jezelf dat zij ook geen sigaret nodig hebben als zij stress ervaren. Als je het stoppen met roken drie weken volhoudt, is je lichaam niet meer verslaafd. Dat wil zeggen dat hierna een sigaret geen rust meer brengt tijdens het ervaren van stress.