Zo is bekend dat snelle muziek en tempo een vrolijk gevoel geeft en langzame liedjes eerder rustig of verdrietig. Ook het volume waarop muziek gedraaid wordt speelt een rol. Muziek is een uitstekend instrument om een groep mensen op één lijn te krijgen, muziek verbindt mensen.
Muziek prikkelt bijvoorbeeld de motorische gebieden, die zorgen voor die onbedwingbare neiging om te dansen. De motorische gebieden in onze hersenen worden geprikkeld door muziek. Ook hersengebieden die met emotie te maken hebben, worden door muziek geactiveerd. Niet zo gek dus dat een muziekstuk je zo kan raken.
Eigenschappen die worden toegeschreven aan mensen met een voorkeur voor dancemuziek zijn extravert, creatief en assertief. Liefhebbers van klassieke muziek zijn introvert maar ook tevreden met zichzelf en de wereld om zich heen. Ze zijn creatief, goed opgeleid en hebben zelfvertrouwen.
Muziek maken stimuleert de neuronen waardoor betere onderlinge verbindingen ontstaan. Zelf muziek maken heeft nog meer positieve effecten op je kind. De emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd. Zoals het leren over gevoelens, samenwerken en het ontwikkelen van creativiteit.
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Luister je naar snelle muziek, dan stijgt je bloeddruk. Luister je naar trage muziek, dan krijg je het tegenovergestelde effect. Klassieke muziek zorgt niet alleen voor een lage bloeddruk, maar ook voor een tragere hartslag.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.
Dat is natuurlijk waar klassieke muziek perfect voor is. Als we naar muziek luisteren wordt het stresshormoon cortisol minder afgegeven. Zo kunnen we beter relaxen. Doordat klassieke muziek zoveel invloed heeft op de hersenen worden ook andere lichaamsdelen via het zenuwstelsel beïnvloed.
Muziek kan ook een bepaalde leegte opvullen en ervoor zorgen dat iemand zich minder eenzaam voelt. Daarnaast is muziek een goede, gezonde, manier om het dopamine-level in het lichaam te verhogen en, zonder verslavende middelen, zo een gelukkig(er) gevoel te krijgen!
Volgens musici en onderzoekers zijn er verschillende oorzaken voor de tranen. Zo wordt er beweerd dat onverwachte wendingen in de muziek een oorzaak voor de tranen kunnen zijn. Over het algemeen, wanneer we een nummer horen, verwachten we namelijk de melodie een beetje te kennen, muziek is wat voorspelbaar.
Zo kan die ook leiden tot een verhoogde hartslag, slaapstoornissen, duizeligheid en concentratieproblemen. Blootstelling aan te luide muziek kan zelfs een klaplong veroorzaken doordat te luide trillingen ervoor zorgen dat er lucht komt tussen je longen en borstkas.
Muziek of toonkunst is de kunstzinnige schikking en combinatie van de klanken van muziekinstrumenten en de menselijke stem om schoonheid van vorm dan wel uitdrukking van emotie te bereiken. Het woord 'muziek' is afgeleid van het Griekse μουσική (mousikè), 'kunst van de Muzen'.
Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen.
De emotie die u bij bepaalde muziek ervaart, heeft niet alleen met uzelf, maar ook met de muziek te maken. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat mensen bij snelle tempo's en muziek in major vrolijker worden. Langzame liedjes of muziek in minor maken eerder verdrietig.
De prefrontale cortex bevindt zich aan de voorkant van de hersenen. In dit hersengebied bevinden zich het concentratievermogen, waardoor geconcentreerd naar muziek kan worden geluisterd, en het oordeelsvermogen, waardoor kan worden beoordeeld of muziek die wordt gehoord mooi of niet mooi wordt gevonden.
Bij zang worden de stembanden gesloten en de longen leveren juist genoeg druk om ze open te duwen. De lucht stroomt uit en dat verlaagt de druk een klein beetje waardoor de stembanden weer sluiten. De druk neemt weer toe, de stembanden gaan weer uiteen, enzovoort.
Dat muziek een heel oude functie heeft, blijkt wel uit het feit dat het luisteren naar muziek zorgt voor de aanmaak van endorfine, oxytocine en dopamine. Deze hormonen en neurotransmitters vormen samen de belangrijkste geluksmakers van ons brein.
Door te zingen kun je goed ontspannen en van zingen krijg je meer energie! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek een unieke bijdrage levert aan de emotionele ontwikkeling van het brein en dat heeft een positief effect op ons sociale inlevingsvermogen. Zingen zou ook het concentratievermogen vergroten.
Er is veel onderzoek gedaan naar wat muziek daadwerkelijk met ons doet. Er zijn onderzoekers die beweren dat naar muziek luisteren de stemming verbetert maar tegelijkertijd ervoor zorgt dat de concentratie vermindert. Andere onderzoekers zeggen juist dat muziek helpt om taken sneller en creatiever af te ronden.
Dit gebeurt in synapsen, het contactpunt tussen twee zenuwcellen waar elektrische signalen van de ene zenuwcel naar de andere zenuwcel worden verstuurd. Als deze veranderingen blijvend zijn, dan wordt er een herinnering voor lange tijd gemaakt.
Vier factoren bepalen volgens de wetenschap of een lied een hit wordt: Herhaling in de melodie: zodat het lied herkenbaar is en je het niet meer uit je hoofd krijgt. Vocal prominence: de stem moet leidend zijn boven de muziek. De melodie moet voorspelbaar zijn: herkenbaar en vooral niet te ingewikkeld.
Op de vraag of je beter studeert met een deuntje op de achtergrond, bestaat daarom geen kant-en-klaar antwoord. Het ligt aan de wisselwerking tussen de muzieksoort, studietaak en persoonlijkheid. Die conclusie zie je tegenwoordig steeds vaker, volgens klinisch neuropsycholoog Artur Jaschke.
Muziek doet iets met ons, het beweegt ons, roert ons, motiveert ons. Het kan ons vreugdevol en jubilant maken, of ons in een depressie storten, het kan ons bang maken, of juist dapper en moedig. Muziek vertelt een verhaal, het brengt emoties over, en het doet voor de meeste mensen nog veel, veel meer.
Muziek werkt opwekkend, ontspannend of troostend. Veel van mijn herinneringen koppel ik aan muziek. Zodra ik een bepaald nummer hoor komt de herinnering weer tot leven. We weten als geen ander dat muziek verbindt, net als eten dat doet.