Van nootmuskaat kun je onder invloed raken, maar de meeste mensen die het gebruiken geven aan dat ze de effecten onplezierig vinden. Symptomen zijn: misselijkheid, overgeven, diarree, hoofdpijn, verhoogde hartslag en een droge mond.Bij hoge doseringen (meer dan 10 gram) komen hallucinaties voor.
Twee theelepels
't Is bijvoorbeeld goed voor je slaapritme en spijsvertering en ook je libido heeft er volgens velen baat bij. Als je er niet te veel van eet, tenminste. Want experten zeggen nu dat je van twee theelepels nootmuskaat ernstige krampen kunt krijgen … en er zelfs dood van kunt gaan.
Een hint van nootmuskaat in je eten is hartstikke lekker, en absoluut niet schadelijk. Een inname van ongeveer 5 gram kan lichamelijke klachten als misselijkheid en overgeven teweegbrengen.Bij hoge doseringen, meer dan 10 gram, kunnen hallucinaties voorkomen.
Maar wel met mate: van meer dan 5 gram nootmuskaat schijn je al te gaan trippen. Hallucineren dus, en niet op een goede manier. Je krijgt last van krampen, duizeligheid en misselijkheid.
Gemalen nootmuskaat bevat een aantal belangrijke mineralen zoals kalium, calcium, ijzer en magnesium. Ook heeft het een antibacteriële werking en is het goed voor de spijsvertering. Het is overigens wel belangrijk om rekening te houden met de geadviseerde maximale hoeveelheid van 5 gram per dag.
Nootmuskaat zit vol vezels en bevat nogal wat B-vitamines.Daarnaast is het ook een bron van veel essentiële mineralen zoals koper, mangaan, kalium, magnesium, zink, ijzer en calcium. Essentieel betekent dat je het niet zelf kunt aanmaken, maar via de voeding binnen moet krijgen.
Bij 5 gram, dat zijn twee flinke theelepels, kun je al klachten krijgen als buikpijn, braken, sufheid of juist onrust of paniek. Een gejaagde hartslag en een hoge bloeddruk komen ook voor. Fatale incidenten zijn gelukkig erg zeldzaam.
Nootmuskaat bevat myristicine, dat in grote hoeveelheden giftig is, en hallucinerend en verslavend kan zijn. Het werd ook als een afrodisiacum gezien.
Kortom, de aroma's van nootmuskaat en foelie blijven een bedwelmende werking hebben op de smaakpapillen en verleiden ons op alle mogelijke manieren. Op jaarbasis wordt zo'n twaalfduizend ton nootmuskaat geproduceerd en zo'n tweeduizend ton foelie.
Nootmuskaat is een specerij. Vrij onbekend zijn de hallucinogene en euforische effecten, waarvoor vooral drugsverslaafden en studenten het gebruiken. De symptomen treden 6 h na inname van minimaal 10 g op en worden veroorzaakt door inwerking op het centrale zenuwstelsel.
Lokale leiders werden gedwongen alleen met Nederland handel te drijven. Wie niet meewerkte, werd aangevallen en de VOC liet concurrerende plantages omhakken. Het lukte de VOC een monopolie op nootmuskaat, foelie en kruidnagel te veroveren. Dat leidde in Europa tot torenhoge prijzen.
1 Muskaatnoot weegt ongeveer 4 tot 6 gram.
Foelie kan altijd in de plaats van nootmuskaat gebruikt worden. Foelie geeft, ten opzichte van nootmuskaat, een wat zachtere warme smaak aan je gerecht. Traditioneel wordt foelie in de keuken gebruikt voor in de kippenbouillon en meegekookt met asperges.
U kunt essentiële olie van nootmuskaat gebruiken om de textuur en het uiterlijk van uw huid in evenwicht te brengen als er oneffenheden zijn. Het blijkt ook effectief te zijn tegen pigmentvlekken. Het wordt gebruikt in gezichtsverhelderende crèmes en vochtinbrengende crèmes.
In plaats van theelepels kun je daarom ook gerust eetlepels gebruiken. Gebruik altijd wel speciale maatlepels (verkrijgbaar bij kookwinkels), en niet een willekeurige theelepel uit de keukenlade. Je kunt de specerijen ook afwegen: 1 theelepel is 5 gram, 1 eetlepel is 15 gram.
Nootmuskaat in de keuken
In kleine hoeveelheden geeft het al smaak aan allerlei gerechten én dranken! In Nederland kennen wij de toepassing van nootmuskaat op groenten als bloemkool en sperziebonen. Deze krijgen net dat extra beetje pit. Daarnaast past nootmuskaat goed in gehakt en worstsoorten.
Nootmuskaat en foelie
Aan de muskaatboom groeien zeer bittere vruchten die als ze rijp zijn openspringen en hun pit loslaten. Het omhulsel van deze pit kennen wij als foelie. In de pit zit de nootmuskaat.
In Europa zijn volgens de literatuur de meest voorkomende kruiden die een contactallergie opwekken cayennepeper, ka- neel, kruidnagel, nootmuskaat, vanille en laurier.
Nootmuskaat wordt in de Nederlandse keuken traditioneel gebruikt bij gekookte sperziebonen, bloemkool, spruitjes, spinazie of asperges. Men gebruikt het ook in bereiding van aardappelpuree en in kaassaus. Ten slotte wordt nootmuskaat, naast kaneel, ook veel gebruikt in koek en gebak, met name in speculaas.
Nootmuskaat is een andere warme specerij die een van de meest vergelijkbare smaken, vergelijkbaar met gemalen kruidnagel. De smaak is bitterzoet met hints van nootachtigheid. Het kan worden gebruikt in elk recept dat gemalen kruidnagel vereist, inclusief taarten, drankjes, stoofschotels, marinades, sauzen en soepen.
De echte smaak van nootmuskaat is zoet, zacht, aangenaam en geeft een warm gevoel. Vandaar dat het veel wordt toegepast in soepen of bij groenten zoals bloemkool, witlof, sperziebonen en asperges. Maar ook in zoete gerechten zoals pudding, vla, ijs en op warme appel.
Kruiden - Nootmuskaat - bollen - 25 gram.
Nootmuskaat is het zaad van de boom, en foelie wordt gemaakt van de vliesachtige omhulsels van het zaad wat in de vruchten van de muskaatboom bevindt. Qua smaak komen ze dicht bij elkaar, toch is nootmuskaat een stukje zoeter dan foelie. Alhoewel ze NOOT-muskaat worden genoemd, zijn het geen noten.
Nootmuskaat heeft een sterk kruidige en ietwat bittere smaak die het best tot zijn recht komt wanneer het poeder op het laatst aan het gerecht wordt toegevoegd.