Gemiddeld gezien valt de meeste neerslag in het gebied tussen de Hardangerfjord en Møre, het zuidelijk deel van de provincie Møre og Romsdal. Het observatiestation Brekke, ten zuiden van de monding van de Sognefjord, heeft het hoogste jaargemiddelde met 3.537 milimeter.
Oost-Noorwegen en Zuid-Noorwegen: Hier zijn de temperaturen het hoogst en is het klimaat het meest stabiel. Dat geldt ook voor zuidkust tussen Mandal en Oslo. De temperaturen kunnen hier oplopen tot 25°C of hoger, en in het binnenland zijn ze vaak het hoogst.
Het oosten van Noorwegen, dat achter de bergen ligt, heeft in de zomer een vrij droog en zonnig landklimaat. Maar in het westelijke fjordengebied heerst een meer zeeklimaat met meer neerslag. In Noorwegen is het veel warmer dan op andere plekken op deze noordelijke breedtegraad.
Noorwegen heeft de reputatie dat het een nat land is. Dat is slechts deels waar. De lager gelegen gebieden langs de westkust zijn redelijk nat te noemen. Op jaarbasis valt daar, afhankelijk van de exacte locatie, ongeveer 800 tot 1200 millimeter neerslag.
Toch is dit een van de uitzonderingen. De meeste plaatsen in Noorwegen hebben dus niet met meer regen te maken dan dat we in Nederland en België gewend zijn. Vaak is het wel iets koeler in de meeste delen van Noorwegen. Maar ook dit kan soms een groot voordeel zijn.
De titel voor de natste plek van Europa gaat naar het Kroatische bergdorpje Crkvice. Jaarlijks valt er in het 650 inwoners tellende dorpje maar liefst 4.651 millimeter regen.
Noorwegen staat samen met IJsland en Zwitserland in de top-3 van duurste landen in Europa. Dat betekent dat een vakantie naar Noorwegen duurder uit zal vallen dan wanneer je naar de geijkte vakantiebestemmingen in Zuid-Europa gaat. Een echte budget reis naar Noorwegen vraagt dan ook veel creativiteit.
Mei is de droogste maand. In zuid-Noorwegen ligt de temperatuur tussen de 15ºC en de 25ºC. Het regent er gemiddeld 60 mm per maand. In het hoogseizoen, van juli t/m augustus, worden de bekendste steden en bezienswaardigheden erg drukbezocht.
De warmste maanden en de beste tijd om Oslo te bezoeken is van mei tot en met augustus. De temperaturen stijgen, de bloemen bloeien en u kunt bijna 24 uur daglicht ervaren.
In de maanden mei tot en met augustus zijn de Noorse fjorden het best te bekijken De temperatuur is aangenaam. (De zomers in het zuiden zijn zelfs warm!) In het noorden van Noorwegen en in de bergen kan het wel een stuk kouder zijn.
Tot 25 juni (gisteren dus) heeft het in het Noorse Bergen elke dag van de maand geregend. Zelfs voor een stad die bekend stad als de plek in Europa waar het het meest regent (gemiddeld 250 dagen per jaar) is dat nieuws. Sinds 1952 waren er in juni nooit zoveel opeenvolgende regendagen.
De zeewind en warme Golfstroom hebben een matigende invloed op met name het zuidwesten van Noorwegen. Hier regent het extreem veel. De droogste periode aan de kust is de lente en het begin van de zomer. De winters zijn mild.
Noorderlichtreizen in Noorwegen
Door de ligging midden in de Aurora Zone is het noorderlicht in Noord-Noorwegen bijna elke avond te zien. Vrijwel overal in het noorden van Noorwegen heb je goede kans om het noorderlicht te spotten. De bekendste plek is Tromsø, de trotse 'hoofdstad van het noorderlicht'.
Het weer voor Nordfjorden wordt de komende 14 dagen 8°C tot 14°C met meerdere dagen kans op lichte regenbuien tot zware regen. De watertemperatuur is 8°C.
Op de poolcirkel is het 24 uur per dag licht van 12 juni tot 1 juli, terwijl op de Noordkaap van 14 mei tot 29 juli de zon niet ondergaat.
Veel zaken (sociale zaken) zijn erg goed geregeld, dit komt overigens wel goed overeen met Nederland. De lonen liggen in Noorwegen gemiddeld hoger dan in Nederland. Daar staat tegenover dat het dagelijks leven ook duurder is. Daarnaast is het in veel gevallen financieel aantrekkelijk om in Noorwegen te gaan wonen.
In zomerse en hete omstandigheden is dat ideaal en biedt het verkoeling. Maar in het noorden van Scandinavië ligt de temperatuur niet zo hoog en is afkoeling door vocht eerder een gevaar. Neem dus niet alleen een regenjas en regenbroek mee, maar denk ook aan waterdichte schoenen en thermo handschoenen.
De beste periode om het noorderlicht te zien? De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië.
Noord Noorwegen (Tromsø)
Noord Noorwegen heeft een toendraklimaat. Het is hier het gehele jaar koud. De gemiddelde jaartemperatuur voor Noord Noorwegen is 3°C en er valt in een jaar tijd 784 mm regen. Het is 121 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 84% en een UV-index van 2.
Wat is het weer van Centraal Noorwegen in mei? Gemiddeld is het maximaal 12°C in mei in Centraal Noorwegen en minimaal rond de 4°C. De zeetemperatuur ligt rond de 11°C.
Je mag naar Noorwegen maximaal 10 kg vlees, vleesproducten, melk, kaas en andere levensmiddelen meenemen. Je mag geen aardappelen meenemen. Honden- en kattenvoer hoef je niet mee te rekenen in die 10 kg. Voor groente, fruit, planten, bloemen en zaden zijn er beperkingen op de hoeveelheden die je mee mag nemen.
Verboden mee te nemen naar Noorwegen zijn: Aardappelen, alcohol met een percentage van meer dan 60%, medicijnen (tenzij het een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik betreft), drugs, wapens en munitie, levende dieren (tenzij u hiervoor specifiek toestemming hebt gekregen),planten en bloemen voor de teelt.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.