aantasting van de immuniteit. kankerverwekkende effecten. teratogene gevolgen (misvorming van embryo's) en mutagenen (aantasting van het genetisch materiaal) gevolgen voor de vruchtbaarheid.
Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Ze kunnen de bodem, het water en de lucht vervuilen en maken planten en dieren ziek. Zodra die pesticiden in het milieu terechtkomen, zijn ze nog moeilijk te verwijderen.
Dit wordt gedaan door het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). Bestrijdingsmiddelen kunnen onder andere luchtweg- en huidaandoeningen veroorzaken, maar ook het zenuwstelsel en de vruchtbaarheid/voortplanting schaden en kanker veroorzaken.
Methoden voor gewasbescherming
Chemische bestrijdingsmiddelen bestaan uit één of meerdere werkzame stoffen gecombineerd met hulpstoffen. De werkzame stof is het bestanddeel dat de plantenziekte, plaag of het onkruid bestrijdt. Hulpstoffen zorgen ervoor dat het middel eenvoudig toegepast kan worden.
De meest effectieve manier om pesticiden te verwijderen van fruit en groenten? Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
"Dirty Dozen" 2017
Aardbeien staan net als vorig jaar op de eerste plaats van gewassen waar de meeste (restanten van) bestrijdingsmiddelen teruggevonden zijn. In dalende lijn gevolgd door spinazie, nectarines, appels, perziken, peren, kersen, druiven, selder, tomaten, paprika's en aardappelen.
Hier kun je dus beter voor de biologische variant gaan: Aardbeien. Appels. Blauwe Bessen.
Het is verboden om te spuiten met de neonicotinoïden: clothianidin, thiamethoxam en imidacloprid. Dit geldt voor open teelten van gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen.
Dit is waarom. Het antwoord is redelijk simpel: blauwe bessen worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Het is altijd belangrijk om groente en fruit af te spoelen, ook als deze biologisch zijn, maar niet-biologische bessen dienen extra goed schoongemaakt te worden.
Uit analyse van de NVWA-meetgegevens van 2020 blijkt dat de meest zwaar vervuilde fruitproducten rozijnen (gemiddeld 11,3 bestrijdingsmiddelen) en nectarines (6,8) zijn. Op gepaste afstand volgen aardbeien (6,3) en druiven (6,0).
Aardappelen bijvoorbeeld, de meest gegeten groente, worden behandeld met schimmelwerende middelen tijdens het groeiseizoen. Daarna worden ze met onkruidverdelgers bespoten om de vezelachtige uitgroeisels te doden. Nadat ze zijn geoogst worden ze nog eens behandeld om te voorkomen dat ze gaan spruiten.
In flessen rode Bordeauxwijn van Albert Heijn, Jumbo en Lidl zit het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Ook zijn restanten van pesticiden ontdekt op tien van twaalf onderzochte fruitsoorten.
Sinds vorig jaar is het verboden om het onkruid te lijf te gaan met onkruidverdelgers op basis van glyfosaat. Die stof doodt het onkruid tot in de wortel en is bijzonder effectief.
Het onkruidgif Roundup, een van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen ter wereld, kan zeer schadelijk zijn voor mens en milieu. Het gif, geproduceerd door chemiegigant Monsanto, kan een rol spelen in de ontwikkeling van kanker en is mogelijk hormoonverstorend.
Thuis mag u gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen dat niet.
Broccoli staat, doordat hij nauwelijks bespoten hoeft te worden, hoog in de lijst van de 'Clean Fifteen'. Dit is een lijst van de minst bespoten groenten en fruit. Die groenten kun je dus rustig niet-biologisch kopen, in tegenstelling tot de 'Dirty Dozen', de lijst van de meest bespoten groenten en fruit.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Een belangrijke schimmel die we echt moeten bestrijden is de appelschurft. Dat klinkt een beetje smerig. Behoorlijk onsmakelijk. Je krijgt daar zwarte vlekken van op je appel.
Bestrijdingsmiddelen en voeding
Uit de duizenden analyses weten we dat de blootstelling via voeding heel erg laag is. Er blijven namelijk heel weinig resten achter. Het eten van bespoten groente en fruit is veilig voor de gezondheid.
Ze bevorderen de stoelgang, zorgen voor een vol gevoel (= goed voor de lijn!) en helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Advies Voedingscentrum: eet per dag tussen de 30 en 40 gram voedingsvezels. Verder bevatten frambozen ook veel calcium en magnesium (zie voedingswaarde mineralen).