Als we samen muziek maken, bijvoorbeeld door met z'n allen te zingen, maakt ons brein nog zo'n fijn stofje aan: oxytocine.Dat 'liefdeshormoon' zorgt ervoor dat we ons met anderen verbonden voelen. Zo zorgt muziek voor een gevoel van saamhorigheid.
De emotie die u bij bepaalde muziek ervaart, heeft niet alleen met uzelf, maar ook met de muziek te maken. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat mensen bij snelle tempo's en muziek in major vrolijker worden. Langzame liedjes of muziek in minor maken eerder verdrietig.
Muziek luisteren werkt positieve gevoelens in de hand en vermindert stress. Tijdens het luisteren naar muziek komen er namelijk verschillende stoffen vrij. Muziek kan je laten glimlachen of huilen van ontroering, je laten ontspannen na een drukke dag of je oppompen voor een rondje hardlopen.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.
Zo is bekend dat snelle muziek en tempo een vrolijk gevoel geeft en langzame liedjes eerder rustig of verdrietig. Ook het volume waarop muziek gedraaid wordt speelt een rol. Muziek is een uitstekend instrument om een groep mensen op één lijn te krijgen, muziek verbindt mensen.
Eigenschappen die worden toegeschreven aan mensen met een voorkeur voor dancemuziek zijn extravert, creatief en assertief. Liefhebbers van klassieke muziek zijn introvert maar ook tevreden met zichzelf en de wereld om zich heen. Ze zijn creatief, goed opgeleid en hebben zelfvertrouwen.
Muziek maken stimuleert de neuronen waardoor betere onderlinge verbindingen ontstaan. Zelf muziek maken heeft nog meer positieve effecten op je kind. De emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd. Zoals het leren over gevoelens, samenwerken en het ontwikkelen van creativiteit.
Luister je naar snelle muziek, dan stijgt je bloeddruk. Luister je naar trage muziek, dan krijg je het tegenovergestelde effect. Klassieke muziek zorgt niet alleen voor een lage bloeddruk, maar ook voor een tragere hartslag.
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Volgens musici en onderzoekers zijn er verschillende oorzaken voor de tranen. Zo wordt er beweerd dat onverwachte wendingen in de muziek een oorzaak voor de tranen kunnen zijn. Over het algemeen, wanneer we een nummer horen, verwachten we namelijk de melodie een beetje te kennen, muziek is wat voorspelbaar.
Maar van muziek kun je ook hartstikke gelukkig worden. Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen.
Dat muziek een heel oude functie heeft, blijkt wel uit het feit dat het luisteren naar muziek zorgt voor de aanmaak van endorfine, oxytocine en dopamine. Deze hormonen en neurotransmitters vormen samen de belangrijkste geluksmakers van ons brein.
Dat is natuurlijk waar klassieke muziek perfect voor is. Als we naar muziek luisteren wordt het stresshormoon cortisol minder afgegeven. Zo kunnen we beter relaxen. Doordat klassieke muziek zoveel invloed heeft op de hersenen worden ook andere lichaamsdelen via het zenuwstelsel beïnvloed.
Uit onderzoek van 'Nature' blijkt dat ongeveer 50% van de wereldbevolking kippenvel krijgt bij het luisteren naar muziek. Dit komt omdat muziek een oud beloningssysteem in onze hersenen stimuleert, waardoor dopamine naar het striatum stroomt.
Muziek of toonkunst is de kunstzinnige schikking en combinatie van de klanken van muziekinstrumenten en de menselijke stem om schoonheid van vorm dan wel uitdrukking van emotie te bereiken. Het woord 'muziek' is afgeleid van het Griekse μουσική (mousikè), 'kunst van de Muzen'.
Zingen ontspant en geeft energie
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek een unieke bijdrage levert aan de emotionele ontwikkeling van het brein en dat heeft een positief effect op ons sociale inlevingsvermogen. Zingen zou ook het concentratievermogen vergroten.
'Bij muziektherapie passen we muzikale parameters toe om emoties te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van ritme bij mensen met motorische problemen. Zo kunnen Parkinsonpatiënten beter leren lopen met het therapeutisch toepassen van een aanpak waarbij muziek en een metronoom worden gecombineerd.
Muziek werkt opwekkend, ontspannend of troostend. Veel van mijn herinneringen koppel ik aan muziek. Zodra ik een bepaald nummer hoor komt de herinnering weer tot leven. We weten als geen ander dat muziek verbindt, net als eten dat doet.
Op de vraag of je beter studeert met een deuntje op de achtergrond, bestaat daarom geen kant-en-klaar antwoord. Het ligt aan de wisselwerking tussen de muzieksoort, studietaak en persoonlijkheid. Die conclusie zie je tegenwoordig steeds vaker, volgens klinisch neuropsycholoog Artur Jaschke.
Er is veel onderzoek gedaan naar wat muziek daadwerkelijk met ons doet. Er zijn onderzoekers die beweren dat naar muziek luisteren de stemming verbetert maar tegelijkertijd ervoor zorgt dat de concentratie vermindert. Andere onderzoekers zeggen juist dat muziek helpt om taken sneller en creatiever af te ronden.
Studenten hebben meer kans op betere prestaties als ze tijdens het studeren naar de juiste muziek luisteren. De muziek die opstaat terwijl je aan het studeren bent, kan effect hebben op je cijfer. Dat blijkt uit onderzoek van klinisch psycholoog Dr Emma Gray in opdracht van Spotify.
Goed nieuws: iedereen kan thuis zelf muziek produceren van volwaardige albums, EP's of singles produceren – als je maar de juiste gear hebt. Vroeger was je misschien een fortuin kwijt aan het huren van studioruimte en -apparatuur, maar die tijden zijn voorbij.
Meer effecten van muziek
– Kinderen kunnen hun emoties erin kwijt en muziek en helpt ze met hun gevoelens om te gaan. Liedjes bieden troost, rust of maken blij. – Muziek bevordert de concentratie van kinderen en het samenwerken. – Kinderen krijgen voldoening als ze zien dat anderen genieten van hun 'optreden'.
De klanken en melodieën schijnen stress en pijn te kunnen verminderen. En daarnaast is het een fantastische uitlaatklep. Muziek blijkt een magisch middel te zijn waarmee jongeren op een veilige manier hun sombere gevoelens kunnen uiten.
De muzieksmaak ontwikkelt zich in eerste instantie op basis van de cultuur waarin een individu opgroeit. Met name op jonge leeftijd, als het brein zich volop aan het ontwikkelen is, zullen alle vormen van muziek waar het individu mee in aanraking komt, een enorme invloed hebben op de ontwikkeling van de muzieksmaak.