Een rijstwafel is een goede bron van vezels. Ook bevat een rijstwafel ondanks zijn vederlichte gewicht, relatief veel kalium en magnesium. Zeker als je de wafel belegt met gezonde ingrediënten als een groentespread of een ongezoete notenpasta, heb je een gezonde snack in handen.
Het is moeilijk om te zeggen of je wel of niet elke dag 1, 2 of meer rijstproducten, zoals rijstwafels, kan eten of geven. Het hangt ervan af hoe je eetpatroon er verder uitziet. Varieer in tussendoortjes. Denk aan groente, fruit, cracker, schaaltje yoghurt of een boterham.
Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën. Rijstwafels bevatten echter niet alleen minder calorieën, maar ook veel minder voedingsstoffen dan brood. Twee belangrijke verschillen zijn de hoeveelheid jodium en de hoeveelheid vezels.
Toch zijn ze niet zo'n super goede broodvervanger. Een rijstwafel bevat namelijk weinig voedingsstoffen en helemaal weinig vezels. Door het eten van een rijstwafel raak je dus minder snel verzadigd. Aangezien een wafeltje maar 30 kilocalorieën bevat, kun je ze wel gerust als tussendoortje eten.
Rijstwafels zijn een goed voorbeeld van 'Je bent wat je eet'. Deze droge rakkers zijn een perfecte bron van vetvrije koolhydraten en geven je direct veel energie in ruil voor weinig calorieën.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Als we de maiswafel qua voedingswaarden vergelijken met de rijstwafel, zien we dat er vrijwel geen verschillen zijn. Dit betekend dat beide even gezond zijn. Wat betreft de smaak vind ik dat de maiswafels het echt winnen! Deze zijn veel smaakvoller, bijna zoals popcorn.
Een cracker bevat, in tegenstelling tot de rijstwafel, veel meer nuttige voedingsstoffen, mits je voor een volkoren variant gaat. Want ook voor naturel crackers (vaak gemaakt van tarwemeel of bloem) geldt, dat ze weinig vezels bevatten.
Een rijstwafel is een goede bron van vezels. Ook bevat een rijstwafel ondanks zijn vederlichte gewicht, relatief veel kalium en magnesium. Zeker als je de wafel belegt met gezonde ingrediënten als een groentespread of een ongezoete notenpasta, heb je een gezonde snack in handen.
Een rijstwafel als verantwoord tussendoortje voor je peuter. Veel ouders doen het, maar het is minder gezond dan je denkt. In rijstwafels of andere rijstproducten kan namelijk de giftige stof arseen zitten, die in hoge dosering gevaarlijk is.
De raad adviseert om kinderen onder de 6 jaar helemaal geen rijstwafels te geven, en op te passen met andere rijstproducten. 'Rijstwafels bevatten bijna geen belangrijke voedingstoffen en zitten vaak vol zout.
Wanneer je wil letten op de hoeveelheid zout, kun je het beste kiezen voor 'Consenza Rijstwafels zonder zout'. Wat betreft vezels zit je met 'Smaakt Speltwafels' goed en wanneer je graag aandacht wil besteden aan je eiwitinname is 'Leey Bio oerrwafels linzen-proteïne' een geschikte keuze.
Dit komt door de calorieën die in het beleg zitten. Door de gezonde vetten, is het niet erg om wat meer van deze calorieën te eten. Daarom eten veel sporters vlak voor het trainen een rijstwafel of cracker met pindakaas. Zo krijg je snel een voldaan gevoel en kun je vol energie beginnen aan de work-out.
Wasa Vezelrijk (328 kcal), Wasa Volkoren (330 kcal) en Leksand Original blauw (350 kcal) zijn de 3 soorten met de minste calorieën per 100 gram. Hoger in calorieën zijn Leev Bio knapperbröd volkoren lijnzaad sesam (490 kcal) en AH Knäckebröd pompoenpit-sesam (431 kcal).
Je portie kun je natuurlijk gewoon aanpassen op hoeveel trek je hebt. Ik koos voor 3 rijstwafels met veel groenten en een eitje. Maar je kunt er ook 4 nemen en het eitje als beleg doen. Kies helemaal zelf!
Rijstwafels zijn namelijk koolhydraatarm en passen daardoor perfect binnen een koolhydraatarm dieet. Je moet er echter wel rekening mee houden dat een rijstwafel nagenoeg géén vezels bevat. Nadat je één of twee rijstwafels gegeten hebt, krijg je dus al snel weer flinke honger.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Voedingswaarde rijstwafels
Rijstwafels met toevoegingen bevatten al snel meer voedingstoffen. Zo kan een yoghurtrijstwafel gerust 80 kcal per stuk bevatten en bijna een dubbele hoeveelheid aan koolhydraten.
Er zitten 27 kilocalorieën in 1 stuk (7 gram) rijstwafel, naturel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rijstwafel, naturel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Maiswafels worden gemaakt van (niet genetisch gemanipuleerd) mais en zout. De maiswafel zijn krokant en knapperig en net wat smaakvoller dan de traditionele rijstwafel. De maiswafels zijn bovendien glutenvrij en vezelrijk. Qua voedingsstoffen is de maiswafel iets gezonder, omdat hij minder vet bevat.