Paksoi is niet alleen erg lekker maar heeft ook heel veel gezondheidsvoordelen. Deze groente zit bomvol vitamine A, C en K. Daarnaast bevat paksoi ook calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium. Paksoi is goed voor je ogen en botten en ontstekingsremmend.
Paksoi is een superslanke bladgroente, per 100 gram bevat hij slechts 14 calorieën! Zowel de stengels als de bladeren zitten boordevol vitamines en mineralen. Paksoi bevat vitamine A en bijna 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Waarom is paksoi goed voor je gezondheid:
Verder bevat de paksoi van nature ook goede hoeveelheden van de vitamine K, vitamine C en folaat (vitamine B11). Vitamine C en folaat gaan beide gemakkelijk verloren tijdens het koken.
Paksoi gekookt - 1 mg ijzer per 100 gram - Lekker om te wokken met andere groenten naast zilvervliesrijst of quinoa en tofu.
Paksoi bevat veel vitamine A en C. Een ons, 100 gram, van deze groente is genoeg voor maar liefst 28% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan vitamine C en 19% van de AHD aan vitamine A!
Spinazie
Spinazie staat bovenaan de lijst van gezonde groenten vanwege de enorme berg aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, vitamine K en vezels. Deze bladgroente is heel belangrijk voor sterke botten, een gezonde spijsvertering en een verbeterde bloedcirculatie.
Vooral broccoli, tuinbonen, augurken en courgettes, maar ook spinazie, postelein, andijvie, raapstelen, veldsla en snijbiet bevatten relatief veel ijzer. Vanwege het hoge nitraatgehalte is het raadzaam deze soorten niet vaker dan tweemaal per week te gebruiken.
Bij een tekort aan ijzer wordt er niet voldoende zuurstof afgegeven in het lichaam. Dit wordt ook wel 'bloedarmoede' genoemd. Hierdoor kunt u zich moe en slap voelen, er bleek uit zien, het snel koud hebben of snel geïrriteerd zijn. Een tekort aan ijzer kan verschillende oorzaken hebben.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Chinese Kool en Paksoi zijn eigenlijk tweelingbroertjes, en hebben allebei die milde smaak die nauwelijks aan kool doet denken. Met zijn knapperige structuur is Paksoi (en Chinese Kool) licht verteerbaar en makkelijk te verwerken in allerlei gerechten.
Dat je paksoi heel lekker kan roerbakken, maar ook koken of stomen wist je waarschijnlijk wel. Maar paksoi is ook erg lekker om rauw te eten, bijvoorbeeld als salade! Zowel het witte als het groene gedeelte is hier geschikt voor.
Wanneer je geen paksoi te pakken krijgt, kan je hem makkelijk vervangen door Chinese kool. Deze is weliswaar minder zoet en iets knapperiger dan zijn tegenhanger, maar daarom niet minder lekker!
Zo vind je in paksoi veel vitamine A en C. En ja, je kunt paksoi rauw eten.
100 gram venkel is goed voor 16% van de ADH vitamine C. Vitamine C speelt een belangrijke rol in de vorming van sterk bindweefsel en een mooiere huid. Daarnaast zorgt vitamine C mede voor een goede weerstand. Ook bevat venkel vitamine b11, ofwel foliumzuur.
Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen. Foliumzuur zit vooral in: ■ lever; ■ asperges; ■ spinazie; ■ volkoren producten; ■ peulvruchten. Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijk voedsel, zoals vlees, vis en melkproducten.
Onder het motto save the best for last: ook donkere chocolade is een goede bron van ijzer. Met één portie heb je ongeveer 20 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Neem een stukje chocolade na je avondeten, maar geen heel pak.
Welk drinken bevat veel ijzer? Als we het over ijzer hebben, hebben we het vooral over ijzerhoudende voeding. Toch kan drinken ook ijzer bevatten. Dranken waar ijzer in zit, zijn bijvoorbeeld pruimensap, groene sapjes met biet of smoothies met ingrediënten als framboos, cashewnoten en spinazie.
Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en maaltijdrepen van Weight Care. Alle vleessoorten bevatten veel ijzer.
Deze zijn gezond, maar je lichaam neemt ze minder snel op dan dierlijke ijzers. Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Zespri kiwi bevat 16 essentiële vitaminen en mineralen: vezels, calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink, vitamine C, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine, pantothenzuur, pyridoxine (vitamine B6), folaat, vitamine B12, vitamine A en vitamine E.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.