Zout bestaat uit natriumchloride. Teveel natrium leidt mogelijk tot een hoge bloeddruk en daarmee hart- en vaatziekten. Zout zit bijvoorbeeld in brood en kaas.
Als de hoeveelheid natrium in bloed snel daalt, voelt iemand zich zwak en moe.In ernstige gevallen wordt een patiënt verward en kan uiteindelijk in coma raken.
Veel zout kan leiden tot nierziekten. De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Wanneer je veel natrium binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen.Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen.
Natrium houdt vocht vast en dit zorgt voor vochtophoping in het lichaam. Bij hartfalen moet u deze vochtophoping zoveel mogelijk vermijden. Daarom is het van belang dat u het gebruik van zout (natrium) beperkt en hier bij de keuze van uw voedingsmiddelen rekening mee houdt.
Als er te veel natrium in uw lichaam zit, houdt u vocht vast.Dat leidt weer tot een verhoogde bloeddruk. Een natriumbeperkt dieet helpt uw bloeddruk te verlagen. Bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen werken bovendien beter als u minder natrium eet.
Als het gaat om het omgaan met risicofactoren voor hoge bloeddruk, kan het richten op drie aspecten van voeding en levensstijl u op het juiste spoor zetten: Verminder zout. Natrium (zout) moedigt uw lichaam aan om vocht vast te houden, wat het vloeistofvolume van uw bloed kan vergroten en de bloeddruk kan verhogen .
Zo blijven de hoeveelheden natrium en water in uw lichaam constant. Als de nieren minder goed werken, blijft er te veel natrium in het lichaam achter, waardoor het lichaam meer vocht vasthoudt. De gevolgen kunnen zijn: dorst, oedeem en hoge bloeddruk.
Te veel natrium eten kan uw bloeddruk verhogen en uw risico op hartziekten en beroertes verhogen . Hartziekten en beroertes samen doden jaarlijks meer Amerikanen dan welke andere oorzaak dan ook.
Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk, omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Daarnaast spelen natrium en kalium een rol in de geleiding van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren. Kalium zit bijvoorbeeld in zuivel, vlees, groente en fruit.
Je risico op een ziekte van hart of bloedvaten wordt groter door bijvoorbeeld roken, ongezond eten, veel stress, hoge bloeddruk en diabetes. Je huisarts of praktijkondersteuner kan onderzoeken hoe groot jouw risico is. Dit zegt iets over de kans dat je binnen 10 jaar een ziekte van hart of bloedvaten krijgt.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
De belangrijkste bron van natrium blijft keukenzout. 20% van zout voegen we zelf aan voeding toe en 80% zit in bewerkt voedsel. Natrium krijg je binnen door voedingsmiddelen als kaas, vleesproducten en brood. Je kunt je nu wel voorstellen waarom de kans op een overschot veel groter is dan die op een tekort.
Lichte hyponatriëmie zonder uitdroging kan worden behandeld door een vochtbeperking voor te schrijven of medicijnen aan te passen. Bij een ernstige hyponatriëmie moet de patiënt worden opgenomen in het ziekenhuis. Via een infuus wordt dan natrium en vocht toegediend.
Hyponatriëmie komt vaker voor bij oudere volwassenen omdat ze vaker medicijnen nemen of medische problemen hebben waardoor ze een groter risico lopen op de stoornis . Deze omvatten: Medicijnen die ervoor zorgen dat het lichaam meer urine aanmaakt, diuretica genaamd. Sommige soorten antidepressiva.
Een mild tekort aan kalium geeft weinig klachten. Bij een meer ernstig tekort kan je last hebben van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen of verlies van eetlust. Ernstig kaliumtekort kan tot hartritmestoornissen leiden.
Kalium kan de bloeddruk verlagen en zo bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Helaas eten de meeste Nederlanders juist te weinig kalium. De aanbevolen hoeveelheid is 3½ tot 5 gram per dag.
Als oorzaak van de hyponatriëmie werd gedacht aan de combinatie van hydrochloorthiazide, carbamazepine en paroxetine. Het gebruik van hydrochloorthiazide en paroxetine werd gestaakt. Met een infuus met fysiologisch zout werd natrium gesuppleerd.
Het beperken van de inname van natrium is vooral belangrijk als u een hoge bloeddruk heeft, ook wel hypertensie genoemd. Het verhogen van de inname van kalium kan helpen uw bloeddruk te verlagen als u een hoge bloeddruk heeft. Door de bloeddruk te verlagen, kan het verhogen van de inname van kalium ook uw risico op hartziekten en beroertes verminderen.
De richtlijnen van de Heart Failure Society of America geven een specifiekere aanbeveling om het natriumgehalte in het dieet te beperken tot 2 tot 3 gram per dag [10]. De American Dietetic Association geeft de meest restrictieve aanbeveling voor natriumgehalte in het dieet van < 2 gram per dag [11•].
Natrium is een onderdeel van keukenzout. Als u het advies krijgt minder zout te gebruiken, betekent dat eigenlijk dat er minder natrium in uw voeding moet zitten. Bij hartfalen wordt geadviseerd om 5 tot 6 gram zout per dag te eten. Dat is omgerekend 2000 tot 2400 milligram (mg) natrium.
Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort.
Te veel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk. Dat is algemeen geweten. Een plotse 'zoutpiek', bijvoorbeeld wanneer je chips eet, kan hartkloppingen en opvliegers veroorzaken. Te veel zout kan ook bijdragen aan dehydratatie, wat op zijn beurt angstaanvallen, opvliegers, hartkloppingen en gewrichtspijnen kan veroorzaken.
Grote hoeveelheden zout in de voeding hebben een effect op de soorten bacteriën die worden aangetroffen in de darmflora. In het bijzonder, voeding met veel zout blijkt het aantal bacterie-stammen in de darmen te verminderen. Vooral stammen van de soort lactobacillus.
Waarom een natriumbeperking? Een natriumbeperking is belangrijk om het hart minder te belasten en u kunt de vochtbeperking beter volhouden als u minder zout binnenkrijgt via de voeding.