Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Het menselijk lichaam regelt onder meer via de nieren op een heel nauwkeurige manier de hoeveelheid natrium in het bloed.
Hyponatriëmie komt bij ouderen veel voor en verloopt vaak symptoomloos, maar kan ernstige gevolgen hebben. Risicofactoren zijn hogere leeftijd, ondergewicht en een eerdere episode van hyponatriëmie. De voornaamste symptomen zijn malaise, braken, vermoeidheid of verwardheid; daarnaast ook diarree, polydipsie en oedeem.
Zo blijven de hoeveelheden natrium en water in uw lichaam constant. Als de nieren minder goed werken, blijft er te veel natrium in het lichaam achter, waardoor het lichaam meer vocht vasthoudt.De gevolgen kunnen zijn: dorst, oedeem en hoge bloeddruk.
Veel zout kan leiden tot nierziekten. De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Wanneer je veel natrium binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen.Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen.
Natrium is een onderdeel van keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram natriumchloride bevat 400 mg natrium. Als u het advies krijgt minder zout te gebruiken, betekent dat eigenlijk dat uw voeding minder natrium moet bevatten.
De woorden "tafelzout" en "natrium" worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde . Tafelzout (ook bekend onder de chemische naam natriumchloride) is een kristalachtige verbinding die in de natuur veel voorkomt. Natrium is een mineraal en een van de chemische elementen die in zout voorkomen.
In bijna alle voedingsmiddelen zit van nature een beetje natrium. Keukenzout bestaat uit natrium (en chloor). Keukenzout zit in nagenoeg alle industrieel bereide producten, variërend van soep tot saus en van chips tot koekjes. Ook brood en vleeswaren bevatten keukenzout en dus natrium.
Een dagelijkse inname van 3 tot 6 gram zout is gezond, minder dan 3 gram zout zou zelfs ongezond zijn. Minder suiker is niet alleen beter voor een goede bloeddruk, mensen hebben ook minder last van hart- en vaatziekten, minder diabetes en obesitas.
Grote hoeveelheden zout in de voeding hebben een effect op de soorten bacteriën die worden aangetroffen in de darmflora. In het bijzonder, voeding met veel zout blijkt het aantal bacterie-stammen in de darmen te verminderen. Vooral stammen van de soort lactobacillus.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is.Last van een droge mond?Dit is een van de signalen.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
Calcium is essentieel voor de goede werking van spieren, en een tekort kan leiden tot onvoldoende samentrekking en ontspanning van de spieren. Botpijn en zwakte: Omdat calcium een bouwsteen is van botten, kan een tekort leiden tot botpijn en zwakte.
- Vruchtensappen zijn vooral geschikt omdat ze bestanddelen als kalium en citraat bevatten, die een remmende werking hebben op kristalvorming in de nier. Drink daarom 1-2 glazen sap van citrusfruit, zoals sinaasappelsap, per dag.
Lichte hyponatriëmie zonder uitdroging kan worden behandeld door een vochtbeperking voor te schrijven of medicijnen aan te passen. Bij een ernstige hyponatriëmie moet de patiënt worden opgenomen in het ziekenhuis. Via een infuus wordt dan natrium en vocht toegediend.
De productie van gas kan worden toegeschreven aan gasproducerende darmbacteriën die vezels afbreken. Er is ook enig bewijs dat natrium een opgeblazen gevoel kan stimuleren . De studie van Mueller en collega's is de eerste die natrium onderzoekt als oorzaak van een opgeblazen gevoel in de context van diëten met weinig en veel vezels.
Uw lichaam heeft zout nodig om vocht op te nemen, om de zenuwen te prikkelen en om de spieren samen te laten trekken.
Eet voldoende voedingsvezels
Bij diarree zorgen vezels ervoor dat de ontlasting dikker wordt. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Vezels zijn er in twee soorten. Het is het beste om een combinatie van deze vezels te eten.
Te veel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk. Dat is algemeen geweten. Een plotse 'zoutpiek', bijvoorbeeld wanneer je chips eet, kan hartkloppingen en opvliegers veroorzaken. Te veel zout kan ook bijdragen aan dehydratatie, wat op zijn beurt angstaanvallen, opvliegers, hartkloppingen en gewrichtspijnen kan veroorzaken.
Het blijkt dat suiker de grootste oorzaak van hoge bloeddruk kan zijn .
Ook zorgt het zwarte snoepgoed voor een verhoogde bloeddruk. Hiermee wordt de kans op een hartaanval verhoogd. Dit komt omdat drop het stofje glycyrrhizine bevat. Door dit stofje gaat het natriumgehalte van het lichaam omhoog en het kaliumgehalte omlaag.
Welke groenten en fruit bevatten veel natrium? A. Appels, guaves, avocado, papaja, mango, carambola, ananas, banaan, meloenen en peren bevatten natuurlijk natrium variërend van 1-8 mg per 100 gram. Selderij, spinazie, wortelen en bieten zijn groenten die rijk zijn aan natrium.
Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort.
Vooral zoet beleg zoals jam, appelstroop, honing en vruchtenhagelslag bevat weinig zout. Natriumarme pindakaas, 100% pindakaas en 100% notenpasta's kunt u ook goed gebruiken, behalve als u ook een kaliumbeperkt dieet gebruikt.